| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2002-12-28 17:33:10 jak strzela to jest niewesoło Mogą być 3 przyczyny - skład mieszanki - zapłon - zawory a zdiagnozować można tak: Sprawdzić zapłon jeżeli nie pomoże wykręć świece jeżeli będzie okopcony znaczy mieszanka a w przrypadku braku efektów znaczy zawory i to prawdopodobnie albo skrzywione albo przepalone gniazdo. miałem kiedyś właśnie taki przypadek tylko w maluchu i skończuło się to wyrwaniem gaźnika |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-06-24 23:44:23 O kurcze!!! Co to? Mi również kiedyś silnik nie gasł, ale to wina stopionej stacyjki była no i nic nie wybuchło....
Skoro był wybuch sugeruje przebicie na kablach WN, ale dalej systemu nie kapuje, czemu to to wybuchło. Co z maską? [ wiadomość edytowana przez: AdS dnia 2003-06-24 23:47:24 ] |
gruen Polonez 1.6 GLE '94 ... Białystok | 2003-06-24 23:44:41 ale jazda! filtr moze zapchany... |
Bartek_w Caro, Truck Kraków | 2003-06-24 23:48:49 Wyglada, jakby po wylaczeniu zaplonu nie wylaczyl sie elektrozawor od gazu, gaz ciagle lecial, nazbieralo sie go w puszce i wybuchlo... ja jako pierwszy sprawdzilbym zaworek, gdyby byl OK nowy filtr z obudowa owinalbym jakas siatka/oslona - tak na wszelki wypadek |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-06-24 23:49:53 nie wiem Voy jakto w Twoim + ale u mnie waliło z pokrywy jak zapłon mialem przestawiony... wajna zajawka |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-06-24 23:52:36
Ej no nie strasz mnie, wymieniłem filtr tydzień temu i teraz mi to to ciągle gaśnie na luzie, ja sie boje już tym jechać, a jutro znowu w trase :/ Hm takie przypadki się zdażały, ale tak bezpośrednio nie widzialem opisu przypadku jeszcze. Z silnika jakaś cofka się zrobiła z tym gazem do obudowy czy co, trzeba pomyśleć czemu silnik nie gasł |
MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-06-24 23:54:18 A pali ci autki na wszystkie gary poprawnie ?
Strzelanie spowodowane jest cofaniem sie plomienia do kolektora ssacego pozniej w filtr powietrza i tam napotyka bariere dlatego rozsadza filtr powietrza. Voy miec wtryska to do zaplonu sie nie ma co chyba czepiac chodz nie znam sie na tym za bardzo moze jakas diagnostyka ? sprawdzenie zaplonu czy jest git ? Caly temat moze przebiegac bardzo roznie np zle ustawione zawory + popwalony zaplon moze wygladac tak ze gaz w kolektorze jest praktycznie non stop i zachodzi akcja pt zawor ssacy nie domkniety i za wczesny zaplon plomien przedostaje sie do kolektora i zapala sie gaz pozniej sobie leci i jeb. Czasem gdzies w ukl zapl jest przebicie i zapala sie gaz w kolektorze. Czasem nie gra 1 gar lekko i gaz sie gromadzi i gromadzi az gdzies dostanie przypadkiem iskierke i jeb. Wymien przewody wys napiecia. Sprawdz zawory. Wymien obudowe filtra powietrza i zamontuj sobie w niej klapke (to sie podobno nazywa zawor ale to klapka podobna do tej co jest w wlewie gazu aby uratorwac obudowe przed nastepnym ewentualnym boom (kazdy gazownik takie cos ci da i sam zrob dziure w obudowie i wklej go tam. |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-06-24 23:55:42
Też mi przyszło takie coś do głowy. No to co w takim przypadku robić...? pewne jest jedno, nie dodawać gazu!!! |
MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-06-24 23:59:01 BRON CIE PANIE zeby zabezpieczac obudowe filtra powietrza w ten sposob nic to nie da a moze zrobic jeszcze wieksze uszkodzenia pod maska.
Co do zaworku od gazu to odpada poniewaz nawet gdyby zostal otwarty to parownik reguluje przeplyw gazu i jak silnik zgasnie a nie zgasl hmmm ja bym sprawdzil koniecznie kostke w stacyjce bo to bedzie chyba tez to ale napewno cos jeszcze mialo w tym udzial poza stacyjka. |
MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-06-25 00:05:02 Fajnie -tiiiiiiiiiii -ktos trabi ? -nie sasiad gasi merca |
SerU408 Wrocław | 2003-06-25 00:07:21
Dobre- to Ci się udało ale rzeczywiście tak to wyglądało I jeszcze mi się zrymowało |
Bartek_w Caro, Truck Kraków | 2003-06-25 00:14:35 MaciekW:
Oslona to zart, tak na wszelki wypadek, zeby otoczenie nie ucierpialo. A'propos strzalow pod maska: kiedys swieca wybila mi taka fajna dziurke w masce [ wiadomość edytowana przez: Bartek_w dnia 2003-06-25 02:04:03 ] |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2003-06-25 01:07:48 W Nubirze moich rodziców było podobnie. Z tym że tam obudowa filtra powietrza została przystosowana do takiej "cofki". Jej górna część została pozbawiona zaczepów a całość jest dociskana gumkami na około. Po wymianie przewodów WN i świec wszystko ustąpiło. Ale ostatnio po zmianie filtra powietrza okazało się że troche dostał "z płomienia" Pozdr. |
Plush Polonez ATU 1,6 GLI Chełm | 2003-06-25 07:50:36 Wczoraj dlubalismy w kumpla omedze m.in. czyscilismy filtr gazu, po odpaleniu rowniez strzelilo i mimo ze gosciu ma zaworek antywbuchowy to rozerwalo rure od filtra powietrza do silnika.
Powodow moze byc kilka: 1. Kable wys napiecia 2. przestawiony zaplon /w GSI raczej nie.../ 3. zbyt uboga mieszanka Ja bym glosowal na to ostatnie, jako ze juz przekreciles kluczyk a silnik nadal pracowal to po prostu moze zawor gazu przymknal sie i wywalilo resztki gazu znajdujace sie w dolocie. Pozatym dziwie sie ze nie zamontowano Ci klapki antywybuchowej co w zachodnich samochodach jest raczej obligatoryjne... Na marginesie powiem ze za niegasniecie Poloneza moze odpowiadac zarowno uszkodzona stacyjka jak i rowniez oslawione "urzadzenie mikroprocesorowe" sterujace m.in. wycieraczkami, kierunkami itp... |