Koszty utrzymania Poloneza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie forumowicze... mam pytanie a zarazem prośbę... kupiłem w zeszłym tygodniu PODLOTA, chce utowrzyć sobie w Exelu... plik z wydatkami i innymi pierdami.... może macie ciekawe już rozwiązania, a chielibyście się nimi podzielić... byłbym rad.... a na pewno wielu ludzi by skorzytsało z waszych uwag....

Daj spokoj z czyms takim, bo zaraz sie powiesisz jak podsumujesz pierwszy miesiac...

nie odpuszcze sobie.... byś był synem księgowej to byś wiedział co to znaczy

Do samochodów z FSO trzeba podchodzić z sercem, a nie liczyć wydatki, hihi

Dobrze prawisz Koto. Święte słowa oj święte

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Z seduchem to każdego auta trzeba podchodzić!! A tym bardziej, że są to moje pierwsze 4 kółeczka... więc o to się nie martwcie chłopaki!!!

kiedys tak robilem i wyszlo nienajlepiej bo obliczylem ile mnie kosztuje dokladnie kilometr- utrzymanie , ubezpieczenie , paliwo, itp , itp
i efekt tego byl taki :
mialem gdzies jechac i w glowie zapalala sie mysl :
jechac czy moze zalatwic to pozniej albo jechac busem bo to przeciez mp.12 km czyli tyle i tyle kasy....
a dzieki temu nie mialme przyjemnosci z jazdy tylko pilnowanie obrotów i chamowania silnikiem itp ...

teraz tego nie robie i jak kasa jest to leje i jade i olewam liczenie wydatkow...

Cytat:
2006-07-30 03:41:28, Julo pisze:
Daj spokoj z czyms takim, bo zaraz sie powiesisz jak podsumujesz pierwszy miesiac...

Przesadzacie - ja tam tez powadze takie wyliczenia (co, gdzie i za ile) i wcale tak strasznie nie jest. Ale fakt faktem ze jak sie chce miec auto to trzeba w nie ladowac sporo pieniedzy. Jakby przeliczyc to co wpakowalem w swojego to wyszlo jakies..... 3 x BMW seria 7 91r

Jeśli masz może gdzieś jeszcze oprócz peceta amigę, polecam CarCosts (do ściągnięcia z aminetu). Możesz nawet robić profile jeśli masz więcej niż jedno auto, wpisujesz ile wydajesz i na co, osobno jest rubryka na benzyne (oblicza ile spala twoj wehikuł, podajesz stan licznika i ilość benzyny) itp itd....

Zapisywanie kolejnych km to rozumiem, ale wydatków? kideyś też próbowałem to robić ale po 3 miesiącach zaniechałem jak zobaczyłem kwotę w podsumowaniu

TUTAJ >>> możesz zobaczyć koszty utrzymania poloneza spisane przez naszego kolegę Skórę

Ludzie kurna wiem ile kosztuje utrzynmanie auta... i tak samo bedzie z życiem codizennym jak se prowadzisz statysyke ile co kosztowało cię przez lata... np studia... i co żyje dalej i sie nie zamartwiam, ale jak pisałem byście byli dzicmi księgowj... to też byście mieli takie "fibzi" w głowie... więc i tak coś se stworze

Cytat:
2006-07-31 09:46:00, PUTEKM pisze:
(ciach) więc i tak coś se stworze

tak więc do dzieła - gdybyś chciał sie podzielić na bieżaco z tymi wydatkami np co miesiąc to myślę że byłby to fajny temat/blog na forum

Ja to zapisywałem naprawy w Ładzie Samarze, ale przy 56 w ciągu roku zrezygnowałem.

Ja sobie coś takiego założyłam. Chyba tylko po to, żeby się dołować od czasu do czasu, ale ok. Wpisuje sobie miesięcznie wydatki na paliwo (benzyna, gaz) oraz wszelkiego rodzaju naprawy. Od września koszty napraw wyniosły ok 370 zł. W tym niestety wpisany jest koszt złośliwości niektórych, czyli przebijane opony.
Dodam, że jeżdżę polonezem 1.4 16V MPi z 1994 roku. Od września mam go wyłącznie dla siebie, wcześniej zajmował się nim ojciec.

Jeżeli ktoś chciałby mieć taki dziennik w internecie to zapraszam, sam korzystam i jest to bardzo fajne narzędzie

http://www.spritmonitor.de/en/

Cytat:
2008-02-18 14:31:47, GDA pisze: http://www.spritmonitor.de/en/

no GDA hopla to ja wiem, że tam znajdziesz ... ale znajdź mi tam POLONEZA ??

swoją drogą... kotlet z szafy wyjęty, a ja uparty byłem i znalazłem i od momentu zakupu wprowadzam tam wszytko (plik exelowski)

Cytat:
2008-02-18 15:03:18, PUTEKM pisze:
ale znajdź mi tam POLONEZA ?

No prosze Cie

Add vehicle > Vehicle type: Automobile > Manufacturer: FSO > Model: Polonez

Swego czasu mówiło się o polonezie z gazem, jako o najtańszym aucie w otrzymaniu w kraju Ja zwątpiłem w to hasło, kiedy jakieś 1,5 roku temu musiałem kupować półośkę w tylnym zawieszeniu na allegro, bo zaprzyjaźniony sklep zaśpiewał kilkaset zł za używaną sztuke (kupiłem za 100). Problemu nie byłoby gdyby poldon był sprzed mr93.

Prowadze tabelke (w Excelu) zuzycia gazu od montarzu instalacji - średnie spalanie z 75 000 km wyszlo 11,9 l. - 90 % to miasto. Natomiast koszt wszystkich napraw (cześci, robocizna) licząc z kapitalką silnika oraz ulepszaniem i doposażaniem auta przez 220 000 km wychodzi ~ 19 000 zł

[ wiadomość edytowana przez: road_runner dnia 2008-02-18 20:34:00 ]

A ja tam nic nie notuje, jezdze, zalewam i remontuje. Tylko sobie od tankowania do tankowania szybko licze ile spalil i teraz nie przekraczam 12 l gazu w miescie A nie licze ogolnej kasy bo po co sie dolowac