CB RADIO - czy ktos z forumowiczow posiada? - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cioska czekam na fotki! ;D
Croul fotki masz.. chetnie bym zobaczyl nawet 200 zdjec jak taki sprzecik macie zamontowany... jak to wyglada... z czym to sie je!
Dla mnie w schowku byloby najbardziej optymalnie.. tak mysle!. A z antena to w koncu nie wiem!. Motylek nie jest zly...ale to gdzies z przodu w miejsce tej od radia bym wrzucil tak jak juz pisalem. Bacik 70cm by mi styknal takie optimum dla mnie (ale sie nie znam) po prostu nie chcialbym miec dluzszego ;D hahah no moze 80..

Cytat:
2005-07-02 10:04:47, biernus pisze:
Dla mnie w schowku byloby najbardziej optymalnie.. tak mysle!.

Według mnie to z cb w schowku zaliczysz drzewo

Fotki będę niedługo. Chwilowo mi auto porwano i pojechano nim do sklepu Croul, przecież jak na ostatnim spocie pojechaliście na stację, to się nie widzieliśmy, a słyszeliśmy, czyli nie było aż tak źle myślę... A kiedy będziesz miał to nowe radyjko?

Cytat:
2005-07-02 11:38:53, Cioska pisze:
Fotki będę niedługo. Chwilowo mi auto porwano i pojechano nim do sklepu Croul, przecież jak na ostatnim spocie pojechaliście na stację, to się nie widzieliśmy, a słyszeliśmy, czyli nie było aż tak źle myślę... A kiedy będziesz miał to nowe radyjko?

No niby tak, ale słyszeliśmy się tylko ok 3 km co przy mojej 150cm antenie jest wynikiem słabiutkim
Powinno być minimum z 10-15 km.
Nowe powinienem mieć ok wtorku środy.

A oto obiecane fotki... Myślę, że widać na nich wszystko co powinno być widać. Czyli jak zamontowałem radyjko, tą blachę, do której jest przykręcone tymi 'śrubo - wkrętami', jak poprowadziłem kabelek progiem aż do tylnych drzwi, jak wychodzi na dach (pod uszczelką trochę), w którym miejscu na dachu antena została zamontowana, jej długość oraz jak poprowadziłem kabel z zasilaniem (czarno-czerwony) do gniazda zapalniczki. W razie dalszych pytań, wal

a croul ma swoje radyjko o tam (patrz zdjęcie). Wiem, bo widziałem i z resztą sam na początku je tam miałem, ale stwierdziłem, że je na stałe przymocuję. Choć tam też było dość wygodnie nim operować

mam stabo xm 3400III.ZASTANAWIAM SIE CO ZNIM ZROBIC.

Ja w miejscu gdzie masz radio mam kolana 191 cm wzrostu Więc nawet gdybym tam chciał je wpakować to będzie mi troszkę przeszkadzało. A w nocy samochód stoi pod blokiem a nie za płotem jak u Ciebie więc i tak musiałbym je zawsze chować.

Panowie macie jakieś ciekawe linki do stronek z cb radio ? , jakiś sklep ?, porównania itp.

------------
Pozdrawiam.

Ja kolanami radia nie dotykam, ani mi nie przeszkadza. Bo tak to pewnie zamontowałbym je w innym miejscu...

Cytat:
2005-07-02 11:54:26, croul pisze:
No niby tak, ale słyszeliśmy się tylko ok 3 km co przy mojej 150cm antenie jest wynikiem słabiutkim Powinno być minimum z 10-15 km. Nowe powinienem mieć ok wtorku środy.

Nie chcę Cię martwić, ale w tym miejscu w którym masz antenę nie ma szans na 10-15 km zasięgu. Taki zasięg mógłbyś uzyskać z antenką przymocowaną na środku dachu.
Ja też mam 150 cm na uchwycie, na rogu auta (na górnej krawędzi klapy bagażnika), radyjo Uniden 520XL (właśnie sprzedane) i szacuję że zasięg 8km przy sprzyjającyh warunkach to absolutne maximum...
Chociaż mogę się mylić, bo nie miałem okazji tego przetestować.
W najbliższym czasie będę miał nowe radio, antenkę ponownie zestroję i wezmę się za testowanie zasięgów, ale realnie myśląc 10 km to już będzie powód do radości. O większym raczej nie ma co myśleć.
Pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-07-02 18:29:05 ]

Cioska elegnacko.. ale wlasnie ja nie parkuje *za plotem* na podworku WLASNYM ;D tylko pod blokiem i tu jest problem. Schowek jedyne rozsadne miejsce bez koniecznosci wyciagania cb do domu.
Tak mysle chyba zrobie tak jak TY ze antena na magnes jeszcze nie wiem jaka ;D. Kurde... co za problemy ;D

A antenka bylaby OK?
taka

[ wiadomość edytowana przez: biernus dnia 2005-07-02 20:43:11 ]

Nie ma sprawy biernus. Jakbyś jeszcze chciał jakieś zdjęcia porady etc. daj znać Co do tej antenki, myślę, że byłaby ok. Ale nie jestem w stanie powiedzieć jaki byś na niej miał zasięg. I zwróc uwagę, że długość kabla to ok. 3m, ale jakbyś ją montował w tym miejscu co ja, to spokojnie by Ci to starczyło

Cytat:
2005-07-02 18:27:31, MacTB pisze:
Nie chcę Cię martwić, ale w tym miejscu w którym masz antenę nie ma szans na 10-15 km zasięgu. Taki zasięg mógłbyś uzyskać z antenką przymocowaną na środku dachu.

Właśnie w tym rzecz że jak jechałem do Wrocławia z pożyczonym Dragonem to zasięg miałem ok 10 km do przodu, minimalne zakłocenia ale wszystko idelanie było słychać.
Po km na słupkach sprawdzaliśmy jak pytałem jak mnie słychać.
Więc jak teraz z 3 km słyszałem kiepsko to wina była radyjka. Antene mam na 1,1 SWR zrobioną że aż się dziwili że tak siadła do mojego autka..

Cytat:
2005-07-02 17:13:57, Ice pisze:
Panowie macie jakieś ciekawe linki do stronek z cb radio ? , jakiś sklep ?, porównania itp. ------------ Pozdrawiam.

Strony z porównaniami to raczej nie znam, ale oto link do strony, którą polecił mi MacTB. Są na niej zdjęcia jak i gdzie można zamontować CB w różnych samochodach. Biernus, zajrzyj na tą stronę, może natchnienia dostaniesz gdzie swoje CB zamontować

Mam już Unidena 520XL i mogę go z czystym sumieniem polecić.
Bardzo dobra sprawa to RF Gain !!

Croul... cos wiecej!
Do czego sluzy? po co? na co? jak? gdzie?.... lopatologicznie! Czy 510tka ma tego RF GAINA?

Ja miałem,obecnie niemam,ale bede miał

Pogrzebałem wczoraj w szafie i wykopałem spod masy zasilaczy i innych gratów takie cudo. Nawet działa Oczywiście "grzebane" (dorzuciłem wzmocnienie, bo nie lubiałem całować mika). Swego czasu na Oklahomie i oczywiście rozkręcony do 10W paliłem +30 na drugim końcu Wrocławia (z mobila, przy dobrej propagacji)

Teraz jednak jest problem... O ile kiedyś policja miała w nosie radia to teraz łapią na potęgę. Skąd homologację wytrzasnąć? Bo z PARem nie gadam... zaniosłem im dla jaj fabrycznie nowe radio do homo to na testach im wyszło, że jest rozjechane i trzeba regulować. Oczywiście najlepiej u nich... cholerna banda.

Cytat:
2005-07-18 20:47:42, biernus pisze:
Croul... cos wiecej! Do czego sluzy? po co? na co? jak? gdzie?.... lopatologicznie! Czy 510tka ma tego RF GAINA?

RF Gain czyli regulacja czułości radia. Czyli kręcisz aż szumy czyli różnego rodzaju zakłócenia znikną i wtedy niby masz minimalnie mniejszy zasięg, czego ja nie zaobserwowałem ale już radyjko nie szumi. Normalnie to SQ się to robi ale wtedy nie wiemy co on przepuszcze. Przy RF gain SQ mam na maxa odkręconego
510 nie ma właśnie tego RF a naprawdę bardzo warto to mieć !!

Przeczytałem trochę postów w tym wątku i widzę że wiele osób jest w błędzie. Dosyć mocno siedzę w temacie więc podzielę się wiedzą (polecam strone cb.nio.pl )
1. Radio - po pierwsze nie żaden alan100, alany są dobre ale ze starej produkcji, polecam alana 87 tylko gabarytowo trochę duży ale rewelka radio. Z małych to najlepiej uniden 510, 520 (to samo co president jimmy, johny), president harry, stare onwy też dobre, z większych to stary president herbert.
2. Antena - ogólnie im dłuższa tym lepsza, firma tutaj tak nie rzutuje na jakość, najlepiej lemm at900,at1200, ja wczoraj założyłem sobie dwumetrowego lemm'a i auto wygląda jak "remote control" Mocowanie magnetyczne proponuję sobie podarować nie ze względu na możliwość zwiania bo przy dobrej podstawie magnetycznej takie ryzyko nie istnieje ale chodzi mi o brak masy. Montowanie albo w dziure na dachu, klapie albo uchwyt typu dzwonek na klapę bagażnika (fotki na cb.nio.pl proponuje obejrzeć)
3. jeśli chodzi o homologację to proponuję poczytać archiwum pl.rec.radio.cb tutaj http://groups.google.pl/group/pl.rec.radio.cb . Żadna homologacja nie jest potrzebna, wystarczy że radio spełnia wymogi ustawowe, 4Wat w AM/FM podstawowa 40 itd... w SSB chyba 10 albo 12 Wat.