| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Suchy (M) TOYOTA SPAMER Yaris, Carina i Aven ... SPAM | 2006-10-09 09:33:38 tak jak pisze cromm
pierscienie i uszczelniacze |
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2006-12-14 11:18:33 No właśnie, tak sie zastanawiam od jakiegoś czasu, 2 góra 3 lata temu teściowóz (E10 1,4 '96) miał robiony rozrząd (po 100k) czyli wszystkie uszczelniacze również.
Teraz ma 104k i w garażu pojawiła się plama oleju, generalnie nie jest to nawet tyle co by trzeba dolewać - choć biorąc pod uwagę przebieg to nie dziwne.
Teść chce koniecznie to zrobić, mnie się wydaje że nie warto i tak się zastanawiam, czy to czasem nie jego wina i uszczelki nie wyschły bo za mało jeździ
Co myślicie - czy przyczyną może być to że za mało auto jeździ? czy spartolili robotę przy rozrządzie? czy cieknie z innego miejsca? |
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2006-12-14 15:17:25
--------------------------------------------------------------------------------- A dlaczego sadzisz że podczas wymiany rozrządu wymienia się wszystkie uszczelniacze, pewnie tylko simeringi na wałku rozrządu i wale korbowym. Napewno nikt nie wymieniał uszczelniaczy zaworów. |
madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2006-12-14 16:27:59 U mnie ostatnio na posadzce w garażu pojawiła się plama oleju i to był zimmering (ufff...). |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-12-14 19:30:47
1. Niekoniecznie robione były wszystkie uszczelniacze. Chyba że w papierach ma wymianę simeringów wałka rozrządu i wału korbowego ? 2. Trzeba zobaczyć skąd cieknie. Jeżeli z boku silnika to można na upartego to zrobić. Jeżeli z łączenia silnik-skrzynia to na razie nie opłaca się dopóki nie zacznie lać solidnie albo sprzęgło nie zacznie ślizgać. Do tej roboty trzeba skrzynię wyrwać, a to z kolei wyrywa duuużo z kieszeni
3. W tych rocznikach oprócz przebiegu wiek też robi swoje. To są uszczelniacze gumowe, a jak wiadomo, nawet najlepsza guma się starzeje. A jeszcze przy przebiegu rzędu 2tys. rocznie to faktycznie mogły się simeringi "zastać"
Reasumując: cieknie z boku - można zrobić, koszt w miarę przyzwoity. cieknie środkiem - nie ruszać, koszt wielki w porównaniu do efektów. Chyba że teść ma w garażu warunki jak na sali operacyjnej, aaa... to ja przepraszam, koniecznie trzeba to zrobić za wszelką cenę. Kafelki nie mogą być brudne
Pozdro. |
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2006-12-15 13:45:14 hmm, to mówicie że jeszcze z pod zaworów może... no dobra jak przyjedzie (albo ja pojadę) to obadam dokładnie
fakturę też
dzięki
porządna farba chlorokauczukowa, ale za to w 2 odcieniach
|
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2007-01-05 12:27:17 i kurde wyszło, że krzywo założyli simmering - a miałem takie dobre zdanie o tym ASO ![]() |
AdS TOYOTA DRIVER nissan almera Warszawa | 2007-02-04 00:42:04
Hm.. w instrukcji wyraźnie jest napisane że silnik maksymalnie może spalić 1 litr oleju na 1000km. Także twój wynik to chyba jeszcze nic strasznego. Wartość podana w instrukcji może szokować, ale trzeba wziąć pod uwage że to wartość graniczna i zalezy od bardzo wielu czynników, jak np. styl jazdy. Jeszcze nie wiem ile, ale moja też pewnie lubi popalić... na zdrowie byleby się nie psuła ![]() |
TomCorolka Białystok | 2007-02-06 21:01:58 ja tez szperalem troche na temat spalania oleju w toyotach, moja corolka spala litr syntetyku na niecale 10000 km - i jak wywnioskowalem jest to naprawde malo jak na silnik vvti
przecietne spalanie w toyotkach to 0,2-0,3 na 1000 km a w instrukcji podaja ze nawet litr oleju na tysiac km- no i reklamacje maja z glowy
Te toyotki to przereklamowane są, niemieckie autka sa duzo trwalsze i nie żrą tak oleju szczególnie bezyniaki nawet po 200 - 250 tys spalaja ltr oleju a toyotki 100 tys przebiegu i zaczynaja sie problemy- i to ma byc trwalosc? bez jaj |
Szymon2u Toyota Avensis southampton | 2007-06-09 19:43:31 ja mam avensis 1.8vvti 01r 120kkm na budziku i bierze mi na pozionie 0.3l na 1000km wydaje mi sie ze nie warto pakowac kilku tysiecy na uszczelniacze i pierscienie ja w miare reguralnie sprawdzam olej i robie dolewki jak trzeba |