| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2011-09-08 18:14:07
Mi to wygląda na rozbite tuleje gumowe tylnego zawieszenia, a może nawet nie trzymają ci amortyzatory ?? Może wjedź na stację diagnostyczne i poproś o sprawdzenie na szarpakach, zobaczysz gdzie są luzu i jakie. A przy okazji test amortyzatorów i zbieżność. Kompleksowe badanie to 40-50 złotych i będziesz znał całą prawdę. Jak sam wiesz, po pierwsze, nie może być luzów w zawieszeniu, a dalej to już twardsza charakterystyka sprężyn i amortyzatorów. Elementy konstrukcyjne tylnego zawieszenia: tylne zawieszenie 2101-2107 i poliuretan w miejsce tulejek gumowych: tulejki poliuretanowe do lady. nivy (polibusze) |
grzehu była Lada 21043, Ast ... Bydgoszcz | 2011-09-08 20:54:30 No więc zbieżność OK -jedzie prosto, opon nie zdziera. Mogą być tuleje gumowe-są trochę spękane na oko, najgorzej jest z przodu wytarty jest aż drążek te przy wahaczu.
Ogólnie będe robić wszystkie gumy drążków i wahaczy, kupiłem je już zwykłe, na poliuretany nie mam tyle $. Co do amorków wymieniane były wszystkie 2 lata temu na Fenox - tu jest zagadka czy one jeszcze trzymają? Widze bartix w linkach drążek jest fachowy z Rosji ale cena jest konkretna... Odwiedziłem dziś szrocik i po przewaleniu sterty sanek z współczesnych aut wyciągnąłem drążek przedni od Mazdy Xedos z 2 nowymi tulejkami i obejmami. Przyjemność kosztowała 60zł Drążek wyglądał tak:
stabilizator Pasuje jak ulał rozstawem łączników, ma wygięcie mijające idealnie od spodu dyfer o nic nie wadzi -sprawdzone. Po ucięciu tych zagiętych końców i przyspawaniu mocowania do mostu i uszów do łączników będzie git Niestety z braku czasu musze poczekać z tą robotą. |
MisUszatek SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Warszawa | 2011-11-18 23:22:13 Cześć wszystkim
niech mnie ktoś oswieci i zdradzi taki szczegół, regulowany drążek to rozumiem montuje się w miejsce tego seryjnego, ale w jaki sposób ten drążek stabilizujący który jest zamontowany bezpośrednio do mostu??? na moście obejmy a gdzie się drugie końce podpina ? tam gdzie są te drążki które "ciągną" most? mógłby ktoś jakieś zdjęcia podesłać ?
thx
|
grzehu była Lada 21043, Ast ... Bydgoszcz | 2011-11-19 09:05:00 Odpowiedź na twoje pytanie na tym zdjęciu:
stabilizator To jest stabilizator dedykowany do serii 2101-2107, pełny drut tylne końce drążka są połączone pionowo łącznikami na 2 tulejach gumowych do podłużnicy (na tej samej śrubie co drążek górny krótki tylko z drugiej strony) Ja miałem drążek od mazdy to była rurka, czyli lżejszy, a zamiast obejm spawane do mostu co pozwolilo na bliższą odległość drążka do mostu (wiekszy prześwit pod mostem). |
SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2011-11-19 10:43:47
Tu lepiej widać sposób mocowania. ----------------- АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим |
grzehu była Lada 21043, Ast ... Bydgoszcz | 2011-11-27 10:53:34 No więc jak to zrobiłem:
Kupiłem drążek stabilizatora przedni mazda 626 z 2 tulejami i mocowaniami o taki: drążek 2 gumy stabilizatora od MB 124: tuleje MB 124 2 obejmy cybanty na tłumnik fi65mm śruba m10 1 sztukę drążka krótkiego łączącego most z budą drązek reakcyjny krótki Półksiężyce cybantów pasują wymiarami na most, należy je rozciąć i wspawać na ich wierzchu grubą blachę np 5mm i wywiercić otwory na śrubę m10 twardość min. 8.8 (potem ja wspawać ) na mocowanie obejm tulejek łączących most z drążkiem od mazdy. Drążek od mazdy trzeba obciąć te wygięte końce i zaspawać koniec bo to rurka, a wtedy jego szerokość wyniesie ok. 1m i mieści się miedzy drążkami wzdłużnymi dolnymi. Bierzemy rurkę grubościenna 1i3/4 cala i ucinamy 2 kawałki o szerokości tulejki gumowej od MB. dospawujemy z boku małe 2 rurki żeby weszła nam do nich śruba m10 jako ich zacisk oraz całość ucinamy w połowie tej małej dospawanej - mamy obejmę na tuleję,wkładamy do niej gumę i wciskamy na koniec drążka. Drążek krótki zakupiony trzeba uciąć na połowę i dospawać do każdej połówki pręta łączącego go z tymi zrobionymi obejmami, oraz troche wygiąć - foto2 (auto na kołach z obciążeniem). Mając gumy w obejmie tylko delikatnie łapiemy spawarką (uwaga zeby nie spalić gum! i nie podpalić czegoś) odkręcamy i porządnie spawamy łączniki. Spawamy również połksiężyce od dołu do mostu i skręcamy do nich obejmy tulei środkowych drążka mazdy. Następnie mocujemy drązek do podłużnicy na śrube M12 200mm twardość 8.8 i skręcamy (pod obciążonym autem). Calość skręcamy na fest. Wskazane poczyścić i pomalować calość (drążki i mocowania). Koszt ok 120zł + troche spawania. Efekt z jazdy - auto jak przyklejone - żadna inna modyfikacja typu sprężyny od żuka nie poprawi trakcji tak jak ten drążek, ja jestem mega zadowolony, a używam auto do normalnej jazdy.
![]() |
morphio ŁADZIARZ ![]() VAZ 2107 148kM Opole | 2011-12-22 18:33:08 grzehu, daj lepsze zdjęcia bo z od tych miniaturek to oślepnąć można
[ wiadomość edytowana przez: morphio dnia 2011-12-22 18:33:57 ] |
grzehu była Lada 21043, Ast ... Bydgoszcz | 2011-12-26 19:25:32 |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2011-12-26 23:30:50 po rusku powiem tak:
1. stabilizator + regulowany drążek panharda (w przypadku zaniżenia lub podwyższenia) stab w przypadku podwyższenia zawieszenia lub obniżenia: drążki poprzeczej stabilizacji 2. Poliuretanowe element zawieszenia : poliureta polubisze lada, lada niva [ wiadomość edytowana przez: bartixr dnia 2011-12-26 23:33:43 ] |
MisUszatek SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Warszawa | 2011-12-27 09:40:58 Cześć
...a co sądzicie o czymś takim ? zamierzam się za to zabrać zaraz po nowym roku, to dam znać jaki efekt
pzdr |
jacek2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2103 2.0DOHC Łódź | 2011-12-27 21:07:28
bartixr ile wyniesie w pln taki stabilizator na tył - bez panharda bo mam! |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2011-12-29 18:50:23
1. ten: stabilizator zawieszenia tylnego łada wyniósłby w polsce 660 + wysylka wysyłka z rosji 560 + poczta rosji (jeśłi meiście sie w wymiarach) jesli wazy okolo 10 kg to ze 150 złotych. 2. stabilizator zawieszenia 270 złotych w PL + wysylka w rosji 224 zł + wysylka pocztą rosysjką. |