Ku przestrodze!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kilka dni temu napisałem wątek "Strzeliło kilka razy". No i zaczęły się moje poszukiwania przyczyny strzałów na gazie. Jak już pisałem sprawdziłem sobie świeczki i przy okazji zdejmując z nich przewody stwierdziłem, że kabelki też są ok. Więc poszukiwałem przyczyny dalej. Podejżenie padło na cewkę. Dzisiaj podjechałem sobie do znajomego elektryka-elektronika (gość ma naprawdę łeb nie od parady) i mówię mu co jest. Pierwsze pytanie jakie mi zadał to na jakich kablach WN jeżdżę. No więc ja mu na to że na JanMorach. Po tym co usłyszał powiedział mi jedno : no to już masz odpowiedź. Ja mu na to że mają niecałe 10 tyś. km przejechane itd. Ale nie chciał gadać w ogóle. Więc niedawno poszedłem sobie do garażu ściągać jeszcze raz przewody. No i sie okazało....Ściągam pierwszy kabel z cewki a tu szok. Metal, który jest w środku przewodu (ten co wchodzi co cewki) po prostu sobie tam został. Drugi i trzeci kabel to samo. Końcówki czarne i popalone. Aż się za głowę złapałem. Z kolei od strony świec wszystko pięknie i czyściutko. Złożyłem moje stare oryginalne przewody motorcrafta, które zmieniłem na janmora zupełnie profilaktycznie. Głupi byłem że zmieniłem...Ale cóź.
Ten mój znajomy powiedział mi że Zeteki to specyficzne silniki i jeśli mają jeździć na gazie to tylko na oryginałach. Skubany...jaki on mądry.
A tu daję 2 fotki poglądowe :
- końcówki które zostały w cewce
- pusta fajka (od strony cewki)

[ wiadomość edytowana przez: Irekcity dnia 2005-07-14 19:15:20 ]
[ powód edycji: Mała poprawka umieszczenia fotek ]

a co za janmory kolega mial ?
i fotki ustawic w pionie a nie w poziomie

janmory miałem silikonowe 8mm. W sklepie mówili że do gazu najlepsze.
Kurde nie wiem jak teraz zmienić te obrazki żeby były w pionie...

Kurde niedługo zakłądam gazik do mojego, i też miałem zapobiegawczo wymienić na janmory z oryginałów, ale chyba po tym co zobaczyłem wstrzymam się. Mówisz że na motorcraftach jest ok, więc zobaczę u siebie.

Teraz po fakcie to i ja wiem, że do gazu tylko oryginały. Na allegro można kupić za 120 zł. Janmory po prostu się spaliły. Ale muszę powiedzieć, że miałem Janmory w Hondzie (ale nie miałem gazu) i jeździły całkiem całkiem.

ja mam janmory u siebie od 30kkm i nie strzela na gazie

Kolega o ile się domyslam nie ma silniczka Zetec. A to podobna spora różnica. Ale równie dobrze mogłem trafić na felerne jakieś.

masz racje
moje od zetecowych byly 20pln drozsze

Reasumując wszystko muszę stawierdzić że czasami "oszczędzając" 20-30 zł można nieźle "zarobić"

hehe
z tego co pamietam to u wilka w chomikach tez jezdzily janmory i nie narzekal u mnie narazie tez ok
wiec wszystko zalezy od zmiany na ktorej powstaly

Cytat:
2005-07-15 20:16:09, PUNIU pisze:
masz racje moje od zetecowych byly 20pln drozsze

ile zaplacies
bo za przewody do zeteca 92- czy jakos tak 105 pln
z tymi zatrzaskiwanymi koncowkami

Oryginaly po 100 z hakiem u Krzyska z Auto-Mobile ... nie wiem po co by kupowac podrobki skoro oryginaly taka cene maja ...