Ekonomizer i gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie
Czy po zainstalowaniu gazu na przykład w modelu 730 ekonomizer będzie pokazywał jakieś sensowne wskazania czy też może będzie pokazywał dane nieprawdziwe lub nie będzie pokazywał niczego?

bedzie nadal pokazywał ale nie sugeruj sie zbytnio jego wskazaniami na gazie jeszcze bardziej sie myli niz na benzynie jak juz ktos napisał on ma uczyc ekonomicznej jazdy

zazwyczaj podczas jazdy na gazie ekonomizer pokazuje maksa, tylko przy zdjęciu nogi z gazu schodzi do niższych wskazań. tak jest przynajmniej u mnie, a z tego co wiem wszystko mam w porządku. na benzynce są wskazania pośrednie, na gazie jakoś ich nie zaobserwowałem. wynika to z sposobu wyliczani chwilowego spalania przez CPU. podczs jazdy na gazie wtryskiwacze nie pracują, więc brak jest podstawowego parametru określającego chwilowe spalanie.
pozdrawiam

Witam.
A u mnie jest wszystko OK. Tak przynajmniej mi się wydaje . Praktycznie w każdym zakresie prędkości wskazania ekonomizer'a na gazie są ok 2l wyższe niż na benzynie.
Pozdrawiam.

rekin a skąd komputer w twoim aucie bierze informacje o ilości wtryskiwanego paliwa?
pozdrawiam

Tego nie wiem. Ale jest jak piszę . Może to przypadek. U mnie pokazuje 2l więcej, a u Ciebie max'a.

U mnie na gazie wskazuje mniej niż na benzynie jednak sądze że jest to tylko wskażnik, a nie wykładnia rzeczywistej ilości spalanego gazu.