Wzmacniacz nawalil, pomocy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupilem na allegro wzmacniacz blaupunkta, podlaczylem i pogral tydzien dzis jak jechalem to wywalilo bezpiecznik od wzmaka przy akumulatorze, bezpiecznik przy akumulatorze ma 30A a w wzmaku 25A, ten przy aku caly czas od razu wywala nawet przy wylaczonym radiu, ten od wzmaka zostaje nieruszony, gdy wyjme ten od wzmaka to ten przy aku nie wywala, na pierwszy rzut oka to wzmak jest walniety ale z drugiej strony czemu na nim nie wywala bezpiecznika ??? POMOCY....

prosta sprawa jak drut, ktory masz gdzies przeciety/uszkodzony.

pomiedzy akumulatorem a wzmacniaczem masz gdzies przetarta instalacje zasilania wzmaka, zwiera z masą i strzela przy akumulatorze - to wlasnie po to jest tam ten bezpiecznik, zeby przepiecie nie popalilo kabli po drodze do wzmaka.

to dlaczego gdy wyjme bezpiecznik od wzmaka to baezpiecznik przy aku sie nie pali, poza tym podpialem pod aku motocykla ( 12v) przez bezpiecznik na innych kablach to bezpiecznik tez sie spalil wiec to wina wzmaka, ojciec spojrzal i mowi ze zapewne kondensator we wzmaku, jaki jest koszt wymiany czegos takiego i koszt samego kondensatora

Jak nie rozbierzerz wzmachola to nie będzie wiadomo co się zjarało.
Wg. mnie to padła(y) końcówka mocy.

Jeszcze raz sprawdż podłączenie elektryczne wzmacniacza. Czesto problemy wynikają z tego ustawienia mimo, że na początku było dobrze.

Odświeżę temat.
Pożyczyłem bratu samochód.
Wzmacniacz grał.
Odebrałem już nie gra.
Kontrolka się świeci, bezpieczniki całe. Włącza się i wyłącza, ale nie daje basu zupełnie. Wufer w ogóle nie gra...

Cytat:
2010-06-24 22:53:53, Ikarus260 pisze:
Odświeżę temat. Pożyczyłem bratu samochód. Wzmacniacz grał. Odebrałem już nie gra. Kontrolka się świeci, bezpieczniki całe. Włącza się i wyłącza, ale nie daje basu zupełnie. Wufer w ogóle nie gra...

Jak nie daje na wyjściu na woofer a reszta glosnikow gra dobrze, to moze zwrotnica. Jak nie ma basu na wszystkich glosnikach to raczej koncowka mocy.
Na audio znam sie tylko hobbystycznie, wiec sa to moje przypuszczenia. Moze ktos bardziej obeznany sie wypowie,

Pozdr.

Znalazłem przyczynę. Głośniki nie były podpięte do wzmacniacza, a tylko tuba.
Miałem taką fajną LG...
Chyba się ona spaliła. Podłączałem pod inny głośnik zamiast tuby i szło. Czyli muszę założyć starą tubę co zupełnie mi się nie podoba i jest większa. W wolnej chwili będę podpinał resztę głośników pod wzmacniacz.

Chyba jednak to wzmacniacz siadł. Czy coś. Może oddam go znajomemu to coś poradzi.

Po głębszych oględzinach do 2 w nocy doszedłem do tego, iż siadła końcówka mocy na jednym kanale.
Tuba była z mostkowana i dla tego nie działała muza na niej. Sprawdziłem to na głośniku podłączając go pierw pod jeden kanał, na którym latał i pod drugi gdzie ledwo wydobywała się muzyka.
Na szczęście mam znajomego co może i jest w stanie mi to wymienić.

Cytat:
2010-06-24 22:53:53, Ikarus260 pisze:
Pożyczyłem bratu samochód. Wzmacniacz grał. Odebrałem już nie gra.

Pożycz raz jeszcze - moze zacznie grać...

Myślę, że to był czysty przypadek.

Hmmm. A możesz rozrysować jakoś jak to miałeś podłączone?

Może ktoś znajdzie w sieci kto się na tym zna znajdzie lepsze foto wnętrza i napiszę, czy końcówka mocy jest razem z płytą główną, czy może istnieje możliwość wymiany jej samej...

To jest jakiś Macrom 42.10 ma napisane.
Podłączona była tylko tuba.
Były 2 kanały.
Jeden + i - i drugi + i -
Podłączona była tak jak kazał rysunek na nim.
+ do + na 1 kanale - do - na 2 kanale.

Taki jak ten.
Wzmacniacz

Znalzłem jak w środku wygląda.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-06-25 16:44:29 ]

Cytat:
2010-06-25 16:06:34, Ikarus260 pisze:
Może ktoś znajdzie w sieci kto się na tym zna znajdzie lepsze foto wnętrza i napiszę, czy końcówka mocy jest razem z płytą główną, czy może istnieje możliwość wymiany jej samej...

Z tego co widzie, to nie masz takiej koncowki mocy jak w normalnych (tzn. np panasonic, medion) radiach, czyli wszystko zabudowane w duzym elemencie. Masz wszystko na tranzystorach (chyba te po bokach które są do radiatora wkręcone - ciężko zobaczyć czy wszystkie to elementy końcówki, czy są tam też stabilizatory napięcia). Najlepiej oddaj do serwisu i niech oni się martwią. W kazdym razie jak pytasz o takie podstawy, to raczej sam tego nie naprawisz.

Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: robertkaluza dnia 2010-06-26 00:25:31 ]

Oddałem w piątek do znajomego co się takimi rzeczami trudni.

Wzmacniacz nie naprawiony. Za dużo elementów do wymiany jakiś schemat mam ale za ciężko do zrobienia. Wystawiam na allegro na części może ktoś kupi

Może ktoś mi poleci coś taniego i dobrego do Tuby 280 Watowej ???

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-07-02 19:28:41 ]

Jak, by ktoś coś polecił nie drogiego. Dodam, że tuba jest 8 Ohm

I tu pewnie dla tego, ze mój wzmacniacz miał tylko łącznie 260 Wat,a Tuba 280 to pewnie nie dał rady dłużej ciągnąć tego i wziął i się spalił...
Dla tego nie chcę popełnić tego samego błędu i chcę kupić taki co to udźwignie...
Tylko zaznaczam nie drogi.

Mam kilka rozwiązań.

O taki.

Taki.

I może jeszcze inny ktoś ma z Was do pchnięcia lub wydania za mąż

Radio ma tylko 2 wyjścia na czincze po polsku pisząc
Nie jak w innych na 4.

Hymmm. Taki znalazłem z nudów jeszcze.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-07-02 21:01:47 ]

Powiem tak. Wzmacniacze te które pokazałeś jak również ten co ja mam są równie chińskie co Mao Tse-tung. Miałem kiedyś tego czarnego voicekrafta i jeśli chcesz go niedługo wyrzucić to polecam Tak się grzał że przypalał mi tapicerkę w bagażniku. W końcu sam się sfajczył. Obecnie mam coś co wygląda jak to ustrojstwo. Tyle że ma inne napisy Jak na razie odpukać chodzi już 2-3 latka. Nie mniej jednak osobiście wolałbym nabyć coś od firmy z większą renomą niż jakieś CDI np. taki Boschmann.

[ wiadomość edytowana przez: robert_or3 dnia 2010-07-02 22:35:10 ]

Niestety chyba kolejny wzmacniacz zrobił papa. Chyba trzeba będzie zainwestować w coś markowego.