Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2004-10-17 23:31:21
Militek wlałem chyba przy 90kkm. Nie widać było różnicy bo wcześniej też śmigał. Ale ma jeszcze oryginalny katalizator i przegląd przeszedł bez problemów więc mu to nie zaszkodziło. |
pudel Miłośnik FSO Mazda RX-7 FC Kraków | 2004-10-17 23:38:02 Motor Life (dawny Militec) jest uszlachetniaczem metalu a nie jak inne środki uszlachetniaczem oleju. Olej w tym wypadku jest tylko nośnikiem preparatu. |
Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-10-17 23:46:39 A może auto-repair zalać. |
Adamski Polonez 1,5 + LPG Wałbrzych | 2004-10-17 23:47:48
Ale przy okazji ten uszlachetniacz wypłukuje to co się w silniku odłożyło przez te wszystkie kilometry a to chyba nie jest dobre zjawisko w starych rzemplach |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2004-10-18 00:00:04 Zielony Protec był preparatem płuczącym ale po Militecu nie widziałem rozpuszczania nagaru. Myślę że więcej szkody robi olej syntetyk niż Militec dodany do półsyntetyka. Na pewno nie rozpuszcza gumowych uszczelniaczy. |
pudel Miłośnik FSO Mazda RX-7 FC Kraków | 2004-10-18 00:01:48
No w końcu nie reklamują go jako Moto-doktora. |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2004-10-18 00:07:46
O xado trudno cos powiedzieć, bo nie o czym mówić. A o skutecznosci to to nie wspomnę. |
Peter83 popowodziowy,powypad ... Sosnowiec | 2004-10-18 00:12:18 Ja po remoncie do MRa wlałem Platinum polsyntetyki oczywiście Militec ktory wcześniej sprawdzilem na 1.6 GSI.Teraz mam pod maska silnik który chodzi ciszej niż nie jeden Plus.Militec jest naprawde dobry i daje pozytywne rezultaty w silnikach zdrowych.Do hebla nie ma sensu tego lać bo szkoda kasy,a efektu nie bedzie.
A tak wogóle to 1500 fiatowski jest o niebo lepszy od polonezowskiego stukacza zaworowego. |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-10-18 08:20:10
1. Chyba nie uważałem na technologii - ale nie słyszałem o uszlachetnianiu metalu "na zimno" ( bo temperatura w silniku raczej nie przekracza 130"C ) , natomiast np. nawęglanie , czy azotowanie odbywa się w temperaturach kilkuset stopni 2. Preparat musiałby być straszliwie inteligentny , żeby odkładać się w miejscach o zwiększonym zużyciu , inne omijając - bo mógłby spowodować zatarcie silnika ! 3. Gdyby takie preparaty istniały i DZIAŁAŁY SKUTECZNIE byłyby już dawno zastrzeżone setkami patentów przez producentów olejów , a nie były sprzedawane przez firmy "no name" , które za chwilę znikają z rynku , po to by w ich miejsce weszły "nowe". Jedyne skuteczne preparaty do starych silników to ZAGĘSZCZACZE OLEJÓW i te na rynku funkcjonują od lat . Zgodnie zresztą z tą ideą - niektóre firmy olejowe oferują od razu oleje o zwiększonej lepkości np. Selenia Old Car 20/50 , 20 /60 |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-18 12:23:55 pojawiły sie - w shell magnatec i jemu podobnych. w militecu raczej chodzi o suche starty nie o przylepianie sie w miejscach o zwiększonym tarciu. A tak wogóle to takie preparaty dopiero wchodzą na rynek. 10 lat temu był tylko zwykły teflon ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
xadek brzeg | 2010-02-09 14:55:20
Wymienione dwa ostatnie - nie to samo.Opis nie oznacza że "to samo". Co do XADO - mam własne, niemal 10 letnie doświadczenie z przebiegiem sumarycznym ponad 500kkm na paru autkach i nie zamierzam zmieniać na inny o takim działaniu.Jeżeli już - to raczej na taki, jaki będzie jego dopełnieniem.Taki jest - tylko na naszym runku jeszcze nie istnieje. Możliwe że sobie "zaimportuję" indywidualnie. |
vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2010-03-10 08:04:26 A nick wskazuje na autoreklamę
Dałem to kiedyś do mostu w Polonezie i ....... szkoda wydanych pieniędzy. |
xadek brzeg | 2010-03-13 14:43:33
Fakt - autoreklama - samego siebie. Rzeczywiście szkoda było gdy łożyska dawno padły. Takie "opinie" są mi znane i nie tylko w przypadku jw. Aby zabrać głos w temacie trzeba mieć jakąś wiedzę i nie z poziomu szkółki typu technikum. Tribologia w Polsce niestety leży i prym wiedzie ciemnogród sowicie sponsorowany kasą podatnika - wiem bardzo dobrze co piszę...zresztą w tej tematyce był TYLKO jeden podręcznik akademicki i do dzisiaj nic się nie zmieniło to jest NIE MA NIC. Prawo łoma święci tryumfy... Przeczytałem całość i nie znalazłem ANI JEDNEGO merytorycznego postu - "o czym dyskusja"? |
vazyl Miłośnik FSO Fiat 125 Super 1600 Przemyśl | 2010-03-15 11:44:40
A jednak.
Łożyska nie padły, most nie wył. Wypowiadasz się człowieku nie mając bladego pojęcia o stanie aut do których ten specyfik zaaplikowano. Dla mnie to było i jest placebo. Ale przecież ja się nie mogę na tym znać bo nie przeczytałem tego jedynego podręcznika.
No widzisz skoro nie ma tutaj z kim dyskutować, to może przedstaw jakieś racjonalne przesłanki za poparte przykładami. Jeżeli nie masz takowych to zniknij, a my będziemy się opierać na własnych doświadczeniach.
Z ciemnogrodem nie ma co dyskutować. Na przyszłość pamiętaj, że jak się gdzieś chcesz wypowiedzieć to nie zaczynaj od ciemnogrodu i obrażania wszystkich dookoła. A teraz czekam na jakieś konkrety. |
carinus Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2010-03-17 22:06:13 Używałem kiedyć xado jeszcze za dobrych czasów,kiedy był sprowadzany chyba z Ukrainy.Potem nasi importerzy zaczeli coś kombinować na własną ręke.Powiem tylko że chciałem odroczyć agonię przedniego łożyska w toyocie,które już wyło niemiłosiernie.Po użyciu tego własnie odpowiedniego preparatu przez ponad rok zapomniałem że miałem zużyte łożysko.Wszystkie objawy zużycia znikneły i nastała błoga cisza.Osobiście potwierdzam ze to działa.Ostatnimi czasy kolega sprowadzał to niestety aż z Holandi. |
xadek brzeg | 2010-03-18 17:55:58
Piliśmy "brudzia"? "Ciemnogród" - ten element odnosi się do traktowania nauki w naszym kraju przez rządzących i mamy to co mamy. Pan dokonał nadinterpretacji - tyle w tym temacie. Konkrety: jakie przesłanki skłoniły do zastosowania XADO i co było celem? Tego typu preparaty(jak większość) mają działanie kierunkowe. Proszę o konkretną odpowiedź.Wypowiedź typu "placebo" powinna być poparta konkretem. Na marginesie - jaki rodzaj mostu i jakie były objawy.Takich mostów (czy banjo czy kwadrat) zrobiłem swoimi rękoma kilka dziesiątków w minionej epoce gdyż Polmozbyty nie miały fachowców, szczególnie od "kwadraciaków". |
G_gelo Kraków | 2015-04-03 16:39:12 Ostatnio kolega kupił w Krakowie XADO 1 Stage, zobaczymy przez kilkaset km czy działa... ktoś może będę potrzebował kupon rabatowy o 15% dla zakupu przez internet, zrób zakup ,zaznacz ze masz kupon i wpisz "xadotrade911"
|
xadek brzeg | 2015-04-18 23:03:07
Wystarczy wejść na polską stronę xado.pl do działu "kontakt" i wybrać z listy dealerów. |