Poszczególne kroki przy montażu elektrycznych szyb w E34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!
Mam E34 bez szyb w pradzie i bez poprowadzonej fabrycznej wiązki. Chce zamontować 4 x szyby el.
Zakupiłem podnośniki
Zakupiłem guziki
Zakupiłem wiązkę do szyb
Muszę zakupić moduł sterowania tymi szybami

Mam dwa pytania.
1.Wiem że trzeba zmienić moduł sterowania szybami (znajdujący sie pod tylną kanapą). Czy moduł który musze jeszcze zakupić jest jeden na 4 szyby czy są dwa moduły - jeden na przednie drugi na tylnie? Czy jakiś moduł który mam teraz, bede musiał wywalic wstawiajac tamte?
2. Pod co się podpina zasilanie do el. szyb?

Sorry za te laickie pytania ale odp dużo mi pomogą!
Z góry dzięki!

Nie podłaczysz tego tak jak chcesz
Bardzo mi przykro ale skoro nie masz instalacji pod elektryke to nie masz też wypustka w instalacji, do którego podłącza się sterownik szybek. Także podłączenie szybek musisz wykonać na krótko - nie radze robić tego samemu, jeżeli nie masz o tym pojęcia.
Proponuje zabrać wszystko co masz - tzn mechanizmy - wiązki guziki itd. I jeżeli gość bedzie miał o tym pojęcie to ci to zrobi bez tego sterownika. Proponuje objeździć renomowane firmy zakłądające Systemy Zabezpieczeń (czyt. alarmy) - oni takie coś wykonują bardzo chętnie I nawet nie drogo. Mały zakład około 200zł za 4 szyby, duży warsztat 300zł. Tak przynajmniej ceny kształtują się na śląsku.

Cytat:
Wiem że trzeba zmienić moduł sterowania szybami (znajdujący sie pod tylną kanapą)

Co do sterownika szybek to nic nie zmienisz bo nie masz tego sterownika pod tylną kanapą - bo jak już wcześniej wspomniałeś nie masz elektrycznych szybek ani wiązek. Jedyna co tam mozesz mieć to sterownik od centralnego zamka i ewentuialnie lusterek.

Dorzuce cos od siebie...
A wiec tak: pod tylnia kanapa nic od szyb nie masz.
Potrzebujesz General Module oraz (ten z wtyczka biala i zielona) oraz Relay Module (ten na 3 wtyczki - zolta, biala, zielona).
Do tego jeszcze MUSISZ miec oryginalne wtyczki do tych modulow bo bez tego nici!
Masz do podlaczenia 9 mas i 4 napiecia, z czego 3 sa const a na 1 prad pojawia sie po przekreceniu kluczyka w poz 1.
Jesli masz juz cos takiego zostaje ci troche lutowania - ok 60 stykow w domu a reszte juz w samochodzie.
Po czyms takim dzialac bedzie nawet domykanie z kluczyka.
Mowa tutaj oczywiscie tylko o instalacji oryginalnej. Robilem to juz pare razy i wsyztko dziala perfekcyjnie. Niestety potrzebne bylyby Tobie oryginalne schematy elektryki... ja takowe posiadam (kontakt mail )

Biore pod uwage to ze posiadasz oryginalne wiazki w kazde drzwi, inaczej boże zbaw!
A jesli nie robiles sam nigdy czegos takiego to zapomnij, schematy sa dosc zawile i wymagaja choc lekkiej znajomosci.

W kazdym razie zycze powodzenia!

to jak bedzie z tym schematem do szybek ??

Mowisz masz