Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-30 17:17:53 Co to moze byc ... auto zapala na 3 garach (bez 1szego) i raczej na nich nawet po rozgrzaniu chodzi ? Wymienialem swiece na nowe , wymienialem przewody na nowe a to jest nadal. Zamienilem swiece na stare to samo , tak samo z przewodami.
Wpadlem na pomysl sciagania przewodow na chodzacym silniku ... zaczalem od konca 4,3 i 2 - silnik sie zduszal , a na 1szym zero roznicy czy przewod byl czy nie. Swieca po wykreceniu zaczerniona , jak by probowal spalac ale mu to kaprawo szlo. Przy okazji sprawdzalem jaka jest iskra w przewodach no i wyszlo ze na 2,3,4 byla mocna , a na 1szym byla slaba ale jakas tam byla. Co to moze byc ? Samoregulatory siadly , zawor sie wypalil ( bylo jakies klekotanie przy zdjeciu przewodu PN z 1szej swiecy) ta smieszna cewka zaplonowa ? czy co innego ? Poddalem sie stracilem wszystkie juz koncepcje. Z gory dzieki za pomoc. To jest silnik 1.6i na boshu |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-01-30 17:22:11 Sprawdź aparat.
1) kopułka - czy styk do 1 gara nie jest np. urwany. Mozliwe ze kopulka ma przebicia. weź ją do domu i postaw na gorący, suchy grzejnik. Potem taką cieplutką włóż do fury i sprawdź. 2) Luzy na wałku aparatu. moze Akurat tak sie układa że na 1 gar palec sie odsuwa od styku w kopułce albo czujnik impulsów dostaje dziwny sygnał... Moze coś do niego wpadło (opiłek) - oczyść młynek i czujnik. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-30 17:24:09 yy a to on ma jakies aparat ? |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-01-30 17:25:34 OLO!Ale to jest przeca GLI na BOSCHU!!! |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-01-30 17:31:43 SOOORY. Obstawiam cewkę zapłonową. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-01-30 18:43:44 Albo cos z kompem (modulem)... byly juz takie przypadki... |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-30 19:05:21 pisalem juz ze wymienialem na inne , wiecej ... sprawdzalem je miernikiem jeszcze na wszelki wypadek i nic.
A co do kompa .. to co robic ? pojechac zeby go sprawdzili ? |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-01-30 20:31:33 Szkoda że masz bosha nie można zrobić samo diagnostyki.
W wielu przypadkach,choć nie zawsze można w ten sposób określić przyczynę usterki. |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-30 20:44:18 No nic jutro masowe posprawdzam i to podpiecie kompa ... ale cos mi swita ze to chyba cos z cewka. Ile moze kosztowac nowa ?
danield ... a w boshu nie da sie sprawdzic w zaden sposob ? |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-01-30 20:49:04 Z tego co wiem bosh na jedno punkcie nie ma tej możliwości by samemu zrobić diagnostykę,jedyne wyjście to komputer w ASO.
A cewki nie należą do tanich,ale przecież to nic pewnego. |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-30 20:54:44 Hmmm widze ze sie musze w koncu za ta przejsciowke do kompa wziasc i zrobic , a tak mi sie nie chcialo.
A co do cewki to tak myslalem wlasnie ze tanie to to nie jest :> Ale jak narazie innych pomyslow brak |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-01-30 22:24:09 Ja bym stawiał zawory bo jak by padł moduł to były by problemy z innymi cylindrami a nie tylko 1 ew rozdzielacz zapłonu
ale prawdopodobnie nie posiadzasz takiego urządzenia |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2003-01-31 03:21:05 Hrumak – iskra na świecach pojawia się parami, czyli jednocześnie 1 i 4 oraz 2 i 3. Więc niemożliwe jest raczej, żeby była słaba iskra na 1 cylindrze a dobra na 4. Więc sprawdź te kable dokładnie (przez zamianę, jak to napisał wiciu) i świece też. Ale raczej podejrzewam nie element układu zapłonowego, ale uszkodzenie mechaniczne silnika w rodzaju uszkodzonego zaworu (najbardziej prawdopodobne) lub nawet w ostateczności pękniętego pierścienia. Piszesz, że nawet nowe świece po krótkim używaniu są zaczernione – stąd słaba iskra. Nie opisałeś dokładnie jaki jest osad na świecy: typu nagar, zaolejenie czy zakopcenie, a to by pozwoliło na dokładniejszą diagnozę. Żeby w ostateczności wykluczyć winę układu zapłonowego wstaw w miejsce tej zaczernionej świecy jakąś dobrą – jeśli iskra będzie ok. to znaczy, że należy szukać przyczyny w silniku. Mógł podwiesić się lub wypalić zawór, wysunąć się mogła laska popychacza spod dźwigienki (częsty przypadek w przy hydraulicznych popychaczach) , a w ostateczności pęknąć któryś z pierścieni i brak jest w ogóle kompresji w cylindrze. Sprawdź najpierw tą kompresję – jak będzie do bani to już wiesz gdzie szukać winowajcy. |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-31 09:28:14 Powyzej juz pisalem ze przewody byly juz w rozne sposoby wymieniane i tylko z 1szym cylindrem sa jakies problemy. Swieca jest raczej zaczadzona , osmolona ale nie mokra. Takze przewody odpadaja. A co do roznicy iskry na swiecach ... to po zdjeciu przewodow WN z innych swiec to iskra az biegala w kolo , a przy pierwszej to tak ledwo co sie wogole pokazywala.
Co do cisnienia ... dzis po poludniu wezme i zmierze jakie jest ... wtedy dopiero cos wiecej sie dowiem. cosz czuje po kosciach ze to sie nie obedzie bez rozbierania silnika , ehhh a taki byl ladny ... amerykansky |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-31 17:10:07 No i wszystko jasne ... po sprawdzeniu cewki (zalozenie innej sprawnej) okazalo sie ze jest dobra.
Sprawdzalem na koniec cisnienie ... no i wyszlo szydlo z worka. Na kazdym jest w granicach 10-11 a na pierwszym 3.5 wiec trzeba wyciagac glowice , ehhh |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-01-31 17:12:42 Jednak Mrozek jest bezbłędny,potwierdzają się jego przypuszczenia. |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-01-31 17:14:55 to teraz pytanko .. o ile mozna splanowac na spokojnie glowice ? |