Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-05 21:01:20 Szanowni Państwo, Zawodniczki i Zawodnicy, Wielbiciele Sportu Samochodowego w Polsce, zwracam się do Was z ogromną prośbą i apelem. Nasz kolega Maciek Lubiak został oskarżony przez prokuraturę o spowodowanie wypadku na OS-ie zeszłorocznego Rajdu Krakowskiego, wskutek czego zginął jego pilot Bartek Sitek. Zarzuty wobec Maćka są tak bezsensowne i irytujące, że aż trudno w to uwierzyć. W uzasadnieniu podano niedostosowanie prędkości do rzeźby nawierzchni. Jest to bez sensu, jeśli mowa o rajdzie, w którym kierowca walczy o każdą sekundę!
Cała sprawa zaczęła się od tego, że ojciec tragicznie zmarłego Bartka założył sprawę przeciwko pogotowiu ratunkowemu. Sprawa została umorzona w dość niejasnych okolicznościach. Dwa tygodnie później Maciek Lubiak został wezwany do prokuratury na odczytanie aktu oskarżenia… Oględzin zniszczonego samochodu dokonał rzeczoznawca, który zajmuje się na co dzień wypadkami w ruchu drogowym, a prawdziwą rajdówkę widział z bliska chyba pierwszy raz w życiu. W związku z tą sytuacją zbieramy podpisy pod listem otwartym do prokuratury w sprawie Maćka. Każdy kto chce pomóc Maćkowi proszony jest o przesłanie swoich danych (imię, nazwisko, miasto) na e-mail: motofundacja@interia.pl Sprawa jest bardzo pilna tak więc proszę o składanie podpisów jak najszybciej. Jeśli możecie przekażcie ten apel do wszystkich swoich znajomych zawodników i kibiców. List otwarty o którym mowa będę miał lada dzień i jak najszybciej umieszczę w tym wątku. Proszę od siebie o szybką reakcję, bo jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli na rajdach ograniczenia prędkości. Brzmi śmiesznie, ale śmieszne wcale nie jest! Z góry dziekuję i liczę na Was, Jarek Olak & Paweł Wyszyński Automobilklub Polski Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy wyślą swoje dane, jak również dla pana Jarka Olaka za ogromne zaangażowanie włożone w tą akcję! |
Formula Kiedys 1.4GLI; teraz ... Poznań | 2003-03-05 23:49:01 Polska jest krajem w ktorym rzadza sami zlodzieje i debile. Wspolczuje kierowcy tego samochodu, bo przez niekompetencje kogos ma on przesrane |
SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2003-03-05 23:59:13 Podawali to jakis czas temu w telewizji, to jest polska paranoja!! niedostosowanie predkosci w rajdzie!! boze kto to wymyslil!! tak samo jak kierowca i pilot bierze na siebie odpowiedzialnosc wsiadajac do rajdowki!! |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-03-06 00:08:15 ja wysłałem też
współczuje kierowcy niedość że spowodował tragedie (nieświadomie) to jeszcze będą go ścigać po sądach i obwiniać go za całe zło. Sport rajdowy jest niebezpieczny i załogi zdaja sobie sporawe z ryzyka ale i organizator musi zapewnic odpowiedni standart bezpieczeństwa. Przecież niedawno obchodziliśmy 10 rocznice śmierci M Bublewicza. To co teraz napisze oburzy wielu ale wina za wypadek jest przeważnie po stronie kierowcy który zawsze stara się jechać jak najszybciej z minimalnym marginesem błedu (i to mnie w tym sporcie pociąga) więc i wypadki sa na swietle dziennym. Pozostaje jednak pytanie kiedy za smierć kogokolwiek z załogi odpowiada kierowca a kiedy organizaator I na tym pytaniu zakończe mój przydługi popis filozoficzny. przepraszamza jego długość ale musiałem się podzielić z wszystkimi moimi przemysleniami Niemiał człowiek problemu kupił POLONEZA [ wiadomość edytowana przez: bodziot dnia 2003-03-06 00:11:29 ] |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-03-06 01:06:32 Zaraz zaraz, duża część odpowiedzialności spada na organizatora i służby porządkowe. To oni muszą w odpowiednich miejscach wyznaczyć trybuny dla kibiców, ale takze podczas wyscigu kontrolowac czy "ciekawscy" nie stoją w miejscach najbardziej niebezpiecznych (zakrętach). Smieszy mnie najbardziej głupota samych widzów. Wiele razy podczas relacji z rajdu widziałem nadjezdzający samochód i grupki widzów przebiegających z jednej strony na drugą. Kiedys nawet Hołek mówił że podczas OSu mial problemy z widocznoscia i kierowal sie na tam gdzie ludzie bo tam jest tor.
Dla mnie bzdurą jest oskarżanie kierowcy za śmierć pilota. Obaj mają zaufanie do siebie i wiedzą w co się pakują. To nie jest już zabawa, każdy tu jest dorosły. Jestem pewien ze pilot który poniósł śmierć nigdy nie oskarżyłby własnego kierowcy. Dziwi mnie że sprawa z pogotowiem ratunkowym tak szybko wygasła, tak jak cichną wszystkie sprawy np. sedzia prowadził po pijaku. No cóż, to tylko w Polsce moze się zdarzyc. Włazi Ci złodziej przez okno, ma nóż, bronisz sie pistoletem (pozwolenie), złodziej ginie, dostajesz 8 lat, gdzie ja żyje???????? |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-06 12:59:06 Kibice i zabezpieczenie trasy to jedno, ale glupota urzedasow w tym kraju to drugie! W tym przypadku nikt z rodziny Bartka, ani jego znajomych nie ma pretensji do kierowcy. |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-03-06 13:49:25
Jak czytałe regulamin rajdów Automobil Orski to ta sprawa jest tak rozwiązana. A o czyms takim jak nadmierna prędkość na rajdzie pierwsze słyszę W takim razie po co się ścigać |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-03-09 18:52:17 dzisiaj w programie uwaga będzie teportarz na temat tego wypadku. postram się go nagrać i w miare możliwośći przekrztałcić na formę cyfrową
|
Bialy (A) Miłośnik FSO wawa | 2003-03-09 19:52:05 LUDZIE Paranoja
Własnie to oglądam/łem |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-03-09 19:55:11 ja nagralem i postaram sie szybko przerobic na forme elektroniczną |
Tomek_gdy Miłośnik FSO Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2003-03-09 20:12:05 ja rowniez napisalem na adres maila ze swoimi danymi i krotkim uzasadnieniem, smierc pilota no coz wspolczuje, ale w takiej sytuacji NIE MOZNA obwiniac o to kierowcy!!! zyjemy w jakims chorym kraju!!!
wrzucilem ten tekst jeszcze na forum MantaClub i na forum Opel Klub Polska. [ wiadomość edytowana przez: Tomek_gdy dnia 2003-03-09 20:22:18 ] |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2003-03-09 20:16:56 Zobaczyłem reportaż. Przy całej tragedii (każda śmierć jest przecież tragedią), dziwi mnie naprawdę z czyjego "zlecenia" jest prowadzone postepowanie przez prokuraturę - myślę że z urzędu, ale Pani prokurator skompromitowała się w moich oczach kompletnie - co za bzdurne zarzuty
sprawa jest jasna i prosta (oczywiście biorąc aspekt prawny a nie tragedie ludzką) - każdy uczestnik rajdu (my też wjeżdżając na tor na zlocie w Szczakach podpisywaliśmy klauzulę - mozecie sami poczytać TUTAJ ) ma świadomosć ryzyka jakie go czeka i nie można tu obwiniać w żaden sposób kierowcy za spowodowany wypadek, mam nadzieję że sąd wyda również taką decyzję. |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-10 16:52:06 Wszyscy mamy taka nadzieje, z sprawa toczy sie z urzedu |