Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rafal125p polonez 1985 gorzów | 2007-07-30 20:10:21 i jak sie śmiga na takim zawieszeniu ?
stabilizator z rovera jest grubszy ? |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-08-04 10:02:25 stabilizator z rovera nie zauważyłem żeby był grubszy ale jest na pewno dłuższy i inaczej wyprofilowany - trzeba my było go zmierzyć. Co do jazdy na takim zawiasie - efekt jest pozytywny jak najbardziej ale na razie nie mam kasy na ustawienie gometrii zawieszenia.Auto jest nieco nerwowe i piszczą koła przy jezdzie na wprost powyżej 50km/h.
Hamulce żyleta - potrafi zblokować wszystkie koła na raz.(brak korektora hamowania). Dzięki dyfrowi z Rovera wzrosła elastyczność oraz przyśpieszenie. Zapłon COP jest zmontowany i odpalony ale brak paliwa uniemożliwił jazdę próbną - samochód odpalił ładnie, popracował 5 minut i zgasł.Po pompie paliwa słychać że inaczej pracuje ![]() Teraz kolej na zmianę motoru na 1.6 DOHC - silnik leży złożony i czeka na odpalenie. Z tyłu myślę o adaptcji zacisków przednich starego typu - skoro jest hydrauliczny ręczny to myślę że jego skuteczność by się poprawiła - nie wiem jedynie co na to powie wydajność pompy lucasa ?? |
![]() sova Miłośnik FSO POLONEZ 1,4 Coupe olkusz | 2007-08-10 01:09:11
piana aktywna załatwi sprawę w kilka minut bez szorowania, sam byłem w szoku myjąc swój silniczek ![]() |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-08-12 19:27:25 Spoko , umyję a przeparaty to znam bo pracuje w karcherze ![]() Nowa fotka - zapłon COP w OHVce: ![]() Teraz kolejna operacja na dniach - swap motoru z OHV EFI na 1.6 DOHC EFI. Więcej tutaj wraz z fotkami z budowy: Buduję EFI EVO 2 - link do strony PTK |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-08-13 20:23:03 Właśnie nakręciłem film z palenia DOHC w garażu:
Filmik z odpalenia DOHC EFI teraz pora go wrzucic i zobaczyc jak to ciągnie............ |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-10-07 10:14:19 Już dawno nie było żadnych uaktualnień więc troszkę powrzucam:
Fotki z budowy DOHC - fotki z forum PTK: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tu już fotki silnika poskładanego: ![]() ![]() ![]() ![]() Silnik stał już poskładany a ja w tym czasie myślałem o wydechu - przez przypadek na skupie złomu znalazłem kolektor z jekiegoś BMW - całkiem ładny baran.Odkupiłem go jako 4 kg kaineru za ok 20 zł i zaczęła się zabawa. Efekt 2 dniowej zabawy tak wygląda - flanszę sam wycinałem i wypiłowywałem ręcznie - ogólnie masakra. ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: swiety93 dnia 2007-10-07 10:37:07 ] |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-10-07 10:49:25 Teraz fotki z przekładki:
Bye,bye OHV ![]() Komora czeka na nowe serce: ![]() Koniec pierwszego dnia - wszystko zdemontowane - musimy odhlować auto... ![]() Kolejny dzień - montujemy silnik ![]() Silnik siedzi ale to nie koniec.... ![]() Tutaj się okazało że jest kupa problemów - niestety dostępu do tego garażu nie mieliśmy już i zaczęły się kłopoty - frezowanie w belce pod silnikiem otworów na trawniku , podnoszenie silnika podnośnikiem , kłopotliwy demontaż poduszek, koło pasowe siedziało na stabilizatorze z rovera i wyglądało że mam za krótki wał od Argenty-poloneza. Dopiro cofnięcie silnik o ok 1.5 cm do tyłu rozwiązało problem. Niestety tyle nerwów co mnie to kosztowało to tylko ja wiem. W końcu wszystko się udało i czas ogarnięcia wszystkiego... Silnik siedzi zaraz po swapie ![]() ![]() ![]() A tak wygląda baran w zamontowany DOHC ![]() Ja ogarniam elektrykę ![]() Silnik w miarę ogarnięty i przygotowany do pierwszego odpalenia: ![]() Podpinanie ostatnich kabelków ![]() Ecu podpięty ![]() Silnik gotowy do pierwszego odpalenia ![]() Odpalanie motoru - acha - sterownik to już EVO3 - wyposażyłem go w RS232 do strojenia i dopisałem wtyczkę do megatune, zaopatrzyłem się w starego laptopa... I odpalamy ![]() ![]() Silnik odpalił ale z braku paliwa chodził tak sobie , dopiero następnego dnia po wydumaniu wydechu i dolaniu paliwa , poskręcaniu chłodzenia zaczął jeździć - wrażenia fajne - ciągnie od dołu i dokręca się bez problemu do 7500 (gdyby nie limiter to pewnie wyżej by poszedł). Następne fotki wkrótce W tym miejscu chciałem podziękować następującym osobom: Kania_ - za dól silnika w dobrym stanie , za przygotowanie go z FWD na RWD oraz za suport techniczny i parę brakujących mi gratów. Mojemu szefowi Arturowi z firmy za to że mogłem w wolnych chwilkach tam poskładać motor i go odpalić oraz za przywiezienie mi bloku od kani_ z krakowa. Bogusłwawowi Rudkowi z zakładu blachasko lakierniczego w tarnowie oraz jego synowi za użyczenie warsztatu i siedzenie z nami przez 2 dni do 23.00 i pomoc przy swapie. Plutonowi z PTK za poświęcenie czasu, jazdę po różne rzeczy, holowanie auta do warsztau,kilka pierdół potrzebnych do swapu i czynną pomoc w sawapie motoru. Jackowi Pytelowi - za bezinteresowną pomoc , użyczenie migomatu - zrobienie kilku króćców, pospawanie kolektora wydechowego , dorobienie dwururki, użyczenie placu oraz narzędzi do swapa i innych robót przy aucie. [ wiadomość edytowana przez: swiety93 dnia 2007-10-07 11:21:06 ] [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-10-09 14:44:48 ] [ powód edycji: niektóre fotki się wyświetlają mniejsze (800x600) ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-10-07 11:08:49 Szacuneczek! ![]() ![]() ![]() |
Dawid91 Łódź | 2007-10-09 14:21:23 fajny pomysł z ta przeróbką ![]() |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-10-09 21:22:55 Osiągi - trudno powiedzieć bo najpierw to trzeba do końca ogarnąć i zestroić , w każdym razie ciągnie nieźle.
|
![]() tom_stm Miłośnik FSO Warszawa-Wesoła Stara Miłosna | 2007-10-10 10:16:40 miazga ![]() ![]() z niecierpliwością czekam na dalsze relacje ![]() |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-10-16 20:10:57 Dziś próbowalismy ze stoperem - takie niedokładne pomiary - wyszło że przyśpiesza w ok 10 sek /100 - jak na niezestrojony motor to całkiem nieźle. Brak paliwa znów zakończył zabawę ![]() |
![]() hetman Miłośnik FSO Warszawa | 2007-10-19 22:17:49 Wow, brakuje mi slow!!
Czy bedzie tez COP w DOHC? |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-10-20 11:03:17 Cop ma być ale jak się uwinę z pozostałymi ważniejszymi sprawami a pogoda jest niesympatyczna , brak czasu i kilku pierdół....
Co mi pozostało - no niestety dorobić dodatkową sprężynkę na przepustnicę - nie dość że gaz za lekko chodzi (jak w zachodniej furze ![]() Kwestia zamocowania pompy paliwa oraz najgorsze bo trzeba podłączyć wyłącznik wstecznego biegu (pod autem). Program mam już poprawiony i może go dziś wgram do Epromu - zmienione tablice przeliczeniowe dla innych czujników temperatury wody i powietrza , nowa wartość całkowicie zamkniętej przepustnicy oraz kilka zmienionych korekcjii. Zastanawiam się nad zmianą mapy zapłonu na ostrzejszą w dolnej partii obrotów - wczoraj czytałem guya crofta i wg wykresów aparatów zapłonowych wychodzi że kąt zapłonu powinien drastycznie rosnąć od ok 1000-1500 do 3000 obrotów, u mnie rośnie dopiero nieco wyżej - może to poprawić mu dół i nie pogorszyć góry ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-10-22 11:14:51 Aparat ok 1.6 "80" ma max kąt nie 24st jak w 2.0 i 1.6 OHV tylko około 29 stopni. Ale charakterystyka podobna jak 1.6 OHV - w sensie pierwszego zbocza. Silniki 1.5 miały strome zbocze. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-11-18 09:57:40 Z zapłonem to mapy się sprawdzi podczas jazdy testowej.
Nadeszła zima więc projekt chyba chwilowo wstrzymany - sprężynka na przepustnicy założona,może jeszcze dodatkowo dołożę na pedale gazu. Filterek na IAC założony - dość sympatycznie to wygląda. Wyłącznik wstecznego podłączony (chyba przez niego będę miał bliznę na czole ![]() Postęp wygląda tak - chłodnica wymieniona na wersję z fiata 131 OHV - podeszła bez niczego a ma użebrowanie gęstsze niż ta z poldka, do tego zmieniłem termostat na oryginał z fiata131 ohv , przedtem był z łady. Fotki muszę dopiero porobić i dodatkowo sprawdzić cału układ. Na koniec optymistyczna informacja - przełożyłem irydowe świece z ohvki oraz przymierzałem zapłon COP - wszystko siądzie bez większego problemu - cewki się zmieszczą pomiędzy dakielkami , tylko kwestia ich zamocowania, nawet da się włożyć cewkę na 4 garze bez ściągania wiatrołapu ![]() |
![]() sova Miłośnik FSO POLONEZ 1,4 Coupe olkusz | 2007-11-18 20:56:39 po prostu wyczynowiec!!! |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2007-11-22 21:28:40 Nowe fotki - w związku z kilkoma pytaniami o barana - tak wygląda zejście brana i odstęp od błotnika:
![]() a tu inne ujęcie: ![]() Tutaj można zauważyć nowinki , niestety noc,zima - filterek na IAC po prawej stronie , chłodnica ze 131 - w innym miejscu krociec do wlewania płynu i inny kąt wyjścia wody. ![]() [ wiadomość edytowana przez: swiety93 dnia 2007-11-22 21:33:17 ] [ wiadomość edytowana przez: swiety93 dnia 2007-11-22 21:34:33 ] |
![]() swiety93 Polonez EFI Tarnów | 2008-01-14 21:59:47 |