Pobór prądu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No cóż zima. Codziennie rano ktoś mnie holował. Akumulator naładowałem i do mechanika pojechałem. Wymienił mi elektromagnez w rozruszniku i działa. Ale przy sprawdzaniu akumulatora wyszło, że przy zamkniętym samochodzie ubywa 0,3 mA, czyli po 10 godz. mam 3 A z akumulatora. Jak mi dwa dni postoi to chyba sporo. Tak myślę. Jaki powinien być pobór prądu? Ile pobiera instalacja LPG i autoalarm? Czy mój niepokój jest wogóle uzasadniony?

LPG nie powinno chyba pobierac, chyba jedynie komputerek jesli masz, napewno wiecej wezmie autoalarm (tak mi sie wydaje)

Mam komputer. Jednopunktowy wtrysk. Tak sobie kombinuję 0,3*24 to 7,2, mój akumulator m a 56, zatem po 8 dniach nie mam akumulatora prawda? Mechanik mówi, że ten pobór to niedużo. Mróz straszny pewnie nie chce mu się szukać, a że do pracy jadę godzinę to się zawsze podładuje i dał sobie spokój. Szukam jakiejś opini.

LPG pobiera prąd po przekręceniu stacyjki ale w samochodzie jest dużo urządzeń pobierających prąd na postoju np. podtrzymanie pamięci ECU, radia, autoalarm itd. Trzeba sprawdzić instalację elektryczną może coś jednak pobiera prąd bo nie powinno się tak dziać, może akumulator jest już padnięty...

Standardowy alarm w czasie czuwania pobiera ok 15-20 mA do tego zależy od czujników, i ewentualnie kolejnych zabezpieczeń dlatego wnioskuje że gdy elektryk sprawdzał instalację alarm był wyłączony.
0.3mA jest to niezauważalnie malutki prąd a po 10 godzianch masz 3mA z akumulatora a teoretycznie rozładuje sie całkowicie po 6500 dobach. Prąd tak mały może pobierać chocby i radio na podtrzymanie pamięci stacji a także zjawiska indukcji, upływności prądu i nie masz się czym martwić.

[ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-01-27 14:54:48 ]

Jeżeli instalka posiada comp, to pobiera on niewielki prąd na podtrzymanie pamięci. Mam Bingo i bierze mi 3mA. Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2006-01-28 09:00:30 ]