Wybór sprzętu car audio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema ! Musze wybrac jakis w miare skuteczny i nie drogi sprzet. Chodzi mi o 4 lub 6 glosnikow, tube i jakies radio. Problem w tym ze chodzi mi głownie o to zeby dzwiek byl otaczajacy, cos takiego jak w kinie domowym. Nie wiem czy ten dzwiek zalezy od ilosci kanalow. Pomozcie cos wybrac. Nie chodzi mi nawet o konkrety sprzet ( czyli. np Kup radio pioniera ) tylko jakie radio i wzmachol mam kupic zeby mi to dzialalo jak chce, zeby byl ten otaczajacy dzwiek! Propozycje konkretow tez bede dobre ;] z gory dzieki !

ile masz kasy na to? nie rob czegos takiego" otaczajacy dzwiek nie bedzie ci sie potem podobalo i wywalisz kase w bloto...powiedz ile masz kasy i znajde ci zestaw.

Heja!
Zacznijmy od tego że "otaczający dźwięk" w samochodzie mija sie z celem, to nie dom, chyba że planujesz instalacje multimedialną to wtedy odpowiednia firma wykona Ci taka zabudowe za grube pieniądze...zakładam że masz zamiar słuchac muzyki w swoim aucie a nie oglądac filmy z popcornem w łapkach więc jedyne czego Ci trzeba to pożądne stereo i sub.
Podstawowa inwestycja to dobry zestaw na przód auta, to on będzie zapewniał najwięcej doznań dla ucha więc czasam warto wydac troche więcej kosztem np. głosników na półce.
Propozycje, prosze bardzo ( jako że nie podałeś przedziału cenowego w jakim chciałbyś sie zmieścić to podam propzycje z tego który jest najczęściej rozpatrywanym, czyli 500-600zł ):
- DLS
-
Rainbow

...i dużo innych jak np. te uzywane MB Quart'y trzeba tylko troche czasu i na Allegro napewno znajdziesz cos interesującego.

Jak masz juz przyzwoite "przody" to trzeba zadbać o "plecy", nie jest to takie proste gdyz wybór głosników na naszej ulubionej giełdzie jest przeogromny a rozrzut mocy straszny od 150 do ponad 1000wat w RMSie.
Wydawałoby sie że nie ma nic prostszego jak kupic najmocniejszego rozrabiakę i cieszyc sie masażem plecków ale nalezy pamietac że mało który wielokanałowy wzmacniacz może na mostku wygenerować więcej niz 300watt RMS więc zakup 500 i więcej watowych głosników basowych mija sie z celem jesli nie masz w planach zakupu monobloka który bedzie zasilał Twoje pasmo subbasu.
Jesli chcesz aby w Twoim autku był tylko jeden wzmak to najlepiej wybierac suby z przedziału 250-350watt RMS, mocna 4 kanałówka da sobie rade z zasileniem takiego głosnika.

Jesli jednak zdecydujesz sie na 5 lub 6 kanałowy wzmacniacz ( jest chyba jakis Lanzar na Allegro ) to możesz jeszcze dosupłac kilka złotówek na głosniczki tylne, bądź zasilic je z radia i pozostac przy 4 kanałówce, spokojnie wystarcza jakies niewielkie koaksjale, nie ma sensu inwestowac w drogi zestaw na tył auta ( no chyba że przygotowujesz sie do zawodów... ) gdyż maja one tylko uzupełniac przody i dac odrobine szczęścia pasażerom tylnej kanapy , dla Ciebie jako kierowcy i tak bardziej słyszalny/odczuwalny bedzie bass, który równiez jest z tyłu.

Jakby cos było nie jasne to forum działa 24/1.
Pozdro i miłej zabawy z Car-Audio.

w samochodzie nie uzyskasz efektu takiego jak w kinie...

Cytat:
2005-12-04 16:48:10, Praktik pisze:
Siema ! Musze wybrac jakis w miare skuteczny i nie drogi sprzet. Chodzi mi o 4 lub 6 glosnikow, tube i jakies radio. Problem w tym ze chodzi mi głownie o to zeby dzwiek byl otaczajacy, cos takiego jak w kinie domowym. Nie wiem czy ten dzwiek zalezy od ilosci kanalow. Pomozcie cos wybrac. Nie chodzi mi nawet o konkrety sprzet ( czyli. np Kup radio pioniera ) tylko jakie radio i wzmachol mam kupic zeby mi to dzialalo jak chce, zeby byl ten otaczajacy dzwiek! Propozycje konkretow tez bede dobre ;] z gory dzieki !

Konkrety, konkrety i jeszcze raz konkrety.
Przede wszystkim nie zawsze dużo oznacza wyraziście i przestrzennie.
Rozpisywać się nie będe, na temat sprzętu rozwodziłam sie w poprzednich postach, tak więc krótko, treściwie i profesjonalnie:

-na przód-
głośniki systemowe, 16,5 cm (Hertz-wyższa półka, Proa Simplex, Vify)
radio (Alpine, Clarion)
wytłumienie drzwi!!

-bagażnik-
subwoofer 25cm (JL Audio, Infinity)
wzmacniacz (Genesis, Xetec)

Ceny już są na tyle przystępne, że można stworzyć perfekcyjny wręcz dźwięk, nie idąc na żadne kompromisy!

W razie potrzeby służę pomocą w doborze konkretnych modeli
Mogę podesłać zdjęcia z aut w których takie zestawy tworzyliśmy :]