Jaki płyn do sprzęgła???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauwazylem ze mam troche za malo plynu do sprzegla, w ksiazce napisane jest ze wchodzi 0,5L DOT3 a ja pamietam ze mialem wlany DOT4, czy moge teraz dolac DOT3 ??? Czy sie nic nie stanie jak sie wymieszaja oba plyny ??? I w ogole ile one kosztuje ???

te plyny kosztuja drobne złocisze, dolej dot4... sa ogolnie niemieszalne raczej.

plyn kosztuje grosze, to tkai sam jak do hamulcy. lepiej dolej dot 4

oki tak tez zrobie, dzieki za info

DOT-3 i DOT 4 są w pełni mieszalne.
Gorzej z DOT-5 (albo DOT-5.1 - nie pamiętam) - ten nie miesza się z niczym, wymieszanie z odrobiną nawet dot-4 lub dot-3 powoduje zniszczenie układu hamulcowego.
ale za to dot-5.1 nigdy nie wymienia.

Cytat:
2006-04-17 17:11:08, Robert_S pisze:
DOT-3 i DOT 4 są w pełni mieszalne. Gorzej z DOT-5 (albo DOT-5.1 - nie pamiętam) - ten nie miesza się z niczym, wymieszanie z odrobiną nawet dot-4 lub dot-3 powoduje zniszczenie układu hamulcowego. ale za to dot-5.1 nigdy nie wymienia.

Aj, przekombinowałeś
Wartości klasyfikacji DOT podawane są (choć często niewymiernie) dla
określenia górnej temperatury wrzenia płynu (punkt "na sucho" i "na mokro" czyli z 4% zawartością wody).

Faktycznie są płyny, których wymieszanie powoduje bardzo szybką degradację uszczelnień i przewodów gumowych, jednak tyczy się to mieszania płynów na bazie bezsilikonowej (np. Motul serii 600).

Tego typu płynów nie należy mieszać z produktami na bazie silikonu (np. płyny zawierające poliglikole) jak i z produktami mineralnymi (LHM).

Pozdrawiam - SpeedR

żeby nie pisać nowego tematu.

Także przydałoby sie u mnie dolać. Czyli śmiało DOT-4 mogę kupić ? Bo jaki był wcześniej wlany nie mam pojęcia.
Bo u mnie wskaźnik jest na poziomie min.

Cytat:
2012-04-05 06:02:28, VEndriuV pisze:
żeby nie pisać nowego tematu. Także przydałoby sie u mnie dolać. Czyli śmiało DOT-4 mogę kupić ? Bo jaki był wcześniej wlany nie mam pojęcia. Bo u mnie wskaźnik jest na poziomie min.

możesz