Hamulec reczny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc!

Potrzbuje natychmiastowej pomocy. Wlasnie hamulec zablokowal mi prawe tylne kolo i nie wiem jak to odblokowac... Chyba to jest hamulec reczny...
Prosze pomozcie mi to jakos odblokowac....
Musze pojechac do domu a nie moge!!!!!
Moze ktos mial juz takie zdarzenie.
Moj samochod to Peugeot 206 1.4i.

Pozdrawiam,
tomek

moze odpiecie linko pomoze...
Zdejmij kolo i sprzedaj pare mlotow z hamulec... jesli sie skleil, to moze odbije.
ale ale ale: mialem taki zonk kiedys, ze kolo zablokowalo sie wkutek niedroznosci przewody elastycznego, od normalnego hamulca. Linka recznego wisiala sobie luzno, ale hamulec nie obijal. Okazalo sie, ze w przewodzie elastycznym nastapilo rozwarstwienie od wewnatrz, i utworzylo sie cos w rodzaju zastawki. Po wdepnieciu w pedal, plyn poszedl w zacisk i zablokowal. A po odpuszczeniu pedalu, cisnienie z cylindra juz nie zeszlo. Zeszlo, ale bardzo powoli, po ok. 12 godzinach kolo odblokowalo sie na tyle, ze dalo sie jechac, az do ponownego mocnego wdepniecia w pedal. Wymiana przewodu zalatwila problem. A z wierzchu wygladal bdb, nawet nie byl zmurszaly.

A ja miałem przypadek że w cylinderku jeden tłoczek skorodował i raczej sięnie ruszał już. Po mocnym wdepnięciu hamulca jakoś póścił ale nie wrócił. Na parkingu musiałem rozbierać wszystko (zdjęcie koła i bębna i stuk młotkiem w cylinderek ) bo do domu miałem 70 km