| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2005-01-01 22:11:29
yyy mi osobiscie sie takie cuda nie zdarzyly ani w obecnym plusie ani poprzednim C z 94. Usterka polegajaca na wariacji wycieraczek to raczej napewno urzad. mikrop. bo jak by przekaznik byl walniety to by nie działały wcale. Ale i ciekawych usterek tegoz urzadzenia powiem ze w moim wysiadło wylanczanie tej cholernej lampki z pedałem hamulca - wylacznik stopu kupilem nowy a lampka jak sie swieci tak sie swieci - ehhh.... chyba poczekam az sie spali zaroweczka |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-01-01 22:26:35 Co do zatrzymywania się wycieraczki powyżej troche, tzn zejdzie do końca i potem podleci jeszcze nowego cyklu to mam tak samo, ale tylko czasami i przy wysokich temperaturach, poprostu coś się przegrzewa i potem wariuje. |
wiciu C+ 1,6GSI+lpg Gliwice | 2005-01-02 11:13:22
Mam dokładnie tak samo jak trochę dłużej popracują - wtedy na 1 biegu zamiast się zatrzymać, odbijają za wysoko do góry i z tego rozpędu robią następny cykl i tak kilka razy. Poza tym często po wyłączeniu chodzą dalej np z 10 razy i dopiero wtedy się zatrzymują. |
jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2005-01-02 11:23:26 No to teraz najważniejsze pytanko - gdzie dokładnie znajduje się ten mikroprocesor. Ostatnio sciągałem całą atrape i widziałem tam przykręcony w czarnej obudowie moduł APE 07 chyba - czy to to ?
|
frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2005-01-02 11:33:50
bingo a w plusach jest w skrz bezpiecznikowej - wielkosc polaczonych dwoch przekazników - kol. niebieski |
jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2005-01-02 12:04:02
No cholera a ja myślałem że to coś związanego z zapłonem. Nie wiem czy się do tego dostanę odkręcając tylko zegary ? moze byc chyba problem. Chyba bedzie trzeba odkręcić znowu całą atrapę - mam nawet tami moduł w domu tylko nie wiem czy jest sprawny bo może to jest stary który został wymieniony! A nowy z tego co widziałem w sklepie ponad 140zł kosztuje ! |
henryk1 CARO+ Kraków | 2005-01-02 13:16:35 ale dalczego padł mikroprocesor? przecież wycieraczki przestały działać na wertepach.A czy ten mikroproc. jest jescze za coś odpowiedzialny. |
frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2005-01-02 14:43:02 urzd. mikroprocesorowe odpowiada nie tylko za wycieraczki ale jeszcze za gaszenie lapki osw wnetrza. po 10 s. itd - troche ma zadań
a nowe urzadz. to koszt ok 100 zł z APE czy orginał - jesli piszesz ze chodza po 140 to to zwykle zdzierstwo do C+ kosztuje 100 zł a do mr94 powinien kosztowac 92 zł |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2005-01-02 14:55:28
Nie wiem moze inaczej jest w plusach. W emerach to ustrojstwo odpowiada za wycieraczki,migacze, ogrzewanie szyby. Natomiast za gaszenie światłao odpowiada inne urządzenie, wygląda jak zwykły przekaźnik o ile mnie pamięc na kacu nie myli. |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2005-01-02 15:11:22 W plusie ma jeszcze kilka zadań bodajze, czyli sprawdzanie żarówek stop (to ta pieprznieta kontrolka pedału hamulca), oswietlenia zewnętrznego (sławny czerwony wqrwiacz na dole pośrodku), a tak reszta tak jak pisaliście czyli wycieraczki, migacze, szyba tylna. Njbardziej odczuwam jego delikatne przekręty na kontroli żarówek od stopu. A no i bym zapomniał, w plusie poprzez specjalny przycisk steruje ono również oświetleniem przyczepy. |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-01-02 19:14:46
Wyjęcie mikroprocesora trwa 5 sek. Nic nie musisz rozkrecać - Pod deską po lewej stronie masz czarną puszkę z bezpiecznikami, ręką zdejmujesz pokrywę i wyjmujesz niebieski największy przekaźnik - to to Jeśli jest dobrzze to zaamykasz pokrywę i masz problem zz głowy. |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2005-01-02 19:18:12
Moze tak jest w Plusie ale Jarbar ma MR 93 |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2005-01-02 19:41:46
i tam jest więcej zachodu,np u mnie kiedyś bedzie problem żeby to wytargać |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-01-02 21:10:21
Tak, to mikroprocesor jest przykrecony śrubką M6 po lewej stronie pod zestawem (od dołu też można go namacać). Na tej szpilce jest jeszcze przewód masy więc trzeba uważać. |
henryk1 CARO+ Kraków | 2005-01-03 19:49:36 dziś wyciągnąłem ten mikroprocesor ze skrzynki bezpieczników.Po otwarciu obudowy nie widać nic sczególnego ale czuć zapach spalonego bakelitu.Przkaźniki wyglądają dobrze.Jedynie zewnętrzny styk był przpalonony lekko.Czyszczenie nic nie dało.Pewnie trzeba bedzie kupic nowe urządzenie. |
![]() KierowcaBombowca Kozia Wólka | 2005-01-03 20:36:43 Miałem podobnie jak wy z wycieraczkami ale to na forum znalazłem gdzies , że to wina mechanicznego wyłącznika wycieraczek i faktycznie po tym jak go potraktowałem WD 40 jak ręką odjął. A było dokładnie tak jak opisujecie. Nie zatrzymywały sie tam gdzie powinny ale ok 5 cm wyżej i czasem zaliczały parę ruchów zanim przestały. Czasem stawały same w połowie. Też myślałem, że to procesor lecz ktos tu napisał, że jak się je pchnie to ruszą i tak zrobiłem jak mi się zatrzymały. Czyli jesli u was tak samo bedzie to to nie jest mikroprocesor. Dzięki za info gdzie to g.... sterujące wycieraczkami jest bo myślałem, że gdzieś pod deską je upchnęli i za info, że jest on przykręcony od spodu |
jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2005-01-04 16:55:43
Ale myślę, że jak zdejmiesz całe zegary to widać ten moduł i da się do niego dostać. Mogłem go przeczyścic ostatnio jak miałem zdjęty cały przód - ale cholera jak ktoś nie ma w głowie to musi mieć w rękach |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-02-16 20:02:40 Co trzeba odkręcić, żeby wymontować silnik wycieraczek w Plusie, razem z tym wyłącznikiem krańcowym? Plastikowe podszybie czy może tą osłonę plastikową w komorze silnika? Czy do tego trzeba odkręcać też ramiona wcieraczek i mechanizm dźwigniowy? |