| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kalpataru był FSO 1500 jest Po ... Żory | 2004-09-21 10:47:18 Ja mam obecnie Centre 45Ah w exploatacji od ponad roku i jest ok.
W zadnym wypadku nie polecam jakich kolwiek Bosch-ow czy innych oferowanych przez markety - kicha, maja zla jakosc i zachowuja ja jak 3 letnie - sprawdzanie aku pod obciazeniem czy jakos tak. dobrze jak sklep posiada takie urzadzenie i mozna samemu zobaczyc jak sie aku zachowuje. |
profil-usunięty | 2004-09-21 10:59:27 ja na swojego Silvera nie narzekam... jeszcze nigdy nie miałem problemow ze go rozladowalem. ma lat 2. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-09-21 13:21:34 Ja uzywam akumulatorów z Piastowa. Poprzedni wytrzymał 6 lat (był fabryczny). Miałem w życiu sporo akumulatorów, ale te są najlepsze. |
psemcio PF 125p '80, Corolla ... Opole / Opatów k.Cz-wy | 2004-09-21 23:04:44 ja mam ten temat na świerzo - dzisiaj kupowałem Centra Standart 55Ah, prąd 460A, 151zł. gwarancja na 2 lata. coś mnie babka uświadamiała, że to za duży do FSO, że niby producent (Centra) zaleca 50Ah i w ogóle, że nikt takich nie kupuje i blebleble.... tylko ciekawe czemu na akumulatorze jest naklejka, a na niej m.in. "Polski FSO" (dosłownie tak jest napisane! mam nadzieję że bedzie dobrze służył. poprzedni miałem jakiś totalny "rzemieślnik" 60Ah i padł, ale miał prawo bo 6 latek. [ wiadomość edytowana przez: psemcio dnia 2004-09-21 23:06:49 ] |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-09-21 23:06:19 a jeszcze kurde dochodzi ten glupi przepis oddanie starego akumulatora w zamian za kupno nowego. Ale juz zagadalem w sklepie zebym mogl sobie tamten zostawic bo jest sprawny jeszcze i w garazu chce sobie alarm zrobic pod 12V. Sprzedawca powiedzial ze jakos sie da to zalatwic jesli tamten jest sprawny. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-09-21 23:09:10 .. juz sie zdecydowalem: kupuje ZAP Piastow i tak jak napisalem wczesniej 60Ah (550A rozruchu) bezobslugowy z "lampką' |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2004-09-22 11:36:24
oraz
Mam tej sprawie zdecydowanie inne zdanie. Fabrycznie zarówno FSO 1500, czyli Fiat 125p oraz polonez były przystosowane do montażu właśnie akumulatora o pojemności 60 Ah. Tylko tzw. wzgledy oszczędnościowe powodowały że na rynek krajowy montowano akumulatory 45 Ah. Na eksport auta szły naogół z 60 Ah. Nieprawdą jest że alternator o znamionowym prądzie 44 A nie jest wystarczający żeby taki akumulator doładowywać. Owszem jest, trzeba tylko zadbać o odpowiednie (zgodne z fabrycznymi zaleceniami) parametry napięcia w instalacji. Jeżeli regulator napięcia permanetnie zaniża napięcie ładowania (zalecany zakres to 13,8 do 14,2 V, dopuszczalne maks napięcie to 14,4 V) wówczas faktycznie większa bateria nie będzie dostatecznie doładowywana. Stąd potoczna opinia o tym, że nie należy stosować tzw za dużej baterii. Jako przykład, że takie pojęcie jak za duża bateria praktycznie nie istnieje podam, że w popularnym w naszym kraju ciągniku rolniczym Zetor jest stosowany akumulator 150 Ah (prąd rozruchowy 800 A) a do jego ładowania wystarcza alternator PAL o prądzie maksymalnym 35-40 A. Napięcie instalacji 12V (14,4V podczas pracy silnika). Przed zimą warto zadbać o sprawdzenie i doprowadzenie do porządku napięcia ładowania i jeśli to konieczne trzeba wymienić regulator napięcia, szczotki lub nawet dokonać kompleksowego przeglądu alternatora połączonego z demontażem jeżeli jest po dużym przebiegu (rzędu 100 kkm) ponieważ mamy wtedy pewność że nie zawiedzie nas w najmniej spodziewanym momencie. Odbędzie się to z korzyścią dla naszego portfela i oszczędzi nam nerwów i niespodziewanych wydatków na przedwcześnie zużyty akumulator. |
nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-09-22 13:00:52 wiec jednak mam dobry aku (60Ah) |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-09-22 13:15:42 Jasne,że masz dobry.Długi czas jeździłem na aku od MB Vito |