Bendix czy automat?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam prosbe o pomoc w diagnozie problemu. Chodzi o to ze podczas odpalania auta czasami jak juz ma zaskoczyc torozrusznik zaczyna kręcić się sam, bez obracania wałem. (odgłos jak wiertarka) . Wtedy trzeba poczekac az przestanie całkowicie kręcic i od nowa. I teraz pytanie czy to bendiks czy automat?

Podlacze sie do pytania dodam jeszcze ze u mnie czasami nie ma sily przekrecic silnika

Cytat:
2006-06-28 09:19:11, hepos pisze:
Witam mam prosbe o pomoc w diagnozie problemu. Chodzi o to ze podczas odpalania auta czasami jak juz ma zaskoczyc torozrusznik zaczyna kręcić się sam, bez obracania wałem. (odgłos jak wiertarka) . Wtedy trzeba poczekac az przestanie całkowicie kręcic i od nowa. I teraz pytanie czy to bendiks czy automat?

zdecydowanie bendix.

mam dokladnie ten sam problem jak koledzy !! Przydala by sie jakas FOTORELACJA !!

A czy mozliwe jest ze rozrusznik na zimnym silniku kreci a na goracym nie daje rady ??

mi wlasnie w czasie najwiekszych tegoocznych mrozow tak zachowywal sie rozrusznik, dodatkowo czasami sie jakby zawiesil i jak auto przepchnalem dopiero dalo sie "krecic" ale zawsze poodpaleniu auta rozrusznik jeszcze "kręcił", wymiana bendixa rozwiazala problem

Oki czyli rozrusznik do elektromechanika i z glowy

czasami kręcił jak wiartarka, czasami zaskoczył ale objaw jakby akumulator za słaby i ciężko kręcił. Wyczyściłem sprzęgiełko bezwładnościowe i po kłopocie.
Dodam że nowy elektromagnes kupiłem i dalej nic

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

Mam dwa rozruszniki oddam ten co mam wyjety do mechaniora i po klopocie

ile kosztuje ten caly bendix i jak z jego wymiana ??

elektormagnes nowy-70zł a wymiana w dieslu--łatwa,nie wiem jak w benzyniakach

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

Witam.
Przeczytałem juz trochę na ten temat ale dalej nie mam pewności..

Pomijajac temat niepalenia jak jest cieply, rozrusznik ostatnio ciezko krecił.
Zdemontowałem i rozebrałem.
Przyczyną ciężkiej pracy był zaschnięty smar w przekładni planetarnej (takie cos z trzema zembatkami i pierscieniem - tak to chyba się nazywa).
Wyczysciłem wszystko - wirnik, szczotki, przekladnie palnetarną, bendix i elektromagnes.
Nasmarowalem przekladnie, tę spiralną zębatkę za przeklądnią, łożyska (takie malutkie), dałem kapkę oleju na elektromagnes co by lekko dzialał.
Zmontowałem wszystko.
Podpiołem akumulator, przekręciłem kluczyk, razrusznika kreci szybko i ciuchutko ale kreci się cały czas... Gdy zgasze silnik słychac jak rozrusznik tez powoli sie zatzrymuje..
Czekam na rady fachowców bo nie wiem co jutro kupić - elektromagnes czy bendix czy to i to?

Mam podobne objawy, tyle ze wymieniłem elektromagnes i bendix na nowe i dalej jest to samo. Ja bym szukał przyczyny albo we stacyjce albo o ile instlacja przez nia przebiega w skrzynce bezpieczników. Kiedyś to byłczęsty objaw, teraz po wymienie tych elementów zdarza to sie rzadko.

Cytat:
2007-01-16 20:39:53, Senna pisze:
Mam podobne objawy, tyle ze wymieniłem elektromagnes i bendix na nowe i dalej jest to samo. Ja bym szukał przyczyny albo we stacyjce albo o ile instlacja przez nia przebiega w skrzynce bezpieczników. Kiedyś to byłczęsty objaw, teraz po wymienie tych elementów zdarza to sie rzadko.

Tyle ze problem nie występował przed wyciągnięciem rozrusznika wiec z elektryką chyba wszystko OK?!?

[ wiadomość edytowana przez: azidahaka dnia 2007-01-16 20:58:36 ]

własnie wystepował, dla tego zmieniłem elektromagnes a jak to nie pomogło to nastepnie zmieniłem bendix. Wedłgu mnie (tak mi sie wydaje) prąd podawany na elektro magnes jest za słaby aby elektromagnes wyrzucił bendix. A przyczyna może leżec w stacyjce lub skrzynce bezpieczników. I ty pytanie czy instalacje ze stacyjki przebiega przez skrzynke bezpieczników czy idzie bezpośrednio do rozrusznika?

Cytat:
2007-01-16 21:04:34, Senna pisze:
własnie wystepował, dla tego zmieniłem elektromagnes a jak to nie pomogło to nastepnie zmieniłem bendix. Wedłgu mnie (tak mi sie wydaje) prąd podawany na elektro magnes jest za słaby aby elektromagnes wyrzucił bendix. A przyczyna może leżec w stacyjce lub skrzynce bezpieczników. I ty pytanie czy instalacje ze stacyjki przebiega przez skrzynke bezpieczników czy idzie bezpośrednio do rozrusznika?

hehe... Ale chodzi o to ze u mnie nie wystepowal problem z elektryką. Tak wiec problem pozostaje raczej natury mechanicznej...

Wiec co wymienić..?? Bendix czy elektromagnes czy to i to??
Dzieki za wszelkie rady.

Up...

A wiec zakupilem dzis Bendix - 52zł + 2,60 bilet autobusowy..
Wszystko wyczyszczone ropą na błysk, elganco nasmarowane, nowy bendix, na "sucho" elektromagnes wybija zębatkę az rozrusznik podskakuje.
A jak sie założy to nadal pracuje razem z silnikiem a po zgaszeniu silnika słychac dzwiek jak zatrzymujaca sie wiertarka.
W trakcie pracy swieci sie kontrolka akumulatora..
Co do samej pracy mechanicznej pali na dotyk, cicho i bezoporowo krecąc silnikiem..

Jakieś porady bo juz nie mam siły do niego

stacyjka?

ładowanie Ci sie świeci dlatego, iż prąd idzie na rozrusznik a nie na akumulator z alternatora

Po wyciagnieciu go z gniazda w skrzyni po przekreceniu kluczyka elegancko wyskakuje i sie kreci a po puszczeniu kluczyka (kontrolki sie swiecą) staje i wraca na swoje miejsce wiec mechanicznie jest sprawny..
Probowalem nawet podkladeczki dystansowe i tez nic..
Rozrusznika nadal radośnie rozładowywuje akumulator..

Cytat:
2007-01-17 19:42:34, Senna pisze:
ładowanie Ci sie świeci dlatego, iż prąd idzie na rozrusznik a nie na akumulator z alternatora

A co moze być tego przyczyną?? Stacyjka??
Przed czyszczeniem rozrusznika była ok.

Cytat:
2007-01-17 19:31:26, Senna pisze:
stacyjka?

Jutro sie za nią biorę..

Czyli gdzies jest zwarcie i prąd w trakcie pracy silnika idzie cały czas na rozrusznik jak w trakcie zapalania?