MONTAŻ SPOILERA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. zakupiłem wczoraj spoilerek na klapę do espero, oddałem kumplowi do malowania, teraz czekam na efekty i się zastanawiam czy trzeba wiercić w klapie żeby go zamontować???

czy można np klejem do szyb go przytwierdzić???

a jeżeli już wiercić to jak najlepiej go wsadzić, na jakiś silikon albo coś??? mam tam niby jakieś 2 gumy, ale ponieważ kupiłem używkę nie wiem co one dadzą

z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

100% pewność daje tylko wiercenie. Pamiętaj, że spoiler to nie znaczek CD czy GLX który można silikonem przykleić. Zresztą w czym problem. Wywiercić, zabezpieczyć przed rudą, przykręcić.

Cytat:
2005-09-03 08:43:31, piotr_ek pisze:
100% pewność daje tylko wiercenie. Pamiętaj, że spoiler to nie znaczek CD czy GLX który można silikonem przykleić. Zresztą w czym problem. Wywiercić, zabezpieczyć przed rudą, przykręcić.

tak spytałem, bo gość co mi montował szybę mówił że klej do szyb jest bardzo mocny i niektórzy montują na nim lotki dachowe itp u niego........

Qrde ale mi żal wiercić

zadam wazne pytanie chyba - czy lotki seryjne byly przymocowane z wierceniem czy na jakims kleju?

Przyklej na klej, tylko daj grubszą warstwe (3mm-4mm) i przez jakis czas niech auto stoi nietykane!! Klej jak wyschnie i bedzie miał swoje 100% własciwosci bedzie elastyczny ale nie urwiesz tego spojlera za h...a Kumpel w matizie załozył lotke ( taką dupną z malacza czy z czegos tam-widok okropny) od roku jezdzi na myjnie automatyczne i nic sie nie dzieje.

Ale te 3, 4 mm będzie niestety różniło się kolorystycznie od auta chyba?

Jezeli lakiernik ma wprawioną reke... to nie. Kumpel na granatowym matizie sam pomalował tą warstwe kleju. wygląda jakby była podkładka z gumy pod spojlerem, w kolorze nadwozia.

ja tez mam na jakims kleju i trzyma, puscic nie chce. klej jest niewidoczny, trzeba sie schylic i z bliska zajrzec "pod spojler" zeby w ogole zauwazyc, ze nie jest przykrecony.

w ogole espero bez spojlera zupelnie mi sie nie podoba

zależy jaki masz spoiler, jeżeli orciari - tunera daewoo to tylko na śruby...

ja w kwestii formalnej..watek jest zle zatytulowany...powinno byc JAK TRWALE OSZPECIC ESPERO nie no sorki..nie moglem sie powstrzymac a tak powaznie to ja bym wiercil..i tak juz raczej nie zdejmiesz tego spoilera wiec jak juz psujesz samochod to przynajmniej profesjonalnie

Cytat:
2005-09-03 18:42:57, qbaj pisze:
ja w kwestii formalnej..watek jest zle zatytulowany...powinno byc JAK TRWALE OSZPECIC ESPERO nie no sorki..nie moglem sie powstrzymac a tak powaznie to ja bym wiercil..i tak juz raczej nie zdejmiesz tego spoilera wiec jak juz psujesz samochod to przynajmniej profesjonalnie

ty nie wiesz co mówisz

spoilerek w espero to super rzecz..... bardzo mi się podoba

Cytat:
2005-09-03 09:27:00, Czarek_Rej pisze:
Przyklej na klej, tylko daj grubszą warstwe (3mm-4mm) i przez jakis czas niech auto stoi nietykane!! Klej jak wyschnie i bedzie miał swoje 100% własciwosci bedzie elastyczny ale nie urwiesz tego spojlera za h...a Kumpel w matizie załozył lotke ( taką dupną z malacza czy z czegos tam-widok okropny) od roku jezdzi na myjnie automatyczne i nic sie nie dzieje.

nie wiem czy to będzie estetycznie wyglądać

Cytat:
2005-09-03 10:52:14, Jac pisze:
zależy jaki masz spoiler, jeżeli orciari - tunera daewoo to tylko na śruby...

od spodu spoilera pisze ESPERO i CETUS...

pozdro

Cytat:
2005-09-03 10:29:35, Cwikus pisze:
ja tez mam na jakims kleju i trzyma, puscic nie chce. klej jest niewidoczny, trzeba sie schylic i z bliska zajrzec "pod spojler" zeby w ogole zauwazyc, ze nie jest przykrecony. w ogole espero bez spojlera zupelnie mi sie nie podoba

pewnie nie wiesz na jakim kleju???

zgadzam się .. spoilerek dodaje duzo uroku esperakowi

A ja was pogodzę. Złomiak wygląda elegancko i ze spoilerem i bez spoilera... a niewiele aut tym się może szczycić.

Cytat:
2005-09-04 08:21:46, piotr_ek pisze:
A ja was pogodzę. Złomiak wygląda elegancko i ze spoilerem i bez spoilera... a niewiele aut tym się może szczycić.

dziękujemy

Stary wątek ale pytanie świeże.

Słyszałem coś gdzieś kiedyś o jakiś otworach montażowych na klapie do spoilera.
czy ktoś coś wie jak to przykręcić znaczy w którym miejscu , by było równo, czy trzeba mierzyć ???

Jak otworzysz sobie klapę bagażnika to masz w zawiasach takie po dwa otwory znaczy się wgłębienia na łebki śrub. trzeba przewiercić (chyba) tak mi przynajmniej krzychu_ch'a mówił

a jak nie przewiercić to od razu wkrętakiem do metalu jechać i złapać spoiler

Ok. Będę zerkał ale to jak samochód odbiorę.
NA środku też musi być jakiś otwór widocznie, bo spoiler ma 3 nóżki i kabelek do stopu.

nie koniecznie, bo w przeważnie montowali tylko z mocowaniami na boki. Z podłączeniem stopu nie ma problemu bo jest od tego kostka w bagażniku więc można ją dowolnie przerobić