Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adasco Membre du forum Roomster & kropek Łódź | 2005-06-04 20:14:35 1905 benzyna, wtrysk solex
1) aby naprawic peknieta rure zalewowa od oleju: 2)potrzebujemy: rurke kanalizacyjna - od umywalki, ostry nozyk i obejmy - jak widac. 3) po zdjeciu gornego korka z okolicami (to to plastikowe) ciachamy nozykiem rure gumowa ponizej pekniecia - ile - to zalezy od wlk. dziury. 4) teraz pilka ucinamy potrzebny kawalek z rurki kanalizacyjnej, obrabiamy jej brzegi itp i osadzamy w rurze gumowej. Ta plastikowa ma akurat taka srednice, ze idealnie pasuje do gumy. 5) teraz zakladamy gore: w rurke wchodzi na wcisk, wiec warto ten oryginalny plastik czyms owinac - ja uzylem gumowatej izolacji i wpychalem na slisko po posmarowaniu olejem. Siedzi naprawde mocno. 6) wszystko pozdejmowane skladamy do kupy i mamy tak: i na co uwazac: na gumowy uchwty-resor, na ktorym wisi ten plastikowy pieprzniko-lejek do zalewania oleju. no i na wszelkie przewody itp - jesli nie wyciagamy odmy na zewnatrz. Ja "zdjalem" przy tek okazji kabel od rozrusznika i przewod do jakiegos pieprznika nad chlodnica (kto wie co to?) i auto chwile nie chcialo jechac, nim wsio pomontowalem spowrotem. Moze warto se jakos przewody pooznaczac i pozdejmowac przed robota wszystkie, ktore zawadzaja? Rurka do kupienia w kazdym sklepie wod-kan. Warto najpierw obadac jakie mamy pekniecie i dobrac odpowiednia rurke. Mozemy np. potrzebowac kolanka... i tyla. pytania? |
Krzysztof-Fleszer Lada 2107 Krakow | 2005-06-05 00:09:06 Ze tak sie wtrace, nie wiem do czego ta rura, ale cos do oleju chyba -nie?
Wiec dodam tylko ze olej lubi miec wysoka temperature, a pan ktory mi zakladal ostatnio rury w lazience pod umywalka(hydraulik?) - wlasnie takie plastiki - mowil zebym uwazal jak pralke wlacze, bo od cieplej wody(no bardzo cieplej) topia sie takie rury - oby sie tu nie stopila |
adasco Membre du forum Roomster & kropek Łódź | 2005-06-05 00:21:46 tez mialem watpliwosci, ale - to rura odplywowa, do umywalki wlewasz czasem wrzatek, nie?
zreszta - testowalem. a w tym konkretnym przypadku - to olej plynie tamtedy tylko, jak go wlewam do silnika. pozatym - to tylko odpowietrznik. Jest dosc oddalony od bloku, a wydech jest juz zupelnie z drugiej strony. Dzisiaj juz troche jezdzilem i parokrotnie sprawdzalem rurke. Byla ciepla, ale nie goraca. |
Bagheera Membre du forum Taka będzie, ale kie ... Magdalenka | 2005-06-05 02:28:28 Trochę druciarskie, ale ważne że działa |
krycho Sympathisant du Peugeot Lada 2107 Warszawa | 2005-06-05 10:27:22 Adas: Fajna instrukcja, dodatkowo zdjęcia! |
looqasch Membre du forum 2x Mitsubishi Galant ... .... | 2005-06-06 23:16:42 He he, u mnie ktoś kiedyś stalową rurę założył |