CB radio w starszych Toyotkach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Czy ktoś z forumowiczów jeżdzących starszymi Toyotkami ma w autku cb?
Zamontowałem ostatnio i u siebie.
Wszystko byłoby oki gdyby nie to że cholernie trzeszczy przy włączonym silniku.Nawet ANL niewiele pomaga.
Zakłócenia pochodzą najprawdopodobniej od układu zapłonowego. Od zasilania wykluczam bo po odpięciu anteny trzaski milkną.
Miał ktoś taki problem i udało mu się go rozwiązać?
Jeśli tak to bardzo proszę o podpowiedź jak się tego pozbyć.
Dodam że antenka jest na magnesie, kopułka, palec i przewody WN są nowe.

Pozdrawiam

ja w moim dieslu niemam żadnych problemów,a ty spróbuj założyć kondensator przeciwzakłuceniowy,powinno coś pomóc

Kondensator pomógłby gdyby zakłócenia pochodziły od zasilania lub jakiegoś silniczka typu dmuchawa lub wycieraczki.
Ale żaden silniczek mi nie zakłóca radia.
Zakłóca któryś element, moim zdaniem, układu zapłonowego ponieważ trzaski rosną wraz z obrotami silnika.

a skąd wziołeś zasilanie?

Raz z zapalniczki raz bezpośrednio z akumulatora.
Zakłócenia ewidentnie ściąga antena bo po jej odkręceniu zakłócenia ustają.

a swr jak ci wychodzi,ja mam 1,2

Nie stroiłem jej jeszcze.
Próbowałem kilka miejsc na dachu ale wszędzie to samo.

miejsce ma nie największe znaczenie,dostroić antene do radia o to chodzi ,jak najmniej łączen i lutowań,do jutra bo padam pozdro dla wszystkich

Łączeń i lutowań oprócz fabrycznych nie ma żadnych.
Co do zestrojenia to na razie szukam kogoś kto mógłby mi w tym pomóc bo jedyny serwis jaki jest w Sączu liczy sobie trochę za zestrojenie antenki.

potrzeba reflektometr,może porzyczysz gdzieś,u mnie gościu bierze 10zyli za dostrojenie,to u was ktoś sie chyba nie wysikał

U mnie cisza. Dopiero po podkręceniu wzmocnienia anteny od 3/4 w górę zaczyna łapać trzaski. (Alan 48+ )
Kitza, może spróbuj pociągnąć ekstra masę do maski żeby był styk na 100%
Sprawdź jeszcze ciągłość obwodu anteny. Może kabel jest gdzieś urwany i zbiera co popadnie ?
A próbowałeś z inną anteną ? Jakbyś miał być w mojej okolicy to się odezwij wcześniej, spróbujesz na mojej antenie.
Pozdro.

Cytat:
2006-05-12 12:02:12, Perzan pisze:
Kitza, może spróbuj pociągnąć ekstra masę do maski żeby był styk na 100%

Co masz na myśli? Skąd dokąd miałoby to iść?

Co do kabla to raczej powinien być dobry.Antena jest nówka.
Co zauważyłem wczoraj, że gdy wyłączę ANL, skręcę squelcha na maxa w lewo i nikt nie nadaje to trzaski są bardzo głośne.
Podobnie gdy nadaje ktoś z daleka.Słyszę go ale "za ścianą" trzasków. Gdy jednak ktoś jest w miarę blisko i jest mocny sygnał słyszę go czysto bez trzasków, wręcz idealnie.
W temacie anteny to jak uda mi się dorwać qmpla to spróbuję z jego antenką.
Jak na złość ostatnio gdy jeszcze nie miałem cb bywałem dość często w Kraq a teraz raczej nie prędko będe miał okazję.

Pozdrawiam

Na bank Antena!

Ja w piątek miałem to samo,ale jak się okazało to ktoś z zewnątrz siał i wszyscy w promieniu 30km mieli to samo Co chwile ktoś sprawdzał radio.

Witam
Poprowadź dodatkową mase gdzieś z karoseri stałego miejsca do annteny.Powinno pomóc i podstawa to dostroić antenke. A jak gdzieś wyjeżdżasz pod kraków to napewno dorwiesz strojenie i powyżej 10chy to zdzierstwo.

ja musze u siebie antene zmienic bo na mojej to ja nic prawie nie sciągam

Cytat:
Sączu liczy sobie trochę za zestrojenie antenki.

Kitza nie mów ze biora u Ciebie wiecej jak 10zł za dostrojenie anteny ?? Na allegro za 50zł mozna kupic juz mierniki do strojenia anten

Z tym miernikiem to racja ale po kij komy on jak tylko raz ją sprawdzi a i to jak sie nie jaży za bardzo to niejest takie proste

Cytat:
2006-06-24 23:27:21, sterciu pisze:
ja musze u siebie antene zmienic bo na mojej to ja nic prawie nie sciągam Kitza nie mów ze biora u Ciebie wiecej jak 10zł za dostrojenie anteny ?? Na allegro za 50zł mozna kupic juz mierniki do strojenia anten

Sterciu, w Sączu są tylko dwa miejsca gdzie stroją anteny.
Po pierwsze w obu cena strojenia to 30 zeta.
Po drugie oba czynne są od poniedziałku do piątku do 16, a ja wracam z pracy po 17 i chcąc zestroić antene muszę wziąść urlop
Jak na razie jeżdżę bez strojenia i oprócz zakłóceń jest niexle