Światła mijania i drogowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam krótkie pytanko. Czy jak włączacie światła drogowe (tzw długie) to gasną światła mijania (zostają tylko postojowe)?

Tak się składa, że dawno dawno temu już taki wątek został założony. Dokonana w nim została gruntowna analiza tego tematu.
Odpowiedź brzmi TAK.
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=45553&c=26&hq=mijania+i+drogowe&f=17

Cytat:
2005-03-30 20:58:57, feno pisze:
Witam, Mam krótkie pytanko. Czy jak włączacie światła drogowe (tzw długie) to gasną światła mijania (zostają tylko postojowe)?

A u mnie odpowiedź brzmi NIE

Ha!
I napiszę więcej przeróbka jest banalnie prosta, ale trzeba wczesniej założyć przekaźniczki.
A wszystko znajdziesz w wyszukiwarce.

Cytat:
2005-03-31 10:44:47, kisztan pisze:
...Ha! I napiszę więcej przeróbka jest banalnie prosta, ale trzeba wczesniej założyć przekaźniczki. A wszystko znajdziesz w wyszukiwarce.

Taaa, jasne... napewno ktos siedzi w srodku i trzyma wajche od swiatel "do siebie"

Cytat:
2005-03-31 11:17:49, Dicer pisze:
Taaa, jasne... napewno ktos siedzi w srodku i trzyma wajche od swiatel "do siebie"

Dicerku czy Ty twierdzisz, że ja oszukuję?
Przecież przez pół zimy temat był wałkowany na forum.
Rozwiązanie opisał bardzo dokładnie AsterixGal.
Ja tylko pokazuje jak to wygląda w rzeczywistości.
Zresztą świadków na to mam o popatrz TU

Pawel, no cos Ty... nie widziales " "
Temat jest mi doskonale znany i tyz tak zamiezam zrobic...tylko ten ciagly brak czasu a poza tym byla zima i bylo zimno

Cytat:
2005-03-31 14:29:18, Dicer pisze:
Pawel, no cos Ty... nie widziales " " Temat jest mi doskonale znany i tyz tak zamiezam zrobic...tylko ten ciagly brak czasu a poza tym byla zima i bylo zimno

Eeee.......
No widziałem, ale co mi tam .........
Se myśle, może juz zapomniałeś

Teraz idzie Wiosna i w mojej Esperunce czeka mnie jeszcze parę przeróbek.
A w pierwszej kolejności to muszę zrobić Przekaźniczki na szybkach i konserwację.

Pisząc TAK miałem na myśłi instalację fabryczną.
Podałem też link do strony, na której cały temat był zgłębiany i są tam gotowe rozwiązania ze zdjęciami oraz schematami.
Teraz to i ja mam ten bajer + wyłączanie świateł w momencie zapalania silnika (jeśłi wcześniej były włączone) + automatyczne załączanie (na życzenie) w sezonie zimowym.

Cytat:
2005-03-31 21:57:17, Piotr_W pisze:
Pisząc TAK miałem na myśłi instalację fabryczną. Podałem też link do strony, na której cały temat był zgłębiany i są tam gotowe rozwiązania ze zdjęciami oraz schematami. Teraz to i ja mam ten bajer + wyłączanie świateł w momencie zapalania silnika (jeśłi wcześniej były włączone) + automatyczne załączanie (na życzenie) w sezonie zimowym.

A ja jeszcze mam w planie zrobić sbie taki bajer:
Po wyłączeniu kluczyka światła przechodzą na postojówki (tak mam teraz),
a po wyjęciu kluczyka będą gasły wszystkie światła.
Ale bedzie możliwość pozostawienia na postajówkach po przełączeniu wyłącznika na 1 położenia.
Tylko mysze poczekać jeszcze z miasiąc az Junior podrośnie,
Może mi pomoże

Cytat:
2005-04-01 00:23:38, kisztan pisze:
A ja jeszcze mam w planie zrobić sbie taki bajer: Po wyłączeniu kluczyka światła przechodzą na postojówki (tak mam teraz), a po wyjęciu kluczyka będą gasły wszystkie światła. Ale bedzie możliwość pozostawienia na postajówkach po przełączeniu wyłącznika na 1 położenia. Tylko mysze poczekać jeszcze z miasiąc az Junior podrośnie, Może mi pomoże

To tak nie jest teraz , przeciez można zostawić na postojówkach jak się przełączy na 1 i wyciągnie kluczyk(jeszcze nie zrobiłem tego bzyka i dalej mi się drze jak tak zrobie ).

Cytat:
2005-04-01 02:11:27, jenes pisze:
To tak nie jest teraz ,
przeciez można zostawić na postojówkach jak się przełączy na 1 i wyciągnie kluczyk
(jeszcze nie zrobiłem tego bzyka i dalej mi się drze jak tak zrobie ).

Dokładnie tak jest jak piszesz.
Ale mi chodziło o to, że
po przekręceniu przełacznika na pozycję 2 będę mógł jeździć na światłach,
jak stanę na przejeździe kolejowym i wyłącze silnik będę miał postówki,
a jak zajadę do na miejsce i wysiągnę kluczyk światełka zrobią OFF.
I to wszystko nie ruszając przełącznikiem świateł.

Kisztan: lenistwo wiosenne widzę Cię ogarnia i stąd to kombinowanie za światłami - jak sięgniesz do kluczyka prawą ręką, to lewą do przełącznika i taki sam efekt bez przeróbek.
Oj i przeczę sam sobie - lenistwo i chęć do przeróbek - to nie w parze .
Znając ten przejazd kolejowy koło Ciebie, to najmniej 2 razy dziennie tam czekasz
Dobrze, że sie temat świateł przypomniał - też mam w planie tę przeróbkę.

--
Wiesiek (Maestro)

Cytat:
2005-04-01 02:22:38, kisztan pisze:
Dokładnie tak jest jak piszesz. Ale mi chodziło o to, że po przekręceniu przełacznika na pozycję 2 będę mógł jeździć na światłach, jak stanę na przejeździe kolejowym i wyłącze silnik będę miał postówki, a jak zajadę do na miejsce i wysiągnę kluczyk światełka zrobią OFF. I to wszystko nie ruszając przełącznikiem świateł.

Aha, dobry pomysł, szkoda że tak nie zrobili orginalnie, bo w większości chyba tak jest, w starym audi jak zgasiłem silnik a były włączone światła to zostawały same postojówki i ma ono 25 lat, i jest jeszcze także możesz zostawić na postojówkach tylko z jednej strony (wystarczy przełączyć kierunkowskazem na wybraną stronę i te postojówki świecą-to jest dopiero bajer )
Ja już nie nadążam z "planowaniem" terminów tych wszystkich udoskonaleń w aucie. , a co dopiero z realizacją
Ale kolejni właściciele tych naszych pojazdów to będą mieć urwanie głowy jak coś się podzieje

Cytat:
2005-04-01 11:38:11, jenes pisze:
dobry pomysł, szkoda że tak nie zrobili orginalnie

Polecam automatyczne światła jak w moim nowym złomie... kurwi...ca was weźmie i po tygodniu wyłączycie automatykę w pizd...u

Cytat:
(wystarczy przełączyć kierunkowskazem na wybraną stronę i te postojówki świecą-to jest dopiero bajer )

Wartburg też tak ma

Cytat:
2005-04-01 00:23:38, kisztan pisze:
A ja jeszcze mam w planie zrobić sbie taki bajer: Po wyłączeniu kluczyka światła przechodzą na postojówki (tak mam teraz), a po wyjęciu kluczyka będą gasły wszystkie światła. Ale bedzie możliwość pozostawienia na postajówkach po przełączeniu wyłącznika na 1 położenia. Tylko mysze poczekać jeszcze z miasiąc az Junior podrośnie, Może mi pomoże

Jeśli Cię dobrze zrozumiałem to ja tak właśnie mam zrobione. Pisałem o tym w topicu gdzie Asterix podsuną pomysły na