Półka pod głośniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Nio mam wrescie porzadne glosniczki 20cm magnaty

Teraz zastanawiam sie gdzie je upchnac... wybore padl oczywiscie na tylnia polke. Teraz tak:
- polki z allegro odpadaja nie dosc ze koszt 90zl to jeszcze widac ze to nie jest oryginalna polka bo jest z jednej czesci
- robic polke samemu tez odpada - nie zrobie takiej jak oryginalna...

WYmyslilem dwa sposoby:
1. biore deche wycinam w niej dziury i montuje pod polka oryginalna... tylko jak ja zamocowac? Macie jakies pomysly malo inwazyjne? Nie chcialbym niszczyc plastikow dziurami...

2. Kupuje na szrocie czesc polki ta co sie podnosi do gory i pod nia montuje deche - rozwiazanie z wygladu prostrze - problem bylby z podiweszeniem drugiej polki.... bym musial zdjac z oryginalnej material zeby podlozyc jakies blaszki i sruby co by nei bylo ich widac.. a to raczej nie wykonalne...
No i cena polki... ile moze kosztowac na szrocie taka polka? i czy sa wogole?

Co radzicie? moze ktos ma jakis wlasny patent? Jak mowie - nie chce zbytnio ingerowac w auto wiec jakiekolwiek dziury itp odpadaja... nio chyba ze gdzies gdzie nie bedzie widac bo demontazu....

Pozdrawiam

hmm proponowalbym moze rozwiazanie jak jest u mojego brata w Tipo. Orginalna wywalil dorobilismy z cienkiej sklejki przywalili uszczelkami przy klapie elegancko pouszczelniali boki i na to dali dosyc taki grubszy material w kolorze tapicerki tj pokrowcow.
nad membranami oczywiscie oslony. Gra super no ale to nie o to w temacie biega.

Zaleta jest ze masz polke jak cos przy sprzedarzy orginal wyrywasz tamta i wstawiasz elegancko i nie widac tego z zewnatrz ze masz tam jakies cos co warte jakisz grosz. Tylko u nas byl plus bo przy robieniu pokrowcow koles zrobil tez na te polke wiec koszta byly male. a komponuje sie to elegancko nie ma zadnej wiochy ze deske jakas widac ;]

nio tak to tez bylby niezly patent... ale nie dostane materialu jaki mam na pokrowcach ale to nie jest najwazniejsze... porpsotu taka polka bedzie sie rzucala w oczy zlodziej jesli zobaczy polke z innym obiciem niz orginal to sie zacznie jej przygladac... i zaraz wyczai o co biega ze pod materialem musza byc jakies dobre glosniczki skoro je ukrywamy))))

Nawet gdybym dal jakis szary material to bedzie bardzo widac

Hm - przykrywanie zwykłym materiałem głośników mija sie z celem, chyba dźwięk traci swoje właściwosci - ja mam wyklejoną tylną półkę specjalnym materiałem "przepuszczającym" dźwięk (do dostania w Norauto - w kilku kolorach).

przy niskich czestotliwosciach moze byc to grubszy material niz oslony akustyczne. tzn mowa o glosnikach tylko basowych ? nawet jak bedzie to z wysokotonowym pasmem to dzwiek bedzie slabszy ale bardziej przyjemny dla ucha. Mozna by powiedziec przepuszczony przez filtr. ale bass bedzie taki sam jak dobrze zdystansujesz material od membarny

hmm moze przyciemnij szybe z tylu i trojkaciki ? jak bedzie tez oslanieta polka to bedzie tez fajnie. tzn przyciemnienie lekkie nie max czarny i przeslona polki tak jak pisalem.

glosniki trojdorzne... ale pozostawmy kwestie dziwiweku)

W takim rozwiazaniu martwi mnie tak jak napisalem tylko jedno... ze zlodziej jest nie glupi i jak zobaczy nieoryginalna polke to sie wpieprzy zobaczyc co tam jest....

ej no dorwij material chodzby wpadajacy w temat i ociemnij szyby ewentualnie i po sprawie. Ryzyko kradziezy zawsze bedzie.

ciemne szybki odpadaja..hmm moze itak zrobie jesio msuze przemyslec.. chcaem znac Wasze zdanie na temat

Moze jakies ciekawe pomysly?

Wczesniej juz pisalem o moim pomysle zeby ta deske zamocowac na kawalkach blachy w ksztalcie litery Z

Platiskowa krawedz
gdzie jest mocowana
orgyginalna polka
|
|
\/
___ ____
| |
|_T___ WKRETY ___T_|
------=====---=====------ moja deska
\ / \ /
glosniki...

to by mialo mneijwiecej tak wygladac od tylu... tylko czy te katowniki utrzymaja taka deche... nawet mozna by je przykrecic w miejscach gdziesa te plastiki trzymajace oryginalna polke

moze byc kwas akustycznie

Kup na szrocie półkę, przymocuj głośniki, ale solidnie. Kup na targu badziewne głośniki z maskownicami za 20 zeta. Naklej na swoje maskownice napisy z badziewia i masz problem z głowy.Tylko pijany desperat rzuci się na jakieś "pentasonik"
Albo zrób porządną połkę, tak jak chłopaki radzili. Ja kiedyś w polderze zrobiłem półkę na której nie było widać ani jednego wkręta, ani głośników przez szyby. Materiałem akustycznym obiłem obie półki. Były identyczne i nie wzbudzały żadnych podejrzeń. A że troszkę się różniły od seryjnych? Taka wersja - exportowa)))
Pozdroofka