Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PG RN MOD Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-07-25 23:47:59 jestem po renowacji cromodor cd30 ale ni jak nie moge znalezc czasu zeby napisac artykul i wrzucic na stronke ale moze neidlugo uda mi sie cos napisac |
moch 126 83', 126 79' Łódź | 2005-07-28 16:07:57 Czekam niecierpliwie, sam może wreszcie się w sobie zbiorę i dokonam renowacji MELBERÓW. |
PG RN MOD Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-08-09 01:45:22
zobaczymy |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-11 20:28:25 to ja sie podpinam, tez czekam.! |
PG RN MOD Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-23 01:38:15 no i nareszcie udalo mi sie cos naskrobac na stronce forum www.renowacja-nadwozia.prv.pl w dziale artykuły jest referacik z renowacji moich cromodor cd 30
milego czytania |
arek_omega Omega B Otwock | 2006-04-15 21:09:41 Zzzz.....
Zarówno plastiki jak i aluminium przed malowaniem wymagają użycia specjalnego podkładu gruntującego. Ma on za zadanie zwiększyć przyczepność docelowej warstwy lakieru. Zwykły podkład będzie odchodzić. Po położeniu takiego gruntu na alu trzeba jeszcze nałożyć zwykły podkład akrylowy i dopiero wtedy można kłaść bazę i bezbarwny. Nie musisz szlifować całych felg do żywego aluminum. Wystarczy, że rozszlifujesz purchle i wyrównasz powierzchnię dookoła. Pozostałe felgi, jeśli są w dobrym stanie, wystarczy tylko zmatować i od razu można kłaść bazę i bezbarwny. Do odtłuszczania można użyć nitro ale przed malowaniem warto użyć Zmywacza. Bardzo dobry i tani produkuje również firma Novol (cena do 10zł/litr) Podkład zwiększający przyczepność o którym mówili Ci w mieszalni jest stosunkowo tani i niezły. Dostępny niestety tylko w półlitrowychopakowaniach (cena ok 35zł) Możes zteż porozglądać się w mieszalniach za podkładem DuPont'a. Jest on niby dostępny tylko w opakowaniach litrowych i jest do tego trochę droższy od novola, ale za to większość mieszalni rozlewa go w małe buteleczki. I tak do pomalowania czterech felg starczy setka takiego podkładu (a więc koszt do 10zł) Ja osobiście potrzebowałem na 4 felgi właśnie setki gruntu, półtorej setki podkładu akrylowego, półtorej setki bazy i trzech setek bezbarwnego. Bezbarwny położony został grubo, ale za to daje większą głębię. Jak coś to zrobiłem sobie fajną recepturę na felgi z mieszalnika firmy DuPont. Jakby ktoś chciał mogę podać. W moim profilu widać na zdjęciu efekt. Hmmm no nie, obejrzałem sam sobie te zdjęcia i nie widać. No ale w rzeczywistości jest ciekawe ziarno, dodatkowo rozsunięte flopem. Sporo ilość bezbarwnego dodatkowo nadaje głębię [ wiadomość edytowana przez: arek_omega dnia 2006-04-15 21:11:42 ] |