Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-06-10 16:20:27
Tylko że tam siedzi silnik od VW |
dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-06-10 16:22:57 Coś to grubymi nićmi szyte taki przyrost z samej wymiany elektroniki...
Bardziej prawdopodobne jest według mnie 10% przyrostu mocy, o którym pisze np. inż. Pirowski Dzbanek |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2003-06-10 16:45:41 Słyszałem, że czerwony maluch ma "tylko" 180 KM.
Na bazie zwykłego silnika malca mozna wycisnąć 100 KM ale na jeden KJS. Przyjeżdza takie cudo na lawecie, pokręci się trochę na betonie i jak skończy (nie zawsze na mecie) to jedzie z powrotem na lawecie na remont silnika. Poza tym w przypadku takich ekstremów poza przeróbkami mechanicznymi stosuje się inne paliwa które kosztują około 12-13 zł za litr. A 50 KM więcej to bujda, brzmi to tak, jakby mi ktoś powiedział że wstawił większe dysze do gaźnika i pokręcił aparatem zapłonowym i mu 30 KM więcej wyskoczyło z silnika polonezowskiego 1,5. W to też cięzko uwierzyć. Jak po tym "chips-tuningu" wyjdzie mu z silnika roverowskiego 1.4 110KM to powinien bić się ze szczęścia piętami po dupie, tyle że za taką kasę to trochę bez sensu. Ja za taką kasę założył bym sobie 4 gaźniki motocyklowe na suwakowej przepustnicy(szarpaki), ukleił kawałek kolektora ssącego na bazie oryginalnego 1,4 i zmodyfikował cały wydech od samej głowicy. I taniej by mnie to wyszło i efekt podejrzewam byłby lepszy. |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2003-06-10 16:48:42 Ja jak bym mial roverka to juz dawno bym mial jakis system podtlenku najprawdopodobniej NXa. Jak chcesz to "psikasz" jak nie chcesz to nie
pozdr |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-06-10 16:55:41 A potem sobie plujesz w brode jak przyjdzie do napelniania butli , po co mi to bylo :> |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2003-06-10 16:59:18 Jak potrzebuje to tankuje i juz jak sie nie psika za czesto to nie jest tak zle A do tego jaka frajda
pozdr [ wiadomość edytowana przez: VDC dnia 2003-06-10 16:59:38 ] |
Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2003-06-10 17:01:55 Ja za to sądze ze z silnika FSO można wycisnąć 100-110KM. Zaraz mi ktoś powie, ze to nie możliwe i zmiesza z błotem, ale takie moje zdanie. Wystarczy, ze zmienimy materiały z których wykonane są podzespoły silnika takie jak tłoki, popychacze, koło zamachowe na materiały lżejsze a o takiej samej wytrzymałości. jeżeli uzyskamy mniejszą wagę od fabryczej, jesteśmy wstanie podnieść mu moc do takiego poziomu. Do tego dojdzie chip tuning, planowanie głowicy,sporowy wałek rozrządu i może dzojśc do tych 110KM w silnika 1.6 z FSO. |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-06-10 17:07:47 ponoc mozna maxymalnie wyzylowac go (1.6) do ok 140KM ale to na krotka mete |
polonezcaro . | 2003-06-10 18:42:17
Całkowicie się z Tobą zgadzam, ja do tych 110KM to jeszcze kilka KM mi brakuje ale to tylko pare ( tylko kilka ), i to nie aż tak bardzo wyżyłowany... nawet chodzi na gazie, troche wolne obroty mu falują ale tak jak ma wolen ok 1000 to sie wszystko formuje, i ladnie pracuje .... A i mam gażnikowca - odpada koszt chipa, tylko dochodza prace nad tuningiem gażnika |
DamianWEST POLDI / ROVER GUBIN / Zielona Góra | 2003-06-13 04:18:20 A więc witam...
Dzisiaj nastąpił szumny dzień w życiu moim i mojego POLDUSIA, a mianowicie odebrałem autko z "Tuning in Deutchland" Najpierw pierwsza rzecz - autko 'miało' mieć min.150 koni mechanicznych, jednak dupa minimum zamieniło się na maksimum... 147 koni mechanicznych na hamowni gdzie robiłem i to jest wynik z ich stożkiem. Koleś mówił że bez stożka może być nawet ponad 7 koni mniej. Jednak...kiedy dzwoniłem do Chojnackiego (http://www.chojnacki.com.pl) - jakiś gościu powiedział mi o tych 160 koniach z samego CHIPA. W Germianii mówili to samo, ale według robiących mi tego chipa - mam zrypany komputer. (fakt - faktem przypominam sobie jak pewien czas temu byłem na ASO DAEWOO i robili mi komputer 'komputera' i dwie albo 3 pozycje były żle - lecz koleś twierdził, żebym się nie przejmował). Najprawdopodobniej kompa zrypał mi koleś który spawał mi hak od tylnej klapy, podobno nie można spawać przy podłączonym akumulatorze i kompie ... - wiecie coś o tym??? I tak... z kompa wyszło mniej... ale dalej... 'wyplanowana głowica', lepsze sprężanie w cylindrach. I to tyle... Efekty... jeden zauważalny: samochód pracuje równo i ciszej, za to mocniej słychać wtryski (stukot). Pierwszą próbę zrobiłem na drodze Zielona góra - Gubin. 1szy bieg- według mnie bez zmian 2 bieg - tutaj mnie powaliło - rozpędziłem na dwójce poldka do 130 km/h,całkiem niezły zakres od 10 km/h do 130 km/h 3 bieg - tutaj max to 150 km/h 4-5 raczej normalnie Fajny efekt uzyskalem jadąc około 140 i redukując do trójki... auto uderza jakby nowa moc Rozpędziłem się do 180 i wszystko bylo ok. potem przy około 190 km wskazówka prędkościomierza zaczęła mocno drgać i skakać, jednak jakiś zapas jeszcze jest... ale najlepsze jest że podczas takiej prędkosći lusterko pasażera się złożyło Pod maską na kompie walneli mi naklejkę EV-TEC, poza tym dołożyli jakiś niebieski przewód (do czego???) Jutro uderzam na poszukiwania stożka i jadę do Berlina na kolesia-znajomego hamownię... zobaczyć i porównać wynik -------------------------------------------- Acha... dzisiaj widziałem starego kadeta (przerobionego coś na a la VIPER) , i koleś wykładał w nim żółte motywy (cała podłoga w takim materiale+tapicerka drzwi + podsufitka), koszt robocizny + materiał = 60 euro. Oklejenie auta folią (takiego jak Poldka) - 100 Euro z papierami . U mnie w mieście koleś robi na podwórku za 3 bańki. Nie wiem - ale wydaje mi się to naprawdę tanio. Acha różnica cen np. lamp tylnich a la LEXUS do np.VW GOLFA to porównując ze sklepem na www.tuning.pl jest ogromna. Tam najładniejsze i najdroższe kosztowały 130 Euro (-podatek ok 15 euro). W Polsce ok. 800 zł i ceny nie dotyczą jednego punktu - są wszędzie niemal identyczne. Już niebawem fotki... |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2003-06-13 08:51:03 czy ten stukot to nie jest przypadkiem spalanie stukowe? moze kolesie za mocno wyprzedzili zaplon albo nasza benzyna ma za malo oktan. za te pieniadze to i tak masz super. nie jest zle, tylko sprawdz moc na jakiejs innej hamowni. do setki w ile idzie? |
Kroolik Miłośnik FSO 3x FSO 1x FIAT Poznań | 2003-06-13 09:49:15 Witam
150KM to calkiem przyjemnie. Co do spawania przy włączonym akumulatorze to prawda jak się komputer nie zjebie to można w taki sposób łatwo stracić choćby żarówki. Pytanie czy oprócz modyfikacji na silniku myślałeś o jakiś lepszych hamulcach? |
Voy Miłośnik FSO Poldżons Constarownia/Sunderland | 2003-06-13 09:58:19 on ma jezdzic a nie stac czy zatrzymywac sie. |
WhitePower warszawa | 2003-06-13 11:20:22 wow!!!Jaki to silnik 1.4 16V? Moglbys opisac co zrobione masz w poldziu i za jaka kase? (jesli to jest w innym watku to prosze o jakas wskazowke) |
MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-06-13 14:31:47 130 na 2ce to jest cos Martwi mnie tylko jedno masz fabryczna skrzynie ? u siebie po remoncie na 2ce robilem 80kmh od tak na pstrykniecie sie zbieral wyzej to juz sie balem o wal . Przez takie cisniecie na 2 zajechalem chyba skrzynie bo nim zaczalem sie bawic skrzynia chodzila glanc a w zime mialem duze problemy ze zmiana biegow 1/2 mimo wymienionego oleju i rozgrzanego auta.
No ale skrzynia to nie drogi bizness zawsze mozna zmienic No to mamy pogromce Golfow 4ek |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2003-06-13 16:24:14 Gratuluje o to chodzi. No to masz szanse na pierwsze miejsce w klasie mini w modlinie 500zl piechota nie chodzi niech sie zacznie zwracac Jeszcze nitro i bedzie koło 200KM
pozdr [ wiadomość edytowana przez: VDC dnia 2003-06-13 16:25:11 ] |
WhitePower warszawa | 2003-06-13 16:59:52
|
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2003-06-13 17:03:47 Ten swift jest faktycznie mocny no to moze nie 500 a 300 tez kasa a co do nitro to mysle ze po "delikatnym" przygotowaniu bez problemu przezyl by psika powiedzmy 25 a moze 50
He tylko ze z nitro by byl w mini+ razem z civami nitro ,lanosem grzyba i ta siena turbo pozdr p.s. Endriu a ciebie bedzie mozna zobaczyc na najblizszym modlinie ? [ wiadomość edytowana przez: VDC dnia 2003-06-13 17:10:27 ] |