Nazwy zwyczajowe - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mój braciak miał syrene 104 na bebechach z wartburga, i mówiliśmy na nią Rycipipa, albo Volksdeutch, mam też kumpla który ma Zastave inaczej jak Kór...a na nią nie powie

Najwięcej określeń to w moim przypadku dotyczy Warszawy. Moja już miała takie przezwiska jak: Babka, Babucha, Babura, Wawka, Warka, Warecznica, Corvetta, Zielonka, Dolnozaworówa, Kur*a, Ci*a, i wiele jeszcze innych, których nie mogę sobie teraz przypomnieć. Ale najlepiej to ją nazwał ostatnio znajomy: prom kosmiczny

ja spotkałem siejeszcze z określeniem poloneza
ZENELOP tak mi podeszło że używam .
a jak jeszcze miałem poldka to przed regulacją silnika mówiłem do niego dziadu i sk...synu, a po regulacji maszyna
a teraz bedzie carus

PN : poldożer, padaka, poldolot
Trabant: ford karton lub trampek
126p: bolid, malaria,malar
a mój poldek znany jest jako: lemuzyna, kremowa rakieta lub poldolot
ewentualnie SPD (Sportowy Polonez Dziadka)

[ wiadomość edytowana przez: roman16 dnia 2005-11-13 15:49:20 ]

Mój kumpel na poprzedniego podlka ktorym jezdzilem mowil pierdolonez w rewaznu za szmelcwagena

Syreny 101 - 104 z racji tych drzwi były nazywane "porywaczkami". Ato ci.

Ja na moją Samarę nie mówiłem inaczej niż "badziewie". Natomiast na 2104 kombi "najmilsza" - co jest dosłownym tlumaczeniem słowa "Łada".

125p z przyzwyczajenia nazywam najcześciej kantem.

A mój własny to po prostu pomarańcz.
Kiedyś szwagier będąc pod wielkim wrażeniem "dynamiki" tego samochodu ochrzcił go mianem "pomarańczowej błyskawicy"... i stąd wziął się adres mojej strony...

Jak mój szwagier sprzedał malca i kupił plastik na kółkach (lanosa) to na malca mówił popierdoła albo małe gówno. Raz się spotkałem fajną ksywą na wartburga - warczyburg, a z kumplem na trabanta mówimy trampek...

Bardziej mi się podobają Wunderburg i Ford Karton.

Naszą 104-kę nazywaliśmy Łylma, maluch - niegdyś dość popularnie - srajcygiel, obecnie, bardziej pieszczotliwie - Pimpuch Ciężarowa Skoda była Skodą-Babką / Tłukiem / Trzęsiawą, Robur - Ropuchem, a Kraz - Baloniakiem (ze względu na typowe krazowe opony )

Ja mam takie okreslenia:

125p:fiacur,kant,kredens,bandit,bandzior,polish drift mashine
altana(kąąąbi)
126p:malec,kibel,kaszel,bolid
Syrena:sryta,kurołapka,skarpeta,masahuku wibro
PN:poldawa,carówa,carus,gimela,zardzewiacz,gazownik,
wibrujacy smrodek gazowy
Trabant:tramborghini,zwei zylinder und kierownica,ford karton,
zadymiacz,mydelniczka,dykta klej i woda...

Dacia: Dacza, Zemsta Ceaucescu, Daczjana, Rumunka...

125p = fiudzis a to teks mojego niedoszłego szwagra bo tez latał sedanem i akurat na topie był zespół fiudzis i zostało hehe