Pompowtryskiwacze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Mam pytanie: czy jezeli pompowtryskiwacze do silnika audi A3 (1.9TDI) typu ASZ roznia sie jedynie oznaczeniem literowym ale sa do tych samych silnikow to czy mozna je stosowac?? mechanik w serwisie powiedzial mi ze musze kupic komplet nowych za 2000zl sztuka a ja ma taki komplet w ktorym numer jest identyczny jak na tych ktore byly zamontowane jedynie dwie litery sa inne. sprzedajacy mi te pompowtryskiwacze powiedzial ze bez problemu mozna je zamontowac gdyz sa one do tego silnika o tej wlasnie pojemnosci i tego typu. prosze bardzo o pomoc

Może te pompowtryskiwacze, które masz są przeznaczone do VW albo do Skody, albo jeszcze do Seata i dlatego mają inne literki. Wiem, że np. VW i Skoda robią części o identycznych numerach a różnica jest tylko w literce abo literkach na końcu oznaczenia.

Wiem ze mozna je montowac w VW jakiśtam (on ma identytczny typ i pojemnosc silnika)

aha.... i jeszcze jedno pytanie..... czy porzy wymianie wszystkich 4 pompowtryskiwaczy konieczne jest wgranie nowego oprogramowania do komputera sterujacego ich praca??

nowy program?
chyba raczej trzeba zrobić adaptację

no wlasnie tez tak myslalem ze trzeba zrobic cos w rodzaju adaptacji, a panowie mechanicy wczoraj stwierdzili ze nie wydadza mi samochodu bo dzis beda miec nowe oprogramowanie do tego komputera bo trzeba je zmienic na nowe przy zmianie wtrysków

DOBRE !!!
mówiąc nowe oprogramowanie chyba mieli na myśli swoje sprzęty
bo nie słyszałem o tym żeby ktoś wgrywał nowy program do sterownika silnika (chyba że przy okazji robią ci tuning,ale to wymaga hyba wymiany chipa )
z tego co widziałem w serwisie po każdej wymianie części którą steruje komp lub po odpięciu jej od instalacji elektrycznej trzeba wykonać testy (tzw.adaptację)

no wlasnie. wczoraj dowiozlem im do serwisu pompowtryskiwacze bo oni chcieli mi zamowic takie po 2000zl za sztuke. kiedy juz je zamontowali samochod wreszcie chodzil jak zegarek ale panowie stwierdzili ze mi go wydadza na nastepny dzien bo musza mu teraz wgrac nowe oprogramowanie do tych wtryskow a jak tego nie zrobia i zabiore samochod to ze silnik moze sie zniszczyc i stwierdzili ze program ktory nalezy mu wgrac beda miec dopiero dzis. mnie osobiscie to smieszy- ktos moze odwiedzal juz ten serwis w stalowej Woli?? to jest Audi VW Seat Skoda

no cóż pomysłowość mechaników z serwisu na wyciągnięcie kasy nie zna granic
gdyby jeszcze za tym szła wiedza na temat tego co robią
czasami wydaje mi się ,że co niektóży w tych serwisach to wielka pomyłka
hej

przy okazji zrobie antyreklame temu serwisowi Samochod nagle przestal odpalac ( przebieg silnika 80tys km) i po dostawieniu go na serwis 7 pazdziernika byl on podlaczony przez tydzien do komputera i badali....... po tygodniu wykluczyli calkowicie usterke pompowtryskiwaczy i pompy wysokiego cisnienia. badali nastepnie wszystkie czujniki itp, co trwalo do 10 listopada i nic nie znalezli ( stwierdzili ze wszystko jest OK ale samochod nie odpala nadal- a za naprawe zarzyczyli sobie 800zl ) w koncu moja cierpliwosc sie skonczyla, zauwazylem ze z rury wydechowej nie wydobywa sie ani grama czegos w rodzaju spalin tylko czyste powietrze, wiec uznalem ze to wina pompowtryskiwaczy i zamowilem takie i przywiozlem do serwisu i kazalem je zamontowac. po zamontowaniu ich samochod odpala idealnie a panowie stwierdzili ze trzeba tez zmienic cale oprogramowanie zdecydowanie nie polecam tego serwisu nikomu!!!! chyba ze ktos chce przechodzic przez to co ja

Mam jeszcze jedno pytanie..... gdy podczas diagnostyki komputerowej silnika, odczytuje sie błąd: "przekroczony zakres regulacji pompowtryskiwacza" a pompowtryskiwacze sa nowe, swieżo założone to czy mozna z tym przejechac jakies 70km?? czy grozi to jakas powazna usterka??

tak jak pisał jackrally te dwie literki mogą osnaczać to że wtryskiwacze są od innego samochodu z gupy vw i ma inny zakres regulacji ciśnienia wtrysku komputer jest zdezorientowany i wyrzuca błąd.podobną sytuację miałem w fordzie takie same wtryskiwacze (do tego samego modelu) a różniły sie kolorem (tak znakuje różne typy ford) każdy kolor oznaczał inne ciśnienie wtrysku.
wydaje mi się że można podjechać do innego serwisu ale gwarancji nie daję
jeszcze popytam znajomych i jak coś będę wiedział to dam znać
nara

niestety nie mam dobrych wieści
tak jak pisałem wcześnij pompowtryskiwacze które załżyłeś prawdopodobnie są od silnika o innej mocy lub z inną komorą spalania i mają inny zakres regulacji czyli komputer sterujący(bo w silnikach z pompowtryskiwaczami dawką paliwa steruje komputer) nie potrafi ich regulować stąd błąd.
niestety montując nowe wtryskiwacze trzeba sprawdzać oznaczenia - nie mogą się różnić.
co do jazdy są dwa zdania:
1.nic się nie stanie jakiś czas można jezdzić
2.komputer sterujący posiada coś takiego jak parametry wyuczone które co jakiś czas zapisuje w pamięci co może wpłynąć na pracę silnika jak każdy błąd zapisany do pamięci - trzeba je kasować
reasumując:
trzeba wymienić te pompowtryskiwacze na odpowiednie (oznaczenie musi się zgadzać),pokasować błędy w komputerze i wykonać testy
powodzenia