Soczewki firmy DEPO - Wasze opinie - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2004-10-01 10:04:36, acera pisze:
ave! jak się okazuje zwykłe światła (lustra) w omieB można trochę poprawić... 1. oprawki żarówek zrobiłem tak - wykęciłem oprawki i dokładnie je obejżałem. konstruktor albo się nie popisał, albo celowo zasłonił 20% obwodu żarówki H1 - przednia osłonka żarówki przymocowana jest do korpusu dwiema "podłużnicami", o przekroju kątownika. obie mają wysokość około 4mm i są ok 7 mm od bańki żarówki. wywaliłem te "podłużnice" i wstawiłem tam cienkie szprychy rowerowe (a jakże :] ). zamierzam jeszcze poprawić to rozwiązanie, bo okazało się, że te mocowania mają bardzo duży wpływ na jasność lamp. 2. żarówki - włożyłem osram silverstar. wcześniej były philipsy visonplus, ale osramy robią lepsze wrażenie (w sumie kwestia gustu) efekt - sporo jaśniej (ale na pewno nie o 50% :]) 3. przekaźniki i kable - zamontowałem dodatkowy przekaźnik i bezpieczniki oraz nowe, grube jak paluch przewody. efekt - wzrost napięcia mieżonego przy żarówce o 3V, zmiana barwy światła na bardziej białe i oczywiście jasność w górę, 4. filtr - wstawiłem kondensatory 9600 mF między przekaźnik i żarówki - dzięki temu nie narzekam, że żarówki ze skróconym żarnikiem (+50) padają mi po 2 miesiącach :] wytrzymują ponad rok. pozdro czarek @ Omega 2.0 B kombi

Haha, ciekawe, czy użytkownicy Fiatów też muszą takie zabiegi stosować

acera: moim sposobem bylo poprostu plukanie refektora roztworem cieplej wody z plynem do mycia szyb - to jezeli chodzi o odblysnik, jezeli chodzi o szklo (oczywiscie wewnetrzna strona reflektora ) jezeli jest jakis nalot lub po "wybuchu" zarowki (mleczny nalot na szkle) to odrobina piasku (mozliwie jak najczystrzego i w miare drobnego) siup do reflektora potem zalewalem to nieduza iloscia wody nastepnie cos co przypominalo plukanie zlota tzn chodzi o to zeby piasek z woda "przeszurac" po szkle nastepnie delikatnie wylac piaseczek i dobrze wyplukac uwarzajac oczywiscie aby kontak piasku z odblysnikiem byl wmiare jak najmnieszy... W hondzie pomoglo w punto tez jezeli chodzi o ome nierobilem (moje reflektory sa juz nie do uratowania)
Pozdrawiam Jacek

Tak sobie przeglądam te posty i po prostu płakac się chce, że mamy takie problemy. Jaki zasrany helmut zawracałby sobie dupę taką bzdurą, po prostu wymieniłby na nowe albo....................sprzedał Polakowi samochod. Kiedy to qrewskie dziadostwo się skończy.

Cytat:
2004-10-02 11:23:37, JanuszGnitecki pisze:
Tak sobie przeglądam te posty i po prostu płakac się chce, że mamy takie problemy. Jaki zasrany helmut zawracałby sobie dupę taką bzdurą, po prostu wymieniłby na nowe albo....................sprzedał Polakowi samochod. Kiedy to qrewskie dziadostwo się skończy.

Janusz, nie martw się, ekonomiści liczą, że jeszcze tylko jakieś 45-50 lat ;D

No to się bardzo cieszę, będę to oglądał już z gory wtedy, a do poruszania się używał anielskich skrzydeł ,

Cytat:
... anielskich skrzydeł ...

Optymista ... ja tam bede to ogladal od spodu ... jak wiekszosc ...

O nie , ja na pewno nie będę leżeć, założe sobie do skrzydeł specjalny, anielski gassssss i będę na wszystko pierdział z gory

Janusz Popatrz z innej strony. Inni jeżdżą matizami, pandami i podobnymi - wymieniają na nowe. My jeździmy omegami ... i płuczemy.

Janusz mi chodzilo, ze za 45-50 lat to "moze dla mnie nie starczyc" tych anielskich skrzydelek, za to napewno wystarczy diabelskiego "poroza" (robia na poczekaniu pod wymiar).
W koncu skrzydelek jest 144000 a podobno juz nie wiele zostalo do rozdania. Moja aureolka moze dawac swiatlo jak lampy omesi i moge byc malo zauwazalny w tlumie.

A ja dzisiaj wymieniłem palniki na nowe philipsy i jestem narazie usatysfakcjonowany. Razem z ponadmiarowym podniesieniem światełek efekt świecenia jest conajmniej zadowalający
Res, kiedy robimy drugi test światełek. Moje teraz dla odmiany świecą białym światłem, a nie jak wcześniej żółto-fioletowym.
Ale nie jest to jednak taki niebieski kolorek, jak u Ciebie

ConradV6, ile dałeś za te philipsy ?? czy to te o których rozmawialiśmy na koniec spotkania ??

A co do następnego testu...to raczej po zlocie, teraz ciągle jeżdżę - zadzwoń jak będziesz miał chwilę

Pozdrawiam

Robert

Witam!
Mam pytanie odnosnie lampek soczewkowych helli. Moge je kupic doslownie za grosze od kolego z tym, ze sa od wersji angielskiej. Jak wiadomo tam maja na odwrot tzn. doswietlana jest lewa czesc jezdni, a nie prawa tak jak u nas. No i moje pytanko brzmi czy jest mozliwosc ustawienia soczewki tak, aby nie oslepiac kierowcow jadacych z naprzeciwka.

Myślę, że najlepsze wyjście to jeździć cały czas lewą stroną , oj Bull Terier, cosik mi się widzi, że jak było w szkole o symetrii osiowej i środkowej to akurat byłeś chory i w domu zostałeś, , inaczej byś o to nie pytał

Eeeee sory, że spytam... ale co do tego ma symetria... przecież tak jak napisał przedmówca lampy w samochodach nie sa ustawione równo.... hmmm no może powiedzmy: nie powinny

Wydaje mi się, ze powinno je dać się odpowiednio ustawić.... ale ja sie za bardzo na tym nie znam....

Cytat:
2005-02-16 19:51:22, andzuk pisze:
Eeeee sory, że spytam... ale co do tego ma symetria... przecież tak jak napisał przedmówca lampy w samochodach nie sa ustawione równo.... hmmm no może powiedzmy: nie powinny Wydaje mi się, ze powinno je dać się odpowiednio ustawić.... ale ja sie za bardzo na tym nie znam....

a skoro się nie znasz to dlaczego twierdzisz, że powinny się ustawić

Cytat:
2005-02-16 19:17:40, JanuszGnitecki pisze:
...oj Bull Terier, cosik mi się widzi, że jak było w szkole o symetrii osiowej i środkowej to akurat byłeś chory i w domu zostałeś, , inaczej byś o to nie pytał

oj Janusz nie chcialbym sie chwalic ale na te tematy to chyba wiem troszke wiecej niz statystyczny LOB'owicz (bez obrazy drodzy LOB'owicze), a tak na marginesie to bylo na matematyce, a nie na fizyce Wiec wracajac do mojego pytania to chcialbym sie dowiedziec czy da sie ustawic te soczewki tak aby swiecily poprawnie dla ruchu prawostronnego ??

A gdzie ja napisałem że to fizyka?? jakbyś się przyjrzał ryflowaniu szyb, nie zadawałbyś tego pytania, u nas ma asymetrycznie oświetlać prawe pobocze, tam lewe, a skoro wiesz więcej od statystycznego Lobowicza, to tym bardziej dziwię się tak postawionemu pytaniu

Cytat:
2005-02-16 20:37:08, JanuszGnitecki pisze:
A gdzie ja napisałem że to fizyka??

rzeczywiscie moj blad zwracam honor

Cytat:
2005-02-16 20:37:08, JanuszGnitecki pisze:
jakbyś się przyjrzał ryflowaniu szyb, nie zadawałbyś tego pytania, u nas ma asymetrycznie oświetlać prawe pobocze, tam lewe, a skoro wiesz więcej od statystycznego Lobowicza, to tym bardziej dziwię się tak postawionemu pytaniu

to jak swieci w UK i u nas w europie to wiem, a zadalem pytanie "Wiec wracajac do mojego pytania to chcialbym sie dowiedziec czy da sie ustawic te soczewki tak aby swiecily poprawnie dla ruchu prawostronnego ??" i chyba nie o taka mi odpowiedz mi chodzilo.

P.S. jakbys przeczytal uwaznie to bys sie dowiedzial ze wiem wiecej od statystycznego lobowicza nt matematyki, a nie nt ryflowania szyb w reflektorach samochodowych.

To teraz będzie z fizyki, snop światła generowany przez żarówkę i odbłyśnik jest "regulowany" ryflowaniem szyby, to chyba zanyka temat jak sądzę,

hmm... wydaje mi sie ze zarowka jest tylko zrodlem swiatla, a za wiazke odpowiada soczewka, a nie szyba, ktora jest przeżroczysta i nie posiada zadych ryflowań.