Zamienniki opon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Przymierzam sie powoli do zakupu bucików na zimę do mojej Starletki.Standardowy rozmiar dla niej to 165/70/R13 lub 145/80/R13
Przeczytałem chyba wszystkie watki na forum dotyczące opon i wiem że na zime lepiej założyć cieńsze opony.Podobno lepiej wbijają się w śnieg.
Mnie jednak korci żeby założyć szersze oponki o niższym profilu.Np.185/55.
Wyszukałem odpowiednie zamienniki dla 165/70/R13 i są to: 185/80/r13, 185/55/r14, 185/50/r15.
Teraz moje pytanko
Jeśli Rx jest średnicą felgi, to czy zamiennik 185/55/R14 dotyczy tylko felgi 14" czy jednak to, że wyszukiwarka zamienników dla opony 165/70/R13 wypluła mi m.in. rozmiar 185/55/r14 mogę założyć taka oponkę na felgę 13 ".

Pozdrawiam

Pewnie wyszukiwarka sie pomyliła, bo na średicę 13' nie można założyć 14' to jakby nie było 2,5 cm więkrza opona. Zobacz jak masz oznaczone felgi jeśli chodzi o szerokość.

Takie dostałem wyniki wyszukiwania:
TU

No zgadza się ale nie przeczytales uwaznie to co jest napisane pod tabelą. Tam piszą o zmianie rozmiaru felgi przy zachowaniu w twoim przypadku tolerancji srednicy opony do 2% co oznacza że odczyty licznika będą zbliżone do rzeczywistych w przeciwnym razie będą błądne odzyty prędkości i przejechanej drogi.

W twoim przypadku opona np 185/55 jest tylko dla felgi 14" Jeśli założysz taki rozmiar na 13" to będzie za mała średnica koła

Czyli mogę założyć oponę o szerokości 185 jednak najmniejszy profil na jaki moge sobie pozwolić to 60.Np.185/60/R13?

Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam

No nie byłbym taki pewny, bo 185 to dość szeroka opona i będzie kołysało podczas jazdy i na zakrętach bedzie nie za wesoło. Powinieneś założyć szersze felgi. Kiedyś u "oponiarza" dowiedzialem sie ze na felgę 5J to max 175 ale to i tak z opony robi się balonik.

Ja kiedyś na 5J(R13) miałem oponę o szerokości 185 i potwierdzam co mówi mirwin .. balonik był niezły.. Natomiast wbrew temu co się mówi opony nie zsunęły się z felgi na żadnym ostrym zakręcie

Co do bujania... na 175 jest podobnie.

kitza zastanów sie jeszcze, szersze opony to większe zużycie paliwa i gorsze przyspieszenie tym bardziej ze pod maską nie masz jakiegoś potwora
Może lepiej załozyc 175 i kupić felgi które wysuną koła nieco na zewnątrz .. kwestia dobrania ET. Niektórzy bawią sie podkładkami dystansowymi ale ja nie mam doświadczeń z nimi więc nie pomoge.

Pozdrawiam

Te 185 to był przykład.
Zastanawiam się raczej nad 175.Na 185 to by mi Starletka wyglądała faktycznie jak na balonach
Nie pamiętam na jakim forum ale wyczytałem wypowiedzi, że fakt, na koleinach buja nieco autem przy szerszych oponach, choć jest to podobno zależne od tego czy opona jest "kanciasta" czy zaokrąglona na kantach, ale w zakrętach auto trzyma sie podobno rewelacyjnie.
Szkoda że pod maską nie ma potwora
Nie wydaje mi sie jednak żeby spalanie podniosło sie jakoś drastycznie przy zamianie opon jakie mam w tej chwili czyli 165 na 175.
Co do dystansów to też nie mam doświadczenia.
może wypowie sie ktoś kto ma w Starletce szersze opony na felgach 13".

Pozdrawiam

165=>175 spoko. Taką zmianę miałem u siebie. Jest ok, a potwora nie mam, choć różnie mówią

Pozdrawiam

Jeżeli są jakieś wątpliwości na temat zamienników opon to proszę tu zajrzeć
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

Cytat:
2005-08-17 23:20:45, Pepiotr pisze:
Jeżeli są jakieś wątpliwości na temat zamienników opon to proszę tu zajrzeć http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

Chyba nie czytałeś poniższych postów KITZA już podał wcześniej ten link
Cytat:
Takie dostałem wyniki wyszukiwania:
TU

sorry, ale ze mnie gapa