[309] Zmniejszenie spalania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podczas ostatniej wizyty w warsztacie wdałem się w rozmowę z mechanikiem, że za dużo moje autko pali ostatnio. Powiedział mi, że może trzeba go wyregulować, niesety jak to ja zadowoloy ze autko chodzilo juz jak trzeba nie zapytalem do konca o co mu chodzi. Wiecie moze na czym polega takie wyregulowanie? Czy moze jest jakas metoda zeby zmniejszyc spalanie lub sprawidzic czy przypadkiem nie pali za duzo jak na swoj niewielki (1,4) silnik.

gaz? benzyna?? diesel???

wyregulowa=pewnie mial na mysli ustawic gaznik tak, zeby analizator spalin pokazywal najlepszy wynik.
tyle, ze auto przestanie jezdzic jak powinno
Ile pali na miescie?
po ladzie to teraz mi wszystko pali za malo

1. Benzyna

2. Powiem tak: jak przez ostatnie kilka dni byla pogoda ladna, czyli powyzej zera, bez sniegu i przymrozka rano - to spalil pieknie, bo jakies 13 litrow spalil w 160 km.
Ale jak tylko wczoraj pokazal sie snieg, mroz i inne takie duperele zimowe to widze ze wraca do tego co wczesniej czyli ze spali mi 10 litrow przez mniej niz 100 km, raz nawet rezerwa palila mi sie po 70 km (przesada) ....

Co robic ??

a skad pobiera ci powietrze?? tam z nad atrapy czy z nad silnika?

Hmm...nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale wydaje mi sie ze powietrze pobiera gdzies z okolic atrapy...

Cytat:
2005-12-09 23:54:29, TicTac1986 pisze:
Hmm...nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale wydaje mi sie ze powietrze pobiera gdzies z okolic atrapy...

no pobierac powinno z nad atrapy (idzie taki gruby plastik) i a z drugiej strony masz wyjscie na komore silnika (przynajmniej ja tak mam) i masz jakis zawór(jeszcze nie znalazłem) co sie przestawia skad ma byc powietrze zasysane ...ale watpie czy to wina samego powietrza..opony masz pewnie zimówki?

Za spalanie w samochodzie jest odpowiedzialny
Gaźnik
Zapłon
Powietrze
No i samo ustawienie np. wolnych obrotów, a może zapominasz wyłączyć ssanie??
Sprawdź czy np. pojazd nie łapie lewego powietrza, to się wbrew pozorom często dzieje, ale za spalanie odpowiada też ciemnienie w oponach, ilub jakieś wynalazki typu magnetyzer, który u mnie zwiększał spalanie. Może np. masz sparciałe przewody paliwowe albo coś nie tak z tym wrotnym. To nie takie proste.
DEx

Cytat:
ale watpie czy to wina samego powietrza..opony masz pewnie zimówki?

Pudło letnie ryzykant jestem

Cytat:
a może zapominasz wyłączyć ssanie??

Ssanie mam automatyczne i dziala bez problemu, wlacza sie od razu, gasnie jak nalezy.

Samochod ma 14 lat i 300 000 km przejechane wiec moze ma prawo tyle palic ??

Cytat:
2005-12-11 01:21:35, TicTac1986 pisze:
Samochod ma 14 lat i 300 000 km przejechane wiec moze ma prawo tyle palic ??

to nie ma wpływu na prace silnika no chyba ze ci olej łyka jak słon orzeszki

Oleju nie bierze wcale ... ja juz nie wiem co to moze byc...

Może termostat się nie domyka i silnik chodzi na dużym obiegu cały czas. Długo się nagrzewa czyli długo chodzi na ssaniu. A na ssaniu to on potrafi słonia wpieprzyć i jeszcze orzeszkami nie pogardzi. Analiza spalin rozgrzanego silnika byłaby wskazana.
Pozdr.

Jezeli chodzi o nagrzewanie to do 80 stopnie nagrzewa sie w jakies 7 minut jazdy...za dlugo ??

W takin razie to może być sonda Lambda!!! Jak jest zużyta to samochód pali więcej!!!