Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2014-02-01 16:45:51
wiesz jak wygląda komin wentylacyjny ?? to napisz mi jak można go spierniczyć ?? chyba sie nie da choćbyś chciał |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2014-02-01 17:53:41 Maniek, ale wentylacja to nie tylko jeden komin. To cały układ naczyń połączonych, czyli szczelność okien, drzwi, otworów wentylacyjnych, inne koniny w tym spalinowe. Przeczytaj jeszcze raz to co napisał Kisztan to zrozumiesz.
I jeszcze raz pytam - pokaż te okna których się nie da szczelnie zamknąć. |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2014-02-01 21:51:40 Przyjechał magik i wyregulował. Jest ok. Na szyb wentylacyjny można założyć tak zwany zawór zwrotny. Taka klapka, która przy wietrze wpadającym w komin się zamka i nie wpuszcza wiatru do mieszkania.
[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2014-02-01 21:53:33 ] |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2014-02-01 22:27:58 Tak wspomnę w problemie komina wentylacyjnego-kolega z pracy opowiedział mi o dziwnym zachowaniu nawiewu wentylacji w jego piwnicy z centralnym.Otóż pomimo uchylenia na mikro szczelinę wszystkich okien w piwnicy nawiewa mu z kratki wentylacyjnej.Okazuje się,że jest to instalacja zbierająca powietrze z pomieszczenia ,która wydatkuje je na zewnątrz ,na dachu Okazuje się,że podczas palenia w centralnym powstaje podciśnienie takiej wielkości,że odwraca się słup powietrza w kominie. Strach pomyśleć co będzie jak w piecu przygaśnie i czad wyjdzie z pieca!
Po moich ostrzeżeniach uchylił całkowicie jedno z okien co wydatnie poprawiło możliwości ustalenia stałej temperatury na piecu-o bezpieczeństwie nie wspominając.Marudzi jednak,że mu zimno wchodzi z zewnątrz-na co ja aby wmurował ,przez fundament rurę -jakąś metalową rynnę pod palenisko. |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2014-02-01 23:31:24
|
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2014-02-02 00:34:54 Markon -tak mi się podoba to co piszesz,że odwiedzę Cię w wakacje-tak na miesiąc-dwa-z rodziną i familią i familią familii ...Same dobrze brzmiące rzeczy i sprawy wypisujesz.Jeszcze nie wiesz jak nas kochasz ale my chcemy byś wierzył,że nasz nalot jest jajebisty bo u Ciebieeeee!
Mam na oku kampera i byłem 70 km od Twojej posesji,lubię wypić.Miałem Espero-TO WIELE ZNACZY.Lubię dobrze zjeść a to o tobie dobrze świadczy,pomijając ,że jestem(patentowanym) leniem.Pomyśl o atrakcjach!!!!!!!!!!Bo na nie czekamy.Błahe słowa (wypierdalać) są wzmianką potrzeby, wzajemnych relacji i wsparcia.No problemo -stworzymy grupę motywującą-mam zaplecze ludzkie.Co ty na to?Termin niebawem podam. Aby nie było off -przeanalizujemy system "wentylacja mieszkania" |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2014-02-02 01:03:45 My tu gadu gadu, a ja mam wreszcie ciepło w domu Jeden wątek i forum ruszyło |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2014-02-02 02:08:31 Ciepełko jest miłe a jak z wentylacją?Jedno nie załatwia drugiego.
Czy magik powiedział coś o wilgoci w mieszkaniu?Zalecił np pochłaniacze wilgoci?Czy zrobił jakiś pomiar rotacji powietrza? Podkręcił regulatory domykania,psiknoł sprejem tu i tam,coś tam bonknoł o wentylacji i tyle go widzieli. |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2014-02-02 10:44:56 Na chwilę obecną jest ok. Za krótko żeby oceniać. |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2014-02-02 11:26:53
|
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2014-02-02 13:48:44 Oj, znowu poniosła mnie fantazja
Sorki Markon Mam zasadę by nie pisać po % Niestety im więcej wlewam w siebie "bajecznego nastroju" tym bardziej płynne są zasady.Następnego dnia czytam yipisane przez siebie głupoty. |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2014-02-02 23:11:39
|
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2014-02-04 09:29:30 Wracając do tematu :
Ja z wentylacją walczyłem około 2 tygodni Moja Marta wykorzystała dzień, który miała wolny i sprawę wentylacji załatwiła Odsłoniła zasłony i firanki. Poprawił się przewiew w obszarze okien. Wilgoć zniknęła. Ja zakupiłem wentylator z zaworem zwrotnym za 120 zł ( Marcie powiedziałem, że 50 zł ), ma cztery tryby pracy. Na pierwszym trybie nie słychać go wcale. Nawet w nocy sprawdzałem jest cichszy niż tykający zegarek. Posiada opóźniony czas wyłączania się. Można ustawić na tryb ciągły i odpowiednio 5, 10, 20, 30 minut. 1h, 2h, 3h, 7h, i 10h. Wczoraj już były rezultaty po interwencji mojej Marty. Po włączeniu na 3 godzinki wentylatora zniknęły momentalnie wszystkie oznaki wilgoci. [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2014-02-04 09:40:29 ] |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2014-02-06 21:29:23 Może i ja wtrące swoje 5 gr w temacie zaparowanych szyb...
Przez długi czas też walczyłem (i walczę jeszcze) z zaparowanymi szybami, lejącą się wodą z szyb i po parapecie... Przyczyną powyższego były ...roletki okienne (te takie wewnętrzne pokojowe o współczynniku zaciemnienia 70 - 80% )!! Za każdym razem kiedy na noc były spuszczane, różnica temperatur panująca między szybą a roletką powodowała wykraplanie się takiej ilości pary i wody, że ...nie szło sobie z tym poradzić. Zjawisko było tymbardziej dokuczliwe im większe mrozy były na zewnątrz i większa różnica temperatur panowała. /wystarczyło tylko nie zasłaniać roletek na noc i ..nie było problemu z wilgocią/. Na wiosnę w ramach małego remontu, planujemy pozbyć się wszystkich roletek i powrócić do ...starych sprawdzonych "komunistycznych" zasłon i firan. Nie będzie może ładnie i nowocześnie, ale nie będzie też problemu z wiecznie lejącą się wodą. To tyle "studium przypadku" który miał (ma) miejsce u mnie. Może komuś sie przyda. |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2014-02-06 23:03:31 to zamontuj sobie żaluzje ja mam roletki w każdym oknie i 0 problemu |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2014-02-07 05:58:49 Mam rolety. Zasłaniam tylko w weekend jak chce się wyspać. Mieszkam na 4 pietrze i nie mam przed sobą bloków. |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2014-02-07 15:29:49 a zróbcie tak panowie jak będzie zimno ręką lub zapaloną świeczkę dookoła okna czy nie wieje,najprawdopodobniej macie nieszczelność pod lub na parapecie zewnętrznym |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2014-02-07 16:13:59
Robiłem to przed i po regulacji. Przed regulacją świeczka prawie gasła w pewnych miejscach przy oknie. Po regulacji jest spokój. Muszę rodzicom zamówić takiego magika, bo też już okna są od 2001 roku. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2014-02-09 22:40:47 Tak ot' generalizując to trochę to wszystko nie trzyma się kupy....
Za "komuny" wszyscy mieliśmy okna jakie mieliśmy - czyli nieszczelne, którym to przypisywało się ...straty ciepła. Jak od lat 90' tych zaczął się "bum" wymiany okien na nowe plastiki, alu, drerwno; to okazało się, że są za szczelne i trzeba je rozszczelniać.... Dla mnie bezsens jakich mało... W związku z tym; w oknie łazienkowym planuję zamontować; nawiewnik okienny higrosterowany (reagujący na wilgoć) Jak się sprawdzi to podobne zamontuję w pozostałych oknach. Dogi to będzie interes (...) ale uszczelek w oknach wycinał nie będę. Nie po to wymieniałem okna stare na nowe, żebym teraz wracał do popeliny... Może gdybym miał (wszyscy gdybyśmy mieli) instalację nawiewno-wywiewną z prawdziwego zdarzenia tj z rekuperatorami to nie byłoby problemu... |