| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-05-11 10:31:33 Przy okazji alternatorów przypomniała mi się bardzo ważna rzecz.
Alternatory z wirnikiem na zewnątrz i w obudowie nie są zamienne, a przynajmniej play-in-play. Różnią się kostka wtykową. Wiem, bo przerabiałem ten temat tej zimy. |
seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2009-05-11 11:37:33
Popieram przedmówcę
|
devil_sc White DeViL Sosnowiec (SO) | 2009-05-19 10:24:55 podepnę się pod posta, w niedziele podczas powrotu do domu na stacyjche choinka, myśle co jest grane, w miedzyczasie padł system samozałanczania świateł, później już nie było ABS, jak sie okazało padł Alternator elektryk sprawdził i powiedział ze sie nie opłaca naprawiać czyli czeka mnie kupno nowego... |
seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2009-05-19 10:43:03
Polecam tego sprzedawce z allegro Chyba, że masz gdzieś bliżej i w porównywalnej cenie. Ja mam nowiutki i chodzi idealnie
Zakupiłem w poniedziałek, a dostałem we wtorek ok. godziny 14
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu i szybkiej wymiany ![]() |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-05-19 11:04:22
a linka już było za ciężko wkleić ?
eeeh ..żółtodzioby
to ten sprzedawca..klik! |
seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2009-05-19 21:38:47
Nie było ale nie miałem czasu :* Nie gniewaj boguś. Poza tym Kolega Devil_SC woli regenerowany od zakładu z Braci Miroszewskich tak pisał na priv ![]() |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-05-19 23:35:38
eno...przesadziłś ...to zajmuje 10 sekund więcej...ale OK..niech będzie że rozumiem
A co do wyboru Devila No boś głupotę zrobił! ....i kupiłś za jakieś tam dwiesta coś .... Już Ci pisałem , że też bym wolał nowy za 50zł a przecie takie tam robią (jak obiecał krzychucha) |
seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2009-05-20 14:01:31
Mam niemiłe wspomnienia z takimi właśnie regenerowanymi, toteż wolałem kupić za
Jak już Ci też mówiłem wcześniej Kwestia gustu i wyboru. Jakby mi było żal wydać te 280 zł to bym pojechał po regenerowany.
![]() |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-05-20 14:37:04
Chyba nie zrozumiałeś aluzji Bogdana |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-05-20 15:01:05
no trza będzie zacząć pisać dużymi literami
niestety, obecnie "panujące" pokolenie żółtych forumowych ludzików wymaga zupełnie innego ("amerykańskiego") podejścia |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2010-02-18 11:38:47 Witam, odgrzewam temat i podkreslam slowo CHYBA. Wczoraj wieczorem wracajac z Bedzina, majac do domu 16 km auto zaczelo dziwnie "pracowac" Wydawalo mi sie ze podswietlenie deski jest coraz to ciemniejsze. Dmuchawa zaczela pracowac wolniej a radio sie wylaczylo. Wiec w pierwszym odruchu pomyslalem ze alternator powiedzial PAPA. Wylaczylem radio, dmuchawe dalem na 4 bieg (pomimo tego chodzila jak na 2) wlaczylem ogrzewanie tylniej szyby i zapalila sie kontrolka aku. Z mysla ze to altek pada jechalem do domu nie wiedzac gdzie auto stanie (ze wieczoro to swiala musialem miec wlaczone). Po dojechaniu do domu szybki pomiar multimetrem za 10.99 z castoramy i wynik 12.2V na wylaczonych odbiornikach (mierzone na aku) po wlaczeniu swiatel i inny urzadzen i odbiornikow niewiele ponad 10V. Dzis rano juz mialem szukac zlomu zeby go oddac za sensowne pieniadze a tu ladowanie na wylaczonych odbiornikach 14.0V. Niby nie ideal ale jest.
Sprawdzalem: PASEK, ma przejechane 12 tys. (wymieniany maj 2009), napiecie dobre, staw wizualny dobry, nie widac przepalen KLEMY, dobrze dociagniete, nie widac sladow utleniania jak i na klemach od aku. Czy stary aku (Ca/Ca) moze powodowac "zwarcie" powodujace zanik ladowania? Czy jest to niezalezne od siebie? Gdzie ewentualnie szukac usterki. Niepokoi fakt ze dzialanie wczoraj bylo skokowe raz bylo, potem nie i na koniec znowu jest. Dzis wsluchalem sie w altka i wydaje mi sie ze slchac pomalu lozysko ale nie sadze aby ono mialo wplyw na jego skowowa prace. Gdzie szukac innych przewodow ? Czy trzeba demontowac "dolot" aby dostac sie do altka? |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-02-18 16:12:36 Sprawdź może pierw regulator napięcia.
Ja wyciągając w Nexi Alternator jedyne co demontowałem to przewody paliwowe, które szły obok i przeszkadzały. A to ten sam silnik. Miałem tylko problem z odkręceniem śruby bliżej kolektora wydechowego to wziąłem i uciąłem ucho Alternatora,a potem samą śrubę Altek i tak szedł na złom, bo był zapieczony i łopatki po krzywione i w ogóle był beee.
[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-02-18 16:17:39 ] |
adrian05031991 Passat b3 kombi Żarnów EOP | 2010-02-18 16:42:11 ja ostatnio miałem tez z tym problem... chwile było lądowanie 14.20V za sekundę pokazywało 0V za kolejna sekundę 9V i znowu 14.20V. okazało się ze nie było dobrej masy. wiec przeciągałem sobie nowa mase od aku do silnika a resztę przeczyściłem |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2010-02-20 02:00:10 espero idzie na sprzedaz, prawdopodobnie w przyszlym tygodniu. narazie dziala. nowy wlasciciel bedzie sie juz tym przejmowal. |
as1799 Espero Gdynia | 2010-02-21 21:23:27 To juz koniec przygody z Espero.??-Wymiana na inne espero ??
Pozostaje Opelek |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2010-02-26 18:25:32 Koniec przygody z Espero, teraz jest Oma. Problemem byla prawdopodobnie uszkodzona klema plusowa. Podczas wyciagania aku kiedys musialem za bardzo zgiac i byla troche nadlamana. Ale to juz nowy wlasciciel (jesli dolaczy do klubu) to opowie czy to wystarczylo. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-26 22:14:51
no to opis we profilu masz sfałszowany na maxa |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2010-02-27 16:28:57 juz zmieniam....espero poszlo w poniedzialek ale z racji remontu w domu nie moge sie do kompa dostac, tylko w pracy jak jestem to mam taka mozliwosc. Tak czy tak prawdopodobnie regulator napiecia siadal gdyz teraz na spokojnie jak mysle o tym to na aku (na klemach) napiecie nie powinno wahac sie od 12 do 14 V (podczas pracy silnika) |