Doradzcie: hamulce tyl i tlumik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Dorwalem wczoraj szczeki hamulcowe ferodo premier za 109zl komplet a bebny mam proponowane za 119zl za sztuke dordzcie prosze czy to duzo czy to malo czy sie oplaca tzn. oplaca w sesie czy "lepsze" szczeki i bebny sarzeczywiscie lepszy czy niema roznicy jesli hodzi o tyl w hamowaniu. Ceny w serwisie orginalow sa zblirzone. Nastepie planuje zkupm przewodow hamulcowych do przodu w stalowym oplocie propozycja to 27zl od sztuki.

Jeszcze pytanie o tlumik mianowicie chodzi mi o taki co ladnie wyglada (odpadaja podwujne i takie o srednicach zblirzonych do rynny) i najwarzniejsze jest aby poziom halasu wewnatrz w jak najmniejszy stopniu ulegl zmianie.
Z gory dzieki. Pozdrawiam

głównie raczej powinieneś zadbać o przód.
o ile dobrze wiem to w espero rozdział sił chamowania na osie jest ustalony w stałych proporcjach i wzmocnienie samego tyłu może (nie musi) powodować "blokowanie" tylnej osi podzczas chamowania. Może więc mieć zły wpłym na zachowanie się samochodu podczas chamowania, zwłaszcza w niesprzyjających warunkach drogowych

pozdrawiam

Przod to juz dawno mam "podrasowany" tarcze brembo max + klocki ferodo ter zplanuje jeszcze zkup nowych przewodow ale jesli chodzi o stalosc rozdzialu soily chamowania to espero ma korektor ktory zaleznie od opciazenia tylu reguluje rozdzial cisnienia da sie to latwo zuwazyc gdy hamulce z tylu sa juz na wyczerpaniu ja tak mam teraz jak jade w piec osob + bagarz to ewidentnie hamulec jest bardziej miekki robi sie taki nieprzyjemny i czuc ze przod juz tak nie lapie a jesli chodzi o blokowanie sie kol to ow korektaor ma jeszcze za zadanie zmiejszac sile z tylu a zwiekszac z przodu podszas ostrego hamowania chodzi o to aby przod byl dociazony i hamowal jak najmocniej
P.S. poza tym nie spodziewa sie zadnych rewelacji po takich modyfikacjach mam raczej nadzieje ze poprawie ulegnie kultura pracy hamulcow tzn np reczny bedzie lepiej bral a hamulce beda przyjemnie twarde
Pozdrawiam

Cytat:
2004-12-22 22:30:56, malyzk pisze:
... o ile dobrze wiem to w espero rozdział sił chamowania na osie jest ustalony w stałych proporcjach i wzmocnienie samego tyłu może (nie musi) powodować "blokowanie" tylnej osi podzczas chamowania. ...

No nie jest tak do końca.
W espero zamontowane są tzw. zawory dozujące, które sa bodaj 3 stopniowe.
A wygląda to mniej więcej tak, że w początkowej fazie hamowania koła wszystkie hamują równo, ale im mocniej naciskamy na hamulec, to zawór ogranicza stopniowo ciśnienie na tylnych kołach.
Według literatury rozkład ciśnienia wygląda tak:

Ciśnienie na przednim cylindrze Ciśnienie na tylnym cylindrze
5,00 5,00
6,00 ~3,90
10,00 ~5,10
źródło "Serwisówka"

No jeśli chodzi o tłumik to zamontowałem zwyczajny za 140zł z montażem no i nienarzekałem dopuki mi ktoś dupy niespłaszczył no ale i tak ponownie zamontuje zwykłą rasówke

Wlasnie na poradzie dotyczacej tlumika mi najbardziej zalezy bo w Rzeszowie nie ma rzadnego zakldau wykonujacego takowe na zamuwienie wiec mialem nadzieje ze mi doradzicie jaka firma ma ciekawe propozycje zaznaczam ze zalezy mni na wyglodzie a nie na dzwieku (ewentualne niewielki wzrost db w kabinie jest dopuszczalny)
nie ufam uniwersalnym bo jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego

Aha jeszcze jedno pytanie zauwazylem ze ostanio oleje lotos nie ciesza sie dobra opinia pytam bo go uzywam mianowicie jest to lotos dynamic ful syntetyk 0w40 mial ktos kiedys jakies nie ciekawe doswiadczenia z lotosem, a moze wrecz przeciwnie
P.S.
nie chce zaczynac nowego tematu bo jest dosc banalny i obawiam sie ze nasz kochany mod Zoltar moglby mu szybko zrobic kilym

Watpie zeby silnikowi sie cos stalo od tego Lotosa. Jak Ci nie pasuje zmien na inny o podobnych parametrach. Olej to olej - duzo samochodow jezdzi na lotosie i jakos jezdza bez problemu. I tak uwazam, ze Mobil1 jest najlepszy, ale dlaczego to Ci juz nie uzasadnie

Wlasnie mysle o mobilu ale cena jest zaporowa - 168zl za 4l za lotosa place 110

Sprawdź ceny w Makro Cash&Carry - ja kupiłem jakiś czas temu Mobil 1 5W50 4 litry + półlitrowa dolewka za 139 zł

To cena z makro z vatem rzecz jasna

Mam przed oczyma fakturę:
Netto 114 zł
Brutto 139,08 zł
Jednak było to w październiku...

Cytat:
2004-12-25 13:08:05, Robert_S pisze:
Sprawdź ceny w Makro Cash&Carry - ja kupiłem jakiś czas temu Mobil 1 5W50 4 litry + półlitrowa dolewka za 139 zł

Super cena.

Co do Lotosa.

Parametry ma niezłe... Dużo lepsze od Syntetic'a.

Tamten na zimno nie smaruje wcale...

Ale dla mnie jest do Espero ciut za rzadki.

Z drugiej strony na zimę może zostać.

A jeśli latem będzie Ci znikał, to zalej coś z 5 na początku

Ps.

Ja za 5W50 dałem 115 zł z wysyłką... Kupiłem na Allegro.

Ale od pewnego człowieka i był to oryginał

Co do oleju to ja uzywam Lotosa juz w trzecim aucie i jakos to chodzi. Co do tlumika to ja mam Kat Expo - zobacz sobie na zdjeciu taki owal. Ta firma ma duzy wybor koncowek jakie maja tlumiki, i nie sa glosne - delikatny pomruk - nie tak jak KM . JA go kupilem na allegro

Ja lotosa uzywam od poczatku czyli juz 5 lat i wszystko ok rzadnych wycieków ostatnio mialem jeden drobny spod rozdzielacza zaplonu ale juz usunolem a pytam bo ostanio jak powiem ze leje lotosa to slysze: "eee lotoso to syf" albo "przciez on zawsze wypada najgorzej w testach" itd
Cytat:

Mam przed oczyma fakturę:
Netto 114 zł
Brutto 139,08 zł
Jednak było to w październiku...

Ja bylem w makro w piatek i cena to 168zl z vatem za 4 l dla scislosci makro w rzeszowie
Cytat:
Kat Expo - zobacz sobie na zdjeciu taki owal. Ta firma ma duzy wybor koncowek jakie maja tlumiki, i nie sa glosne - delikatny pomruk - nie tak jak KM . JA go kupilem na allegro

Dzieki mcneo napisz jeszcze czy to dedykowany do espero czy tez uniwersalny
Pozdrawiam

co do tłumika, bo olej to działka mojego taty, to polecam wyroby EL-TEC, wiem że to troche daleko od Ciebie, ale naprawde sa ssuuupeerrrr

Zgadza sie El-Tec - sa bardzo dobre - tylko zalezy ile kto ma kasy do wydania Ja mialem wczesniej WM Sport, i KM we wcesniejszych autach i jak narazie najlepszy dla mnie sie okazal Kat - Expo - kwestia gustu. One sa bez mocowan - jak pojedzesz to jakiegos zakladu to ci go zalozy - bo jest uniwersalny .
Pzdr

napisz mi na priva maila(pszczou@interia.pl) albo na GG (1803959)to powiem Ci jakie sa ceny u Wojtka Lutomskiego w EL-TEC`u, za taką kasę to tylko EL-TEC!!! (jakość ich tłumików jest nieporównywalnie lepsza do wymienionych przez Ciebie firm)

Cytat:
2004-12-26 23:13:36, pszczoua pisze:
napisz mi na priva maila(pszczou@interia.pl) albo na GG (1803959)to powiem Ci jakie sa ceny u Wojtka Lutomskiego w EL-TEC`u, za taką kasę to tylko EL-TEC!!! (jakość ich tłumików jest nieporównywalnie lepsza do wymienionych przez Ciebie firm)

A ja znam równie dobre, jak nie lepsze w tej cenie.

Ile Ty dostajesz % od tych tłumików ?