Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2006-07-11 10:11:50 Ta tabelka producenta jest bardzo niejasna i niepełna. Nie ma słowa o roverze i kilku innych wersjach.
jest prosty sposób policzenia jaki powinine znajdować się ślimak w skrzyni. Wystarczy wiedzieć: - rzeczywisty obwód koła - rzeczywiste przełożenie mostu Licznik drogi ma stałą wartość K=1000 co oznacza że na jedne kilometr przypada 1000 obrotów ślimaka. slimak ma przełożenie wewnętrzne 1:1 a dobór przełożeń realizowany jest na trybach zewnętrznych ślimaka i trybie skrzyni biegów. Tryb w skrzyni biegów kręci sie zawsze tak samo jak wał czyli skrzynia i same biegi nie mają znaczenia. Teraz jeden prosty racunek i mamy jakie powinien mieć przełożenie napęd linki prędkościomierza: "Przełożenie mostu/obwód koła=przełożenie przekładni linki." Podając rzeczywisty obwód koła możemy mieć różnicę z danymi producenta więc należałoby zastosować najbliższy uzyskanej wartości. To który zależy od błędu jaki możemy uzyskać. Przykład: obwód koła = 1,8m przełożenie =4,3 4,3/1,8=2,38888 z danych producenta najbliższy jest 2,4 czyli 12/5. Takie przełożenie napędu linki podaje nawet morawski pisząc o poldroverze. A błąd mamy -0,02 różnicy co stanowi mniej jak 1% chyba (bo mi się już liczyć niechce) czyli licznik może zawyżać o ten błąd we wskazaniach prędkości i przebytego dystansu.... Teraz chyba wszystko bedzie jasne.... Qrcze jaki ja "mondry" jestem |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2006-07-12 10:14:31 Fajnie że ktoś docenia moją pracę twórczą .
Wartości wziąłem z głowy bo nie chciało mi się liczyć ile jakaś konkretna opona ma obwodu. Wiem tylko jedno że wymiar matematyczny nie odpowiada wymiarowi rzeczywistemu. Nawet w tabelkach Mrozka można zobaczyć jakie będą rozbierzności między rzeczywistym wskazaniem a czysto matematycznym podejściem do problemu. Wg jego tabelki moja opona 175/65R14 powinna mieć coś koło 183cm obwodu. W rzeczywistości koło napompowane do 2atm. ma obwód 176cm. Wpisując te dwie wartości w okienku obwodu koła uzyskamy znaczne rozbierzności. Podobnie z producentem napędów prędkościomierza. Zrealizował kilka modeli (ja wiem o 4 typach) i z nich można próbować dobrać sobie właściwszy napęd w zależności od opony jaką się posiada.. PS. Niemniej jednak polecam prędkościomierz rowerowy. Dokładność jest wręcz powalająca tylko drażni nieco szybkość odświerzania. MOże te droższe modele mają to realizowane szybciej niż 2 razy na sekundę . I wracając do wzoru. Jak zwał tak zwał ale wartość jest ta sama i na niej bazujemy . |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2011-04-06 14:48:51
Most ma 3,91, wiec napęd powinien mieć 7:15 Oznaczenie Czarna zaślepka lub znak 7:15 ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2011-07-17 08:34:45 ale te diekielki w pierwszej kolejnosci ruda bierze wiec trudno sie wczytac..
a ja w swojej karetce wymienilem przelozenia mostu no i oczywiscie kpl naped + kolo zebate.. kupe zabawy i czasu ale warto bylo jakby ktos chcial kpl napedu licznika do rovera to pisać. lezy wiec moze sie komus przyda. |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2011-07-17 21:26:13 Tak do Poldka 1.6 z mostem 3,9 potrzebujesz przekladni 7:15.
Jestem zainteresowany przekladnia do Rovera... Napisz prosze za ile odstapisz - tu albo na priva. Dzieki. Pozdrawiam Adamus |
eFeSOwiec Miłośnik FSO FSO Polonez 2000 Warszawa | 2017-05-28 22:56:04 Posiadam most 3.7, czy ktoś z Was może mi powiedzieć który napęd linki predkosciomierza powinien z tym wspólpracować? |