Układ chłodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wiecie niedawno załozyłem gaz do mojej bejcy i skurw.... nie powiedzieli mi żeby dolać płynu po montarzu i wczoraj go zagotowałem okazało się że w chłodnicy echo nie ma ani grama właśnie mam zamiar teraz dolać i mam pytanie czy układ odpowietrza się sam? czy trzeba odkręcić jakąś śrubkę?

zmień gazowników.
pozdrawiam

w benzynie e-36 masz srube plastikowa w chlodnicy do odpowietrzania u gory po prawej stronie(bynajmniej tak jest w chlodnicy przy benzynie

Ok thx już zrobiłem

Cytat:
2005-07-02 10:07:39, piotrfire pisze:
Jak wiecie niedawno załozyłem gaz do mojej bejcy i skurw.... nie powiedzieli mi żeby dolać płynu po montarzu i wczoraj go zagotowałem okazało się że w chłodnicy echo nie ma ani grama właśnie mam zamiar teraz dolać i mam pytanie czy układ odpowietrza się sam? czy trzeba odkręcić jakąś śrubkę?

Cześć.
Ja też miałem małe schody ze swoją betą w tym temacie. Założyłem gaz do swojej 525 i po dwóch dniach z głowicy zrobiła się kołyska.
Uszczelka pod głowicą do wymiany , planowanie czoła itp,itd.
W kilku miejscach pocieszali mnie kwotą 1300 - 1500 złociszów, ale cierpliwie szukałem i ... 580 zł za całość z uszczelką , filtrami , płynem i olejem.!!!!!!!!!! Zastosowałem się do wskazówek majstra i jest oki
Gaz zakładali mi fachowcy, których znam od dłuższego czasu, ale to tylko ludzie i każdy może dać d... przy odpowietrzaniu układu chłodzenia.
Co do odpowietrzania to są 3 punkty , w których trzeba coś odkręcić. pPo pierwsze wlew płynu. Po drugie ten plastikowy korek obok wlewu i po trzecie jest taka śruba do odpowietrzania na górze po środku przy kolektorze ssącym. Jak z tych dwóch będzie leciało przy włączonym silniku, to dokręć i niech pochodzi chwilę. Potem w zbiorniku wyrównawczym musi być w okolicach kreski. Potem szpula i niech beta hula!!!!!!!!!!
A tych wszystkich "fachowców" można spytać po założeniu gazu , co dalej robić. Może im się przypomni o dolaniu płynu......
Pozdrawiam

napisz moze jeszcze ze 2 razy na wszelki wypadek...

żeby wszyscy zapamiętali

Cytat:
2005-07-03 19:13:29, tolo84 pisze:
napisz moze jeszcze ze 2 razy na wszelki wypadek...

to nie moja wina, że mi komputer ześwirował - ja mu raz , a on trzy razy ...

mam 6 garową 3 litrówe i nie wiem jak ją odpowietrzyć ponieważ wlew płynu mam nie na chłodnicy tylko przed przednią szybą.Nie widze żadnej śrubki :/ proszę o krótki opis jak to wyglada w tym modelu ...

http://www.bimmerdiy.com/diy/e36coolingsystem

Wow jak bym miał taki opis przy wymianie swojego termostatu to był by pikuś a tak sie nameczyłem..troche;/

już sam znalazłem tę srubencję,jest na pompie wody(za Visco)

witam , czy silnik 6-cylindrowy 24v 2l ma tez jakas srobke do odpowierzania???, oprucz tej plastikowej obok zbiorniczka?, podobnosz jest teszcze jakas na silniku,. jezeli tak, moze mi ktos dokladnie wytlumaczyc gdzie to jest?

Odgrzebuję trupa bo mam dramatyczny problem:
BMW 318 e-30 (M40) w gazie, dotychczas było ok, tyle ze poprzedni własciciel przechandlował odpowietrznik chłodnicy... zastępując go srubką... niby chodził dobrze, ale po dłuższej trasie jak sie wyłączyło silnik to w zbiorniku wyrównawczym ciągle coś syczało (ciśnienie) wiec poluzowałem nieco srubke zeby miało gdzie ucieka powietrze... po trasie 1000km jeszcze było oki, ale potem na lokalnej trasie przy włączonym ogrzewaniu zamarzł mixer, (pewnie wody nie dostawał mixer moze wykapała przez poluzowaną srubke w miejscu odpowietrznika podczas dłuzszej jazdy...)
nastepnego dnia poszła rurka doprowadzajaca ciecz chłodzaca do nagrzewnicy na szwie przed zaworem- (fakt, była krucha ze starosci) wiec bratu kazałem wyłączyc zduzego obiegu nagrzewnice dolac wody (na trasie) i spróbowac odpowietrzyc przez zbiornik i odpowietrznik - ale czy jest jeszcze jakas srubka w silniku do odpowietrzania? jesli tak to gdzie?
jak skutecznie odpowietrzyc M40? (procedura??)
z górydziekuje za szybką pomoc (brat jest za granica i nie jest mechanikiem z zawodu, musze mu podac jakas procedure)
pozdrawiam!

[ wiadomość edytowana przez: HNT dnia 2006-08-10 14:50:06 ]