Masełko w silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie...
Macie coś takiego u siebie ?
U mnie leje się płyn chłodniczy do oleju i to raczej jest tym spowodowane. Nie wiem tylko czy przy głowicy czy przy tulejach na dole (bardziej prawdwopodobne). Jak to wygląda u was ?? Czy mieliście kiedyś ściąganą głowicę ??

Ja głowicy ściąganej chyba nie miałem, ale mam identyczny objaw. Masakryczna ilość tego jest, jak otworze korek wlewu

Ja mialem olej w plynie chlodniczym w chlodnicy caly silnik tez mialem zalany wymienilem uszczelke pod glowca i te inne i juz gra gitarra

no u mnie jest conieco masla pod korkiem, ale to norma przy takich pogodach. Jesli nie znika po porzadnym dogrzaniu silnika tudziez przy cieplejszych pogodach - to dopiero jest powod do niepokoju. Najpierw sprawdzic trza plyny - czy nie przenikaja sie wzajemnie...

u mnie czysto... chociaz nie odkrecalem ostatnio. Ale jak wymienialem olej to bylo w porzadku, czysciutko. Jutro musze zajrzec...

U mnie płyn nagminnie leje się do oleju więc przyczynę znam, tylko chodzi mi o to czy są silniki które tego masełka nie mają, lub inaczej czy da siętak usczelnić tuleje na dole aby płyn nie przeciekał.

Z tego co mi wiadomo masełko pod korkiem od chlodnicy powstaje z powodu przecieku oleju do chlodnicy...

chlodnica - tak.
pod korkiem olejowym - niekoniecznie zwiastuje awarie.

U mnie korek oleju jest na pokrywie głowicy i tam zbiera się masełko, na samej pokrywie od spodu też.
I u mnie leje się płyn do oleju (nie odwrotnie) i w dodatku skrzynię mam zespoloną pod silnikiem (mooblock) gdzie jest wspólne smarowanie silnika i skrzyni jednym olejem