Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() jar128 F&F Sympatyk Gdańsk | 2019-01-18 16:08:36 Mocy przybyło ![]() |
eFeSOwiec FSO Polonez 2000 Warszawa | 2019-02-21 14:18:37 Auto odebrane ![]() Wreszcie zrobione pierwsze kilometry, a w zasadzie kilkaset kilometrów - najpierw stolica, a potem trasa Warszawa - Olsztyn - Warszawa. Pierwsze wrażenia: jest sporo ciszej, most nie wyje, pompa paliwa - tej w ogóle nie słychać. Silnik ma płynną, przyjemną dla ucha pracę. Bez problemu napędza auto ![]() ![]() Na razie docieranie. Mam takie zagwozdki: - ciśnienie oleju na nagrzanym silniku na luzie uważam że powinno być ciut wyższe (powyżej 3 tysięcy) jest prawie 0,4 Mpa - jak depnąłem bardzo mocno po hamulcu zapaliła się lampka alladyna (może za mało oleju było) to mnie trochę niepokoi. - na luzie silnik drga nieregularnie. Obroty trzyma, niekrztusi się, ale w praca silnika wygląda tak, jakby niewidzialna ręka go tam wybijała z rytmu. Pod obciążeniem w czasie jazdy jest miazga, mocno nabiera tempa, szafę spokojnie zamknie po dotarciu. - na dobrze ciepłym silniku nie zawsze odpala na dotyk - trzeba długo trzymać rozrusznik. Jeżeli mechanicznie wszystko jest ok, to może problem leży w elektryce (zapłon/wtrysk). To będę sprawdzał. Po procesie docierania, ponownej regulacji, wymianie oleju, filtra i dociągnięciu śrub, będziemy dalej sprawdzać co i jak. Generalnie zbliżam się do momentu, że lista mankamentów się kończy ![]() |
eFeSOwiec FSO Polonez 2000 Warszawa | 2021-09-15 14:52:08 Po ponad 2,5 roku ciszy jest aktualizacja ![]() Auto przez ponad dwa lata było reanimowane w związku z niedomaganiem w kwestiach technicznych. Teraz z pełną świadomością mogę napisać, że mój polonez został nareszcie wyprowadzony "na ludzi". Praktycznie wszystkie niedoróbki przeze mnie zdiagnozowane oraz te, które pojawiły w trakcie remontu zostały wyprostowane. Auto jest w 100% sprawne technicznie, nie zostawia żadnych śladów, BT przeszło bez najmniejszego kłopotu, również na toksyczności spalin. Ten 1% to uszkodzona sprężyna ustalająca położenie dźwigni zmiany biegów na 3/4 bieg oraz wyciek paliwa ze zbiornika (leci górą zbiornika przy zalaniu go na full). Mechanicznie w każdym aspekcie auto wymagało korekty/naprawy/odbudowy, ale po koleji: ZAWIESZENIE i UKŁAD KIEROWNICZY - czerwony poliuretan wszędzie, gdzie się dało - nowe przednie wahacze z nowymi sworzniami - kompletny nowy zestaw drążków kierowniczych - nowe obejmy resorów - wszystko co zostało było odczyszczone i odmalowane - skasowany luz na przekładni kierowniczej HAMULCE - przednie zwrotnice z poloneza układ lucas wyczyszczone i odmalowane - przednie zaciski (odnowione kompleksowo) z fiata Palio - przednie tarcze wentylowane i nawiercane 240 mm - tylne zaciski zregenerowane przez kompletne zestawy naprawcze i nasmarowane - rozebrany i przesmarowany korektor siły hamowania - nowe miedziane przewody hamulcowe - nowe przewody elastyczne SKRZYNIA BIEGÓW - naprawiony bieg wsteczny - wymieniony bieg V - wymienione zużyte łożyska - wszystko co dodatkowo wymagało wymiany zostało wymienione - nowy olej w skrzyni biegów UKŁAD CHŁODZENIA - wymieniony wkład chłodnicy - termostat w głowiczce - nowe przewody układu chłodzenia SILNIK - szlif wału korbowego i nowe panewki główne - sprawdzenie luzów na korbowodach plus nowe panewki korbowodowe - wałek pośredni osadzony na nowych panewkach - głowica po pełnej obróbce - naprawione wszelkie gwinty - nowe przewody zapłonowe - nowy przekaźnik pompy paliwa - umyte wtryskiwacze - nowy (używany) komputer wtrysku - poprzedni uległ spaleniu POZOSTAŁE - nowe przewody pompy paliwa od zbiornika (12mm średnicy) - nowy przewód paliwa za pompą paliwa (średnica 8 mm) - odnowa wykonane połączenia elastyczne zbiornika oraz jego odpowietrzenia - dorobione mnóstwo uchwytów, uchwycików - naprawiony lewy zawias tylnej klapy - zamontowany manometr ciśnienia oleju prze konsoli środkowej - wyregulowany przepływomierz powietrza oraz poziom obrotów silnika na biegu jałowym. W tej chwili jestem w trakcie docierania silnika. Ciśnienie oleju wg. wskazań manometru na zimnym oleju dochodzi do 400 kPa przy ok. 1000 obr/min, przy wkręcaniu na obroty dochodzi do 600 kPa. Przy maksymalnie rozgrzanym oleju na wolnych obrotach po wyłączeniu wentylatora manometr pokazuje 100 kPa. Przy 3000 obr/min na rozgrzanym oleju ciśnienie jest sporo powyżej 300 kPa. Ciśnienie sprężania na każdym cylindrze jest równe i wynosi niecałe 1,4 MPa. Silnik w każdych warunkach odpala bez zająknięcia, przekaźnik pompy paliwa pracuje prawidłowo. Nareszcie jazda to przyjemność, zarówno w trasie jak i w mieście. Silnik nie ma problemu z jazdą na drugim biegu bez dodania gazu, co przed remontem było niemożliwe, nabieranie prędkości idzie mu nad wyraz żwawo. Jest moc! [ wiadomość edytowana przez: eFeSOwiec dnia 2021-09-15 15:06:07 ] |