Wejda 17-stki ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wejda 17-stki do Espero???
Dodam ze mam silnik 1,8 i ze chciałbym załozył lacki 225/40/17.
Dadza rade?
jak ze spalniem???
samochod nie osłabnie
a moze wejda opony 225/45/17

wejsc wejda ale na styk tylko odczyjesz różnice w dynamice (oslabnie) jak i odbije sie to na spalaniu bo szersze opony maja większą poieżchnie stykową i stawiają większy opór...

Powaznie o tym myslisz? Wez pod uwage, ze nasze drogi sa dosc kiepskie, a przy 17 profil bedziesz mial malutki. Opony 225 zabiora Ci bardzo duzo - przyspieszenie i prowadzenie beda pozostawialy duzo do zyczenia, za to spalanie troche Ci wzrosnie.

Proponowal bym najpierw doprowadzic samochod do dobrego stanu, wymienic amortyzatory, hamulce i inne rzeczy godne uwagi w nowo nabytym samochodzie, a nie brac sie za duperele.

Jezeli powaznie myslisz o takim komplecie to wyniesie Cie on pewnie jakies 3-4tys, jezeli natomiast chcesz kupic sobie uzywane, krzywe fele i stare opony to sobie odpusc... naprawde

ale mam tanio 17-stki i dlatego pytam. kurde ale tez tak sadziłem. wejsc moze i by weszły, ale własnie na styk. no i spalanie z przyspiecha ida w pizdu. zawieszenie mam nowe. nowe sprezyny amory tarcze klocki bebny i szczeki, takze tego nie musze wymieniac bo to było wymieniany w styczniu przez niemca. a co sadzicie o 16-stkach. niechce 15-stek bo to taki standard, no i gina w espero.

[ wiadomość edytowana przez: hard-drive dnia 2004-12-23 21:12:03 ]

15" sa chyba najbardziej optymalne do esperaka, ani za duze ani za małe i ładnie wygladaja na samochodzie i wcale nie sa za małe...17stki to jak pisal Qlogic lekki hardcore, dynamika spadnie napewno, nie mowiac o komforcie ale mysle ze prowadzenie bedzie lepsze

Twoj wybor

15-stki sa ewidentnie za małe. no przeciez one gina w espero. przeciez on jest wielkli 460cm długosci i fele 15???
ZA MAŁO ! ! !

15 to taki kompromis pomiedzy wygladem a funkcjonalnoscia
Jezeli chodzi o wyglad to najlepsze sa chyba 16, wieksze beda wygladaly troche komicznie, chyba, zeby zwiekszyc obwod kola, ale to juz dla fanatykow.

Na 17tkach prowadzenie na rownym byloby pewnie dobre, ale na naszych dziurach... poza tym przy kapciach 225 to nie wiem jak by sie w deszczu jezdzilo po koleinach od jednej krawedzi drogi do drugiej...

najlepsza opcja:
fela 16-stka 7,5cala
opona 205/50R16

co wy na to ? ? ?

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=37463414

galante ! ! !

tylko jaki one maja ET

Cytat:
2004-12-23 22:58:16, hard-drive pisze:
najlepsza opcja: fela 16-stka 7,5cala opona 205/50R16 co wy na to ? ? ?

proponuje 7 cali i do tego 195/50R16. Przy 205/50R16 bedziesz mial roznice w stosunku do serii 2,6%. Lepiej juz dac 205/45 - teraz roznica jest 0,9%.

Naprawde uwazam, ze nie ma sensu ladowac szerszych opon niz 195 bo kosztuja wiecej, pogarszaja zachowanie samochodu na drosze i oslabiaja osiagi. Espero to Espero, wazy tylko 1150kg i ma tyle koni ile ma

Cytat:
2004-12-23 22:58:16, hard-drive pisze:
najlepsza opcja: fela 16-stka 7,5cala opona 205/50R16 co wy na to ? ? ?

To sensowny max

ale niezle. maksymalnie beda miały ET 28 to jest max.
z takim ET chyba wejdzie taka felga. czy lepiej 7 cali ???

chodzi o to zeby opona ładnie wypełniła nadkole

Cytat:
najlepsza opcja:
fela 16-stka 7,5cala
opona 205/50R16
co wy na to?

Jeśli chodzi o felgi do Espero to faktycznie jest to moim zdaniem najlepszy wybór! (dokładnie tak będę chciał zmienić u siebie na wiosnę - jeśli kaska pozwoli)
....z tym że nie wkładał bym na siedmio i pół calową felgę, opony o szerokości 205, bo będzie z koła "kwadrat", a opona powinna ładnie "opinać" się na feldze!
Także najlepsza oponka do 16-stek siedmio i pół calowych to moim zdaniem 195/50/16

Ale ciekawe czy nie bedzie za waska. nie chce zeby z opony sie zrobic trapez. chce zeby normalnie wygladała. chce teraz fele kupic, bo troche tansze teraz.

a moim zdaniem niewejda za szerokie oponki i za duza srednica felgi. Jak bys dal wezsze opony to tak. Ja mam felgi 16 cali z oponami 195/45/16 zobaczymy jak sie bedzie jezdzilo jak sie ociepli

Cytat:
2004-12-24 10:35:45, Bartek1112 pisze:
a moim zdaniem niewejda za szerokie oponki i za duza srednica felgi. Jak bys dal wezsze opony to tak. Ja mam felgi 16 cali z oponami 195/45/16 zobaczymy jak sie bedzie jezdzilo jak sie ociepli

Bartek nowe felgi kupiles??

Cytat:
2004-12-24 18:48:36, mcneo pisze:
Bartek nowe felgi kupiles??

No juz dawno, nie na czasie jestes

Cytat:
2004-12-24 23:02:33, QLogic pisze:
No juz dawno, nie na czasie jestes

wiem. Wlasnie nie mialem internetu przez 2 miesiace i juz tyle przegapilem