Przełożenia mostu - pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
mam pytanie ktore zadalem w jednym z postow ale moze nie kazdy tam zajzal wiec tworze nowy temat a mam pytanie odnosnie mostu, moze ktos wie i mi troche wytlumaczy mam e30 1.8 mosty maja rozne przelozenie dla e30 poczawszy od 2,93 dla 2,5l produkowanej od 9.1985 - 1986 (wg danych ktore posiadam) do wartosci 4,45 przy 1,8l ale samochod o tej samej pojemnosci rozniacy sie rokiem produkcji moze miec rozne przelozenia, inne dla skrzyni manual inne dla automata, jak to jest z tym przelozeniem jakie bylyby skutki zalozenia np do autka z silnikiem 1.8 mostu od 6 cylindrowca np 2.5
ktos wie jak sie rozszyfrowuje albo jak rozumiec oznaczenie przelozenia?

Cytat:
jakie bylyby skutki zalozenia np do autka z silnikiem 1.8 mostu od 6 cylindrowca np 2.5

jak wiadomo przełożenia (skrzynia biegów i przekładnia główna) określają ilość mocy na kołach. skutkiem zamiany mostów może być albo zwiększenie Vmax, ale za to zmniejszenie przyspieszenia na niższych biegach lub zmniejszenie Vmax i zwiękenie przyspieszeń. warto dodać że w pierwszym przypadku silnik jest bardziej obciążany. to tak jak z rowerem, na najwyższej przeżutce szybko się jedzie ale spróbuj z niej ruszyć.
Cytat:
samochod o tej samej pojemnosci rozniacy sie rokiem produkcji moze miec rozne przelozenia, inne dla skrzyni manual inne dla automata

oczywiście. automat ma 3 biegi do przodu a manual 5.
przełożenia skrzyni biegów jak i przekładni głównej są dobierane (obliczane) do konkretnego silnika a właściwie jego mocy. w silnikach o małej mocy zazwyczaj jest to kompromis pomiędzy Vmax a przyspieszeniami.
Cytat:
jak sie rozszyfrowuje albo jak rozumiec oznaczenie przelozenia?

np przełożenie mostu 2,5 oznacza że na jeden obrót wału napędowego półosie obrócą ci się o 2,5 obrotu.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2005-05-02 08:59:28 ]

dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz myslalem podobnie ale zbijaly mnie troche z tropu 2 rzeczy :to ze silnik 1,6 produkowany 1987-1988 chyba 102km ma takie samo przelozenie jak 1,8 iS 136 km i ze silniki o tej samej pojemnosci i mocy moga miec rozne przelozenie w zaleznosci od roku produkcji i nawet od kraju (chyba na ktory jest przeznaczony) ale i tak duzo wyjasniles Marcin dzieki

Cytat:
np przełożenie mostu 2,5 oznacza że na jeden obrót wału napędowego półosie obrócą ci się o 2,5 obrotu.

a nie odwrotnie?

Cytat:
a nie odwrotnie?

pewnie że odwrotnie. gdyby tak było jak napisałem wcześniej to opony by sie rozrywały pod wpływem siły odśrodkowej.
widze że tylko jeden hz10 czyta dokładnie posty.
pozdrawiam