Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2005-11-30 23:01:42 Te z Cali nie beda pasowac.
Z racji dosc duzego nachylenia szyby reflektora spryskiwacz nie moze byc u jej dolnej krawedzi bo inaczej plyn bedzie sie tylko odbijal i lecial na maske - i dupa z tego bedzie. Najlepiej zaadoptowac te od Laguny II - wysowane dosc wysoko w gore. W serwisie mozna je bez problemu dostac - kosztow nie pamietam ale przeciez Speed R kiedys o tym pisal na forum i mysle ze mozna to gdzies jeszcze znalezc. Jesli chodzi o zbiorniczek to zaadoptowal bym taki od W124 - 3l pojemnosci. Ma miejsce na 2 pompki, a w korku jest zainstalowana grzalka ktora podlacza sie pod obieg wody... i plyn nam juz nie zamarznie |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2005-11-30 23:59:10 Moje sugestie:
- spryskiwacze zaadoptować ze Skody (chyba felicji) - koszt około 2-3 PLN za sztuke, są dwie dysze i bardzo ładnie pryskają (sprawdzone u mnie w innym aucie) Są to takie małe "pchełki" o średnicy ok. 10 mm i wysokości ok. 5mm - pompka i zbiornik dodatkowy płynu zaadoptować od FSO - worek z wbudowaną pompką - koszt około 15 PLN na szrocie - dodatkowy przełącznik koło lewarka hamulca ręcznego - typu PUSH, tzn. działa jak go wciśniemy |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-12-01 07:36:52 W poprzednim samochodzie bawiłem się w spryskiwacze reflektorów.Założyłem drugi zbiorniczek (rzeczywiście od fiata 125),spryskiwacze były dwudyszowe (od Poloneza Plusa),zrobiłem instalację elektryczną,w której ideą było działanie spryskiwaczy tylko przy włącznonych światłach.I wszystko działało idealnie,ale było jedno ale.Spryskiwacze nie mają zadnych zaworków.Jakby nie patrzeć zderzak jest zbyt nisko i powieszenie zbiorniczka w komorze silnika powodowało wyciekanie płynu dyszami. Wyszło tak: dużo roboty ,ładny efekt wizualny ,ale niefunkcjonalne |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-12-01 11:01:14 Aby coś takiego jak spryskiwacze reflektorów funkcjonowało musimy zaopatrzeć się w kilka artykułów, które nie mają wiele wspólnego z systemem spryskiwania szyby przedniej.
Tak się składa, że spryskiwacze reflektorów działają jedynie wówczas gdy jest to system wysokociśnieniowy. Ów wysokie ciśnienie powoduje konieczność użycia specjalnej pompy o wydajności... (???) nie chcę skłamać więc sprawdzę , oraz zbrojonych przewodów pod instalację. Mam nawet takowy zestaw w domu, jednak chwilowo z racji na natłok obowiązków oraz pobyt na "obczyźnie" nie mam możliwości poskładania tego w całość. Dysze spryskiwaczy polecam zaadaptować z Opla Omegi B (niewielkie rozmiary, kierunkowe dysze z funkcją niezależnego sterowania, etc.). Zbiornik (teoretycznie) może zostać jednak przy częstym używaniu systemiku musimy się liczyć z częstymi dolewkami płynu. Pozdrawiam - SpeedR |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-12-01 12:10:52 standardowy zbiornik w espero bez abs ma miejsce na druga pompke. Zbiornik jest zreszta identyczny jak w wielu oplach, np kadett (druga pompka obsluguje tylnia szybe)
Jedyny problem to cisnienie - tak jak wspomnial speedR - nei wiem czy standardowa pompka od espero wystarczy. Ale ja tez kombinuje nad podobnym rozwiazaniem. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-12-01 12:31:06
Spox... w domu też byś tego do kupy nie poskładał. A jak ktoś już bardzo chce pryskacze... niech opchnie złoma i kupi Omegę - drogie nie są. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2005-12-02 11:13:54 Ja miałem kiedys cos takiego w maluchu-i powiem ze pomysł
takich wystających spryskiwaczy to jest poroniony pomysł-do tego są jeszcze potrzebne wycieraczki jedyna opcja to tak jak juz koledzy mówili takie spryskiwacze wysówane-one niespryskują strumieniem tylko tworzą mgiełkę pod wysokim ciśnieniem-jednak do tego niewystarcza zwykła pompka-jednak to już wyższa szkoła jazdy Jak to juz ktos powiedział -uważam ze niejest to zbyt mądry poimysł-narobisz sie-napsujesz-a efekt mizerny Ale życze powodzenia -Pozdrawiam Tommi |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-12-02 12:28:19 super pomysł z tymi spryskiwaczami |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-12-02 12:42:39 jedyne rozsądne wyjście to 'przeszczep' z innego auta calego systemu, łącznie z pompką. Wysuwane to bajer, który tylko utrudnia cala sprawe: Wysuwane zajmują więcej miejsca, trudniej je wkomponować w zderzak, trudno znaleźć takie, które schowane pasują do powierzchni naszego zderzaka, poza tym chyba trudniej w nich kierować strumień tam gdzie byśmy chcieli. Dlatego radziłbym poszukać wersji 'stacjonarnej'. Na szrotach powinno tego być od groma, bo technologia jest już dosyć wiekowa. |