Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2002-10-25 11:35:09 Jeszcze uwaga co do ELF sporti - w moim silniku był od nowości (tzn28 tys.) - wczoraj regulowałem zawory - głowica, klawiatura itp są czyściusieńkie - zero jakiegoś nalotu, czy brudu - wszystko aż sie świeci ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
CON170 MotoButy Warszawa | 2002-10-29 01:38:46 ja do swojego leje Lotos Syntetic i nie nazekam, a zmiany dokonal jeszcze poprzedni wlasciciel. A po za tym syntetic mniej gestnieje w zime i nie ma sesacji przy odpalaniu |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2002-11-30 19:03:02 Jaki olej polecacie do poloneza '94 ponad 50 tys. przebiegu, od niedawna LPG. Od nowości używam Shell Helix Super 15W/40. Chyba nie ma olejów mineralnych o lepkości mniejszej niż 15W. Zmienić olej na syntetyczny lub półsyntetyczny, a może taka zmiana grozi powstaniem wycieków i pozostać przy tym co jest?
Do rozważań skłoniły mnie zdania z pewnej gazety motoryzacyjnej: "W samochodach zasilanych LPG ze względu na wyższą temperaturę w komorze spalania silnika zaleca się stosowanie olejów na bazie syntetycznej, oleje mineralne w takich warunkach szybko się utleniają. Z tego samego powodu, ale także ze względu na dużą zawartość tlenków azotu oleje mineralne mają skłoność do nitrowania się, co znacznie pogarsza właściwości smarne." |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2002-11-30 19:07:10 Radziłbym zostać przy mineralnym.Przy większym przebiegu może się "rozkleić" i będzie zasmarkany.W poprzednim aucie połakomiłem się na lepszy olej i syntetyk wypłukał mi silnik i efeky był taki że musiałem uszczelniać silnik |
Mach Miłośnik FSO B40CEB Lpg/ C20NE Szczecin | 2002-12-01 14:44:04 Ten temat był przerabiany juz wielokrotnie. Ale ze względu na moje żywe zainteresowanie sprawami olejowymi radzę Koledze nie zmieniac oleju na 10W (o 5W zapomnij) tylko lac dalej 15W i nie przejmować sie za bardzo naukowymi tekstami z gazet.
Zreszta na zmianę juz za późno skoro na zegarze 50 000. Pozdrawiam. |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2002-12-07 21:20:00 A teraz z zupełnie innej beczki.
Jaki jest termin przydatności do spożycia jeżeli olej był nieotwierany ? Czy przez 3 lata coś mogło się zepsuć, zjełczeć ? |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2002-12-14 17:49:59 Nigdy przy zmianie oleju nie płukałem silnika i nic się nie stało.Mam przejechane trochę tysiąców,gatunek zmieniałem wielokrotnie i jest git.Kiedys pytałe się mego mechaniora o płukanie i powiedział że to bezcelowe,obecne oleje tolerują się wzajemnie |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-12-14 20:11:05 Więc moje pytanie brzmi :
- Czy na silniku z chydraulicznymi zaworami z pzrebiegiem 27 tyś kilometrów mogę się przesiąść na pół syntetyk ( obecnie mam syntetyka Elfa ) ?? nie uszkodzi to samoregulatorów ?? Bo 2 cylinder bierze mi olej i chciałem gęstrzym olejem zmniejszyć ten efekt. No i czy po naprawie silnika mogę wrócić na syntetyka ?? Proszę o odpowiedź bo na dniach muszę wymienić olej |
Formula Kiedys 1.4GLI; teraz ... Poznań | 2002-12-14 23:45:54 A jak ja bym chcial zmienic z minetrnalnego mobila 15w40 na 5w50 mobila to nie bedzie problemow? |
Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2002-12-16 00:09:27 Dołączę kilka słów do wypowiedzi Jania. Jak chcecie gęściejszy olej to wcale nie musi być ten z USA . W rozlewni olei i innych tego typu wynalazków (Radom ul. Słowackiego) jest olej TEDEX 20W/50 w cenie 4.2 za litr (jak masz swoją bańkę, a jeśli nie to ok 5 zł kosztuje 5 l bańka) czyli 5l=21 zł.
Mają w sprzedaży praktycznie wszystkie typy olejów i płynów i bardzo tanio-patrz wyżej. |
medyk Polonez Caro Gliwice | 2003-02-25 14:27:34 a co powiecie na ten olej do Gazowników Lotos Gaz widziałem coś takiego ale nie wiem czy rzeczywiscie ma on byc lepszy od Lotosa 15W/40 mineral?? |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-02-25 15:50:18 Klejny wątek, że ja mam to, a ja ma to i jest ok.
Stary, OLEJ to i jezdzij na tym na czym jezdzisz. W lato i tak sie bedzie grzał i tak, a w zimę jezeli nie uruchomisz to i tak napewno nie z winy oleju tylko akku albo zapłonu. Używam lotosa minerala d fiaciora z gazem. Przejechal 120tys i jego bede lał zawsze. Z jakiego względu? Najtańszy, wszędzie dostępny i wystarcza. |