Czujniki temp

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Autko: MKVI 1,8 16V RDA 105KM
Panowie jak to jest z czujnikami temperaturki w Essim? Ile ich jest i czym steruja. Bo sprawa jest taka autko wogle sie nie nagrzewa czy zima czy latem (wskazowka caly czas na bialym). Wymienilem Termostat na nowy i dalej tosamo. Aha wiatraki zalaczaja sie normalnie a temp dalej na dole.

Chyba każdy Essi ma problem z czujnikiem temp. Z tego co wiem to są dwa czujniki temp. jeden który steruje wiatrakami i drugi który podaje wartość na wskaźnik. Jeszcze nie doszedłem o co chodzi ale albo ten drugi czujnik jest zepsuty, albo jest w takim miejscu (co wydaje mi się mało możliwe), że nie nagrzewa się odpowiednio (jakiś "martwy punkt" chłodnicy). Inną opcją jest to że temperatura z czujnika jest podawana do komputera silnika, a ten źle przekazuje ją na licznik. Chyba ostatnią możliwością jest to, że sam wskaźnik źle interpretuje podawaną przez komputer temp.
Z autopsji: mój wskaźnik pokazuje wzrost temp. gdy nie jade samochodem a ten jest włączony i silnik pracuje lub gdy stoje w tych cholernych korkach we Wrocku.

Pozdrawiam
Grzesiek

[ wiadomość edytowana przez: GrzEE dnia 2005-12-16 23:25:51 ]

w zasadzie sa trzy czujniki. dwa sa w obudowie termostatu - czujnik do wskaznika temp i czujnik temp do komputera.trzeci czujnik jest na przewodzie i ten czujnik wlacza wentylator. z reszta temat walkowany.

pozdr

Heh, no to jeszcze lepiej. Wiecej szukania więcej grzebania, chociaż mówisz że konkretny czujnik odpowiada za podawanie wartości na konkretna część. To może być pewnego rodzaju ułatwieniem. Jeśli temat jest wałkowany to czy ktoś doszedł jak to cholerstwo zrobić żeby działało?

Panowie a czy w 1,6 EFI jest czujnik ktory podaje temp do komputera?? Bo pozostale znalazlem a WKŁ nic nie pisze na temat takiego czujniczka. Czyli Zetec ma 3 czujniki a 8v EFI ma tylko 2??

Cytat:
2005-12-17 00:02:40, GrzEE pisze:
Heh, no to jeszcze lepiej. Wiecej szukania więcej grzebania, chociaż mówisz że konkretny czujnik odpowiada za podawanie wartości na konkretna część. To może być pewnego rodzaju ułatwieniem. Jeśli temat jest wałkowany to czy ktoś doszedł jak to cholerstwo zrobić żeby działało?

czujnik od tempd o wskaznika jest od dolu w obudowie termostatu. posprawdzaj instalacje (kostki; styki itp)> jesli nic nie da to do wymiany czujnik- koszt ok 30 peelenoof. ten czujnik co jest od gory obudowy odp za dane do komp.

To co napisalem to jest w silniku 1,6

NO wlasnie a mi smiga o to czy ten czujnik co jest w silniku 1,6 8V w obudowie termostatu jest taki sam jak ten ktory podaje temperature do komputera w silniku 1,8 16V. Wie ktos?? HELP me. Bo ten czujnik nowy kosztuje 105zł a szkoda mi troche skoro tamten moze pasowac.