Pomocy....jak wykrecic alternator..??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
no i mam zagadke....jak wykrecic alternator...bo wido jest nie za dobry i nie wiem ile srub go trzema. Moglisbyscie mi dokladnie powiedziec ktore sruby wykrecic i gdzie one sa, i najlepiej numery kluczy jakie beda mi potrzebne dzieki wielkie
odwdziecze sie:>
Jaca

Zobacz w katalogu części - bardzo łopatologicznie pokazane. Dwie śruby i wyjmujesz z dołu.

[ wiadomość edytowana przez: Jacenty dnia 2005-11-29 12:59:30 ]

Mozna tez od gory- ja tak zrobilem- tylko trzeba jeszcze wykrecic wentylator. Ogolnie operacja banalnie prosta.

odkrecasz od gory srube kluczem 13ka, od dolu szpilke kluczem 15ka. i mzna wyciagac alternator, ale trzeba jeszcze pamietac o przewodach (jeden jest na ksotke, drugi klucz 10). Jezeli chcesz go zupelnie wyciagnac z auta to trzeba jeszcze wentylator wykrecic-zobaczysz jak nie bedziesz mogl go przecisnac

Poco odkręcać wentylator?
Alternator łatwo wyjąć przeciskając go w dół w pomiędzy przewodami paliwowymi a silnikiem w kierunku środka samochodu

Zalezy u kogo - u mnie np pod alternatorem jest parownik

Cytat:
Alternator łatwo wyjąć przeciskając go w dół w pomiędzy przewodami paliwowymi a silnikiem w kierunku środka samochodu

U mnie tez sie nie dalo Ale to nie problem. Odkrecenie wentylatora to 5 minut roboty.