Ręczny w Ładzie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Takie drobne pytanie: Jak działa wam ręczny szczególnie jeśli chodzi o modele 2103;04;05;06;07
Czy podczas wolnej jazdy na suchym asfalcie przy zaciągnięciu gwaltownym blokują koła?
Jeżdże już drugą ładą, pierwsza 2106 teraz 2103 i ani jedna ani druga takiego wyczynu nie potrafiły.

Witka. Ręczny łapie mi na 3 ząbku. Koła się blokowały bez problemu gdy miałem nowe szczęki, teraz muszę go gwałtownie szarpnąć aby zblokować, ale da się

to coś nowego dla mnie bo to nie tylko moje sprzęta nie chciały blokować na suchym asfalcie ale kilku kolesiom posiadającym takie furki również, choć ręczny jako taki trzymał i łapał powiedzmy na 4-ty ząbek.
(ale znalazlem na to patent )

No, tym razem moge sie popisac

Od poczatku nie podobal mi sie moj reczny - lapal lekko dopiero na 5-6 zabku...

Po pirwsze sprawdzcie swoje okladziny na hamulcach i w razie czego - wymiencie
Po drugie sprawdzcie naciag linki hamulca (na kanale wyraznie widac - gwintowana regulacja za pomoca dwóch nakretek. Jesli nie starcza juz gwintu - wymiencie linke (kosztuje kolo 17 zl) bo po prostu jest rozciagnieta!

Jesli chodzi o reczny - meczac sie z nim wczesniej tak probowalem cos z niego wycisnac, ze najpierw pogialem raczke (;P) a potem... Po zaparkowaniu pod domkiem pociagnalem silnie i... raczka zostala mi w raczce! Hehe... tak Panowie - urwalem reczny golymi rekami)) Wymienilem okladziny (u mechanika) i sam mechanizm (juz wlasnorecznie), a potem wyregulowalem tak, ze lapie jak cholera przy czwartym zabku. Da sie - troszke smaru na lapkach nie zaszkodzi))

pozdrawiam!

Ps. na moim profilu pojawi sie niedlugo zdjecie mojego starego recznego)) piekna sprawa - wisi na mojej scianie w dwoch czesciach))))

hehe,ja tez mam dźwignię ręcznego do wymiany,gięła się przy dotknięciu,wiec usztywniłem kawałkiem zelaza,ale musze kupic nową,która kosztuje 45 zł.Może wiecie czy pasuje dźwignia ręcznego od poldka do 2107 i jaka różnica w cenie?Jakie linki hamulcowe polecacie?Ktoś gdzieś kiedyś pisał o jakichś w osłonie teflonowej(może mi sie cos pomyliło?)
Pzdr Grzesiek

Panowie trzeba zaczac zbierac zamowienia na czesci i kierwoac sie do WPN tam duzo taniej szczegolnie jak sie jedzie po troche rzeczy.

heh... sprawdzalem... nie pasuje, a jesli juz uda ci sie zamocowac bedziesz musial zmienic mocowanie linki i takie tam - nie warto!!! kup oryginalna i NOWA raczke - wydatek niewielki a dziala i... jak wyglada jedyny mankament to nowa powierzchnai raczki - na poczatu sie slizga i moze kaleczyc wiec ostroznie))))

WPN? sorry za pytanie, ale co za cholerstwo?))

Dla nie wiernych WPN=ZSRR

Hehe.... dzieki... czuje sie dowartosciowany)))

pozdrawiam!

Wczoraj jadąc do Suchej namierzyliśmy z Konradem Ukraińców ŁAdą2104 (handlowali na małym bazarze ). Wymieniona powyżej ŁAda miała rajdowe , magnezjowe tzw"Ruskie felgi" No więc niewiele sie zastanawiajac, zjechałem na placyk i troche z nim pogadalismy.Wiedział co ma i sam nam powiedział,że takie własnie felgi kosztuja u nich 150$.Ale sa nie do zdarcia.zamieniłby sie ale na jakiś "bajerancki"model piecioramiennych aluskow.Ale myślę,ze z nimi zawsze można się dogadać. Przyjeżdżają czesto i jeśli znajdziecie osobe , która regularnie się pojawia na na bazarze - to na pewno czesci Wam przywiezie (z obopólną korzyscią). Ja juz wynmieniłem parę rzeczy w swojej ładziance czesci mam przywozone z Ukrainy ( zawsze oryginały- UWAGA u nich tez są podróbki - i to naprawdę do dupy)i jak dla mnie wychodzi to przynajmniej połowe taniej.

Grzesiek zgadamy sie wyprujesz dzwignie z mojej starej siodemy po co masz kupowac.

OK Soop
Podaj mi jeszcze na priva swój nowy nr telefonu.
Pzdr Grzesiek

Cytat:
2003-04-13 00:41:34, dobry pisze:
Takie drobne pytanie: Jak działa wam ręczny szczególnie jeśli chodzi o modele 2103;04;05;06;07
Czy podczas wolnej jazdy na suchym asfalcie przy zaciągnięciu gwaltownym blokują koła?
Jeżdże już drugą ładą, pierwsza 2106 teraz 2103 i ani jedna ani druga takiego wyczynu nie potrafiły.

Wymieniłem w swojej 2104 w piątek linkę ręcznego nowa kosztowała 12zł ale po założeniu łapała na 7 ząbku czyłi tak jak stara żeby nie zardzewiała to by było to samo.Ale POLAK potrafi ; na końcach linki są sprężynki kture trzeba skrucić o mniej więcej 40 do 50 % i to daje taki rezultat że na asfalcie na 4z. piszczą gumy.

Cytat:
2003-04-13 00:41:34, dobry pisze:

Wymieniłem w swojej 2104 w piątek linkę ręcznego nowa kosztowała 12zł ale po założeniu łapała na 7 ząbku czyłi tak jak stara żeby nie zardzewiała to by było to samo.Ale POLAK potrafi ; na końcach linki są sprężynki kture trzeba skrucić o mniej więcej 40 do 50 % i to daje taki rezultat że na asfalcie na 4z. piszczą gumy.

Grzesiek stara moja linka była w otulinie teflonowej a też zardzewiała nową kupiłem polską linka to linka to grosze kosztuje

Dzięki za odpowiedzi,może w sobotę przed świetami uda mi się to wszystko zmienićaby pogoda była taka jak w ten weekend,to znów na działkę pojadę
Pzdr Grzesiek

Ciesze się że się spodobał temat ale ciekaw jestem ilu z was oprucz tych co już napisali np. przy 60km\h po zaciągnięciu ręcznego zapiszczą gumy?
Może tylko mnie się trafiły takie felerne modele że nie chciały z piskiem na ręcznym wchodzić w zakręt

Po moich naprawach (wymianie tego co tam juz pisalem) na suchym asfalcie piszczy przy kazdej predkosci jesli sie dobrze szarpnie! ale i tak piaseczek/rzwirek dla mnie rzadza))) po prostu bokiem się jezdzi... miodzio

To masz szczęście chyba że niedługo dźwignia bądzie bliżej siedzenia kierowcy niż na środku a wynalazłem sposób na ręcny bez zbytniego wyżywania sie na dźwigni jak w nowszych modelach samochodów