Stuki, gdy jest mokro -> tył

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Powiele często poruszany temat o stukaniu w essim.
U mnie stuka z tyłu samochodu, szczególnie z prawego koła i czasem z lewego.
Stuki są wtedy, gdy jest mokro. Przebadałem półki, klapy, koła..... i nic. Odkręciłem nadkole, żeby przyjżeć się amortyzatorowi i sprężynie i co dziwne po hmm.... "pstryknięciu palcem", a właściwie paznokciem w spreżyne usłyszałem dokładnie taki sam dźwięk, który mnie od zawsze wkurza, gdy jest mokro.

Jestem niemal pewien, że źródłem ów stukania są sprężyny.
Moje pytanie jest właśnie o te sprężyny, czy ktoś miał podobne objawy i czy sobie z nimi poradził.

Pozdrawiam
bziku

Mam dokładnie taki sam objaw i nic z tym nie poradziłem Chętnie wysłucham jak na to zaradzić. MKV 91' 3D jedncztery

Tuleje gumowo-metalowe tylniej belki

Cytat:
2006-02-20 16:37:40, tjmdm pisze:

Dzięki Nie nerwuj się Teraz wiem o czym mam czytac odnośnie wymiany

Cytat:
Nie nerwuj się

ta minka to dlatego, że nie jestem pewny...mam to samo od ponad roku...najdziwniejsze, że jak jest cieplutko albo mróz to nic nie słychać...dopiero kiedy dostanie wody...ale wracając do tematu to myślę, że to właśnie one są powodem tych stuków...ale ja tylko tak myślę

Cytat:
2006-02-20 16:37:40, tjmdm pisze:

Wymieniałem te tuleje w lato. No wtedy było gorąco i raczej sucho. Teraz jest ciągle mokro.... No nie wiem, czy by tak szybko w ciągu pół roku padły te tuleje.
Poza tym stuki są takie same jak stuknięcie w sprężyne...

Cytat:
2006-02-20 16:47:16, tjmdm pisze:
ta minka to dlatego, że nie jestem pewny...mam to samo od ponad roku...najdziwniejsze, że jak jest cieplutko albo mróz to nic nie słychać...dopiero kiedy dostanie wody...ale wracając do tematu to myślę, że to właśnie one są powodem tych stuków...ale ja tylko tak myślę

A to tak a ja myślałem że zostaliśmy z kolegą bzikiem skrzyczeni za powielanie wątków

Czyli pierwsza diagnoza tuleje ale faktycznie ten dźwięk to jak by sprężyna. Ja byłem u mechaniora na konsultacji z podejżeniem pękniętej co najmniej jednej ale zapewnił mnie że mam całe i zdrowe. To był jedyny pomysł jaki mi do głowy przyszedł więc chętnie poczytam celniejsze spostrzeżenia niz moje

Nie tuleje - wymienione na nowe oryginalne
Nie amortyzatory - wyminione na nowe Bilsteiny B4
Nie sprężyny - rozebrane sprawdzone, dociągnięte z ospowiednim momentem
Nie tłunik ani nic podobnego - nic nie obija
Nie klapa
Nie wiem co to jest, ale mam to chyba od nowości

No to mnie Kielek załamałeś Czyli wada wrodzona?? A może to system antypoślizgowy przeciwdeszczowy?? W sumie to mało mi to przeszkadz, człowiek przywyknął i jeździ dalej

Koledzy, czy dużo jest roboty przy wymainie tulei metalowo gumowych tylnej belki i ew, jakie są koszty orientacyjnie??? Pozdrawiam.

Cytat:
2006-02-20 18:22:18, Kielek pisze:
Nie tuleje - wymienione na nowe oryginalne Nie amortyzatory - wyminione na nowe Bilsteiny B4 Nie sprężyny - rozebrane sprawdzone, dociągnięte z ospowiednim momentem Nie tłunik ani nic podobnego - nic nie obija Nie klapa Nie wiem co to jest, ale mam to chyba od nowości

U mnie też te powyższe elementy w porządku, oprócz chyba klapy. Chyba ona mi sie telepie, a dla odmiany odgłosy cichną w czasie mrozów i jazdy w czasie deszczu. Wiele innych potencjalnych źródeł tych odgłosow wyeliminowałem. Kie licho w tych naszych Essich siedzi...

Cytat:
Koledzy, czy dużo jest roboty przy wymainie tulei metalowo gumowych tylnej belki i ew, jakie są koszty orientacyjnie???

Dużo roboty nie ma...problem w tym, że warsztaty nie posiadające prasy nie chcą podejmować się wymiany...na serwerku klubowym jest opisik,który pokazuje jak to zrobić bez prasy...jak na moje oko 2 godzinki i po sprawie...koszy; tuleje jakieś 50 zł (kupowałem pól roku temu i jeszcze nie wymieniłem ), odpowiadni sprzęt i troszkę własnego czasu i samozaparcia...pzdr