KLIMATYZACJA pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczow!!!

Mam maly problem z klimatyzacja. Gdy wcisne przycisk AC wszystko sie zalacza (wentylator) lampa sie swieci a kompresor sie nie zalacza. Czasem bylo tak ze kompresor sie wlaczyl i dzialal chwile i pozniej wylaczal i nie chcial sie wlaczyc. klimatyzacja jest sprawdzona pod wzgledem szczelnosci i nabita. Czy jest w ukladzie klimatyzacji jakis przekaznik ktory zalacza kompresor ?? jak tak to gdzie on jest w ktorym miejscu abym mogl go odnalesc. Prosze o pomoc gdyz jestem teraz z autkiem za granica i nie chcial bym jezdzic z nim po mechanikach gdyz sa bardzo drodzy. Czekam na jakies wskazowki co moge sprawdzic i co zrobic

W skrzynce bezpieczników przekaźnik R11-brązowy jest od klimy.

Miałem to samo kiedyś,u mnie sprawa banalna -przepalony bezpiecznik

sprawdz tez 2 kabelki które ida do spreżarki (przy samej spreżarce) z prawej strony pod zderzakiem...one lubią wypadac....

W skrzynce przekaznikow na pozycji r11 mam tylko kawalek fabrycznej blaszki ktora laczy dwie dziurki w tym miejscu na przekaznik. Czy jest jeszcze cos co moge sprawdzic ?? i gdzie mam szukac ? pomozcie prosze

W skrzynce przekaznikow na pozycji r11 mam tylko kawalek fabrycznej blaszki ktora laczy dwie dziurki w tym miejscu na przekaznik. Czy jest jeszcze cos co moge sprawdzic ?? i gdzie mam szukac ? pomozcie prosze

Jak masz mk7 to przekaznik r 17.
Jest bezpiecznik od klimy w mk7 ?
Ktory to ?

[ wiadomość edytowana przez: pablonet dnia 2006-06-18 11:22:35 ]

Panowie dzieki za pomoc udalo mi sie naprawic usterke Kabelek przy kompresorze sie zapiekl i nie stykal. Terach chlodzi az za bardzo dzieki za porade

Cytat:
2006-06-17 23:28:05, pablonet pisze:
Jak masz mk7 to przekaznik r 17. Jest bezpiecznik od klimy w mk7 ? Ktory to ? [ wiadomość edytowana przez: pablonet dnia 2006-06-18 11:22:35 ]

hej mam pytanie o ten przekaznik. On wlacza kompresor ? czy jakies inne urzadzenie ? bo mi wlasnie si ekompresor nie chce wlaczac. na poczatku myslalem ze to kabelki ale niestety nie... klime mam nabita i sprawdzone cisnienie i wszystko jest ok .. Czy sa jakies inne przekazniki ktore moge sprawdzic ? jak tak to gdzie one sa ??

HEja klima znowu przestala dzialac :/ nie wiem co jest nie tak.. kabelki przy kompresorze sa OK.. ile jest przekaznikow ktore wlaczaja klime ? tylko jeden czy wiecej ?? prosze pomozcie bo jestem w kropce i nie wiem co zrobic ...

sprawdź włącznik, ten w pokrętle prędkości nawiewu.
pozdro

Cytat:
HEja klima znowu przestala dzialac :/ nie wiem co jest nie tak.. kabelki przy kompresorze sa OK.. ile jest przekaznikow ktore wlaczaja klime ? tylko jeden czy wiecej ?? prosze pomozcie bo jestem w kropce i nie wiem co zrobic ...

Przekaźnik od klimy jest jeden (R17 w MK7), a przekaźniki znajdują się za bezpiecznikami. TUTAJ jest opis jak dostać się do przekaźników.

Też mam podobny problem, że nie załącza się kompresor. Dziś będę zaglądał pod samochód, czy przy kompresorze nie rozłączyły mi się kabelki, a potem do skrzynki z przekaźnikami.
Czy ktoś wie jak rozpoznać uszkodzony przekaźnik?

sprawdzcie jeszcze czy sprzeglo elektromagnetyczne lapie , to w ten sposob jest zalaczana sprezarka , dokladny opis spotkalem gdzies na forum mondeo .

Zlokalizowalem usterke dlaczego sprezarka nie chce sie zalaczac.. Zaraz kolo filtra powietrza jest chyba skraplacz . nie jestem pewien co to jest. tam do niego wchodza 4 kabelki i jeden z nich mi nie styka. uciolem kalebki przy koncowce wymienilem wszystkie 4 i dziala !!! czyli jak sie komus nie chce sprezarka wlaczac a wszystko reszte dziala to zalecam zerknac tam w te kabelki

a ja mam trochę inne pytanie! Kompresor się włącza i chłodzi, ale jakoś słabo. Wydaje mi się że powinien bardziej chłodzić. Co to może być? Kompresor do wymiany??? Tylko, że to kupa szmalu....

Cytat:
2006-07-12 21:32:03, szurmen pisze:
a ja mam trochę inne pytanie! Kompresor się włącza i chłodzi, ale jakoś słabo. Wydaje mi się że powinien bardziej chłodzić. Co to może być? Kompresor do wymiany??? Tylko, że to kupa szmalu....

A klime masz nabita ?? moze jest za malo nabita i moze kiepsko chlodzic ??

nie, nie. Klima nabita! Ale i tak cienko chłodzi...

przy tak wysokich temperaturach wnętrze auta bardzo sie nagrzewa i potem trudno jest ochłodzić, u mnie jak postoi na pełnym słońcu to w środku jest nawet 50 stopni C.
klima to nie chłodnia, ale jeśli układ ma kilka lat to może być winny tzw. osuszacz, gdzieś juz o tym pisałem na forum.
pozdro

ja znalazlem usterke
skrzynka bezp