MotoNews.pl

Bezpieczniki w Nivie 1,7 - 21214

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
CZe!
Mam nastepujacy problem, ma ktos moze oznaczenia schematu bezpiecznikow do Nivy na wtrysku?.. drugi raz wywalilo mi jedn 16Amperowke i zaczynam sie bac (tak tak wtyczeke przyczepy juz naprawilem) ale patrzac we wszystkie schematy zglupialem przepala sie beziecznik nr 2 i nie dzialaja swaitla, a w zadnym z posiadanych przezeminie opisow bezpiecznikow do 21210 (zreszta dwa roznej tersci ) ten bezpiecznik nie ma 16A i nie jest oodpowiedzialny za kierunkowskazy..
BTW: DO czego jest to wielkie 50A bydle pod tapicerka!?
z gory dziekuje za pomoc...

ten konkretnie nie wiem, ale zwykle w samochadach takie byki są od:
-wentylatora chłodnicy
-klimy
-rozrusznika?

mowisz i masz
1(16) dmuchawa przekaznik wycieraczek reflektorow, silnik wycieraczek reflektorow, wyl ogrzewania tylnej szyby, silnik wycieraczek tylnej szyby, spryskiwacz tylnej szyby spryskiwacz przedniej,
9(16)sygnalizacja awaryjna wraz z przerywaczem, element grzejny tylnej szyby, przekaznik ogrzewania tylnej szyby,
10(16) sygnal dziwiekowy, gniazdo lampy przenosnej, oswietlenie wnetrza, swiatla hamowania, zapalniczka,

to jest teoria
w parktyxce z polowa bezpiecznikow w mojej skrzynce to 16A
wiec wolalbym informacje co jest przypiete do numeru 2 w "duzej" skrzynce bezpiecznikow (podpowiem, ze tam MUSZA byc kierunkowskazy)...
z gory dzieki za odpowiedz!
i uwaga to jest z silnikem !& bo jak juz pisalem od 1,6 ni jak sie ma najwyrazniej do tego...

1 (16A) dmuchawa,przekaznik wycieraczek reflektorow , silnik wycieraczek reflektorow ,wylacznik ogrzewania tylnej szyby silnik wycieraczek tylnej szyby, spryskiwacz tylnej szyby, spryskiwacz przedniej szyby,
2 (8A)przekaznik i silnik wycieraczek przedniej szyby, przekaznikierunkowskazow i sygnalizacji awaryjnej, przerywacz kierunkowskazow, lampy kierunkowskazow, kontrolka kierunkowskazow, swiatlo cofania, uzwojenie wzbudzenia alternatora, kontrolka wlaczenia blokady mechanizmu roznicowego skrzyni rozdzielczej, przekaznik-przerywacz i kontrolka hamulca postojowego, kontrolka niesprawnoscihamulcow, kontrolka niedostatecznego cisnienia oleju, wskaznik temperatury plynu chlodzacego w ukladzie chlodzenia silnika, wskaznik poziomu paliwa, kontrolka rezerwy paliwa, dioda swiecaca sygnalizujaca stan elektrycznego ukladu zasilania,
3(8A) lewe swiato drogowe, kontrolka wlaczenia swiatel drogowych
4(8A) prawe swiatlo drogowe
5(8A) lewe swiatlo mijania
6(8A) prawe swiatlo mijania
7(8A) lewe przednie swiatlo pozycyjne, kontrolka wlaczenia swiatel pozycyjnych, prawe tylne swiatlo pozycyjne, oswietlenie tablicy rejestracyjnej,
8(8A) oswietlenie tablicy przyrzadow, prawe przednie swiatlo pozycyjne, lewe tylne swiatlo pozycyjne, podswietlenie dzwignie sterowania ogrzewaniem, oswietlenie zapalniczki, podswietlenie przelacznikow i wylacznikow,
9(16A)sygnalizacja awaryjna wraz z przerywaczem, element grzejny tylnej szyby, przekaznik ogrzewania tylnej szyby,
10(16A) sygnal dzwiekowy gniazdo lampy przenośnej, oświetlenie wnętrza, światła hamowania, zapalniczka,
11(8A) rezerwa
12(8A) rezerwa
13(8A) tylne światła przeciwmgielne, silnik wycieraczek reflektorów w czasie włączenia i poweotu do pocji wyjściowej po wyłączeniu, przekaźnik wycieraczek reflektorów, silnik spryskiwacza reflektorów,
14(8A) rezerwa
15(8A) rezerwa
16(8A) rezerwa

Nie zamieniajcie nigdy mniejszych bezpiecznikow na wieksze!!!

Kazda instalacja w Nivce jest troche inna. To co napisal Jacek absolutnie nieodpowiada temu co jest u mnie. Wiec niestety musisz zabawic sie w detektywa i sam sprawdzac poszczegolne obwody. U mnie powodem przepalania sie bezpiecznika od swiatel byly wypadajace zarowki - od kierunkow (te male po bokach) i oswietlenia wnetrza (rurkowe w slupkach).
Powodzenia!

czesc
boreg do twojej lady napewno niebedzie pasowal opis bezpiecznikow. ten opis jest tylko do 21214. przepisalem go z instrukcji jaka daja razem z samochodem.

Ja tylko napisalem, ze do mojej juz nie pasuje zaden opis. I w wielu innych, nawet nowych jest podobnie. A najczesciej padaja obwody, ktore sa po amatorsku przerobione.