Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-01-02 17:35:54 Witam
Mam podobne problemy z opdalaniem, odpalam auto przy zimnym na ssaniu, przy ciepłym silniku z gazem wdepnietym w podłoge, po cięzkich pierepałkach z gaźnikiem, moje podejrzenia padły w kierunku pompki paliwa, wstępne rozpoznanie wydaje się potwierdzać te podejrzenia.. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-01-02 21:38:31 Witam
Pompka może być OK, ważna jest grubość podkładek, by trzpień napedząjcy pompkę wystawał odpowiednio, inaczej wydajność pompki jest niewystarczająca... |
maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2007-01-03 09:23:41 hm czpien kupilem nowy bo stary byl juz zjechany ale moze rzeczywiscie podkladki |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-01-03 10:20:38 Zapalaj wg. schematubo z tego co pamietam masz gaz)
Kluczyk w stacyjke - pozycja zaplon-kontrolki sie swieca-guzik od centralki LPG ustawic na -BENZYNA. Otwierasz maske - i pompuesz reka paliwo- z 15-20 razy trzeba machnac- moze wiecej.(wazne aby kluczyk byl przekrecony co by el. zawor puscil paliwo). Wprawna reka ocenisz czy juz sie napoil czy jeszcze nie.Do tego powinienes miec filtr benzyny przed pompka(co by ja chronic od smieci) w ktorym to filtrze widac czy zlopie paliwo czy nie. Wsiadasz do auta, zaciagasz ssanie na max, i BEZ deptania w gaz, zapalasz. Nie wiem z czego to wynika, ale czesto gesto po zgaszeniu na gazie i przelaczeniu na benzyne, lada odpala odrazu - pomimo ze pompka na pewno nie napoila wpelni gaznika. Byc moze pali wtedy na "zupie"(gaz z benzyna) Co innego jak sie auto podczas pracy silnika przelaczy na benzyne- wtedy gaz "wydoi" do reszty i pozostaje czekac jak sie napoi benzyna. Jesli schemat nie pomaga, to proponowal bym sprawdzic zaplon przy ktorym czesto mieszaja jak auto ma gaz. Bo gaznik to chyba nowy jest ustawiony. No i na cieplo jak szeryf powiedzial, gaz w podloge i krecic |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-01-10 17:34:58 Dziwna sprawa skoro gaznik nowy. Byc moze ze zaplon masz przestawiony-czesta sztuczka gazownikow.(bo wyfaje mi sie ze gazniki sa wyregulowane nowe).
Ja bym sie wybral chyba do modlnicy - bo moze i rozrzad jest lekko przestawiony. Choc... chyba jednak to nie mozliwe- tak sobie spekuluje. Upewnij sie czy gazniki ze sklepu sa wyregulowane, czy wszystko dobrze przy wymianie bylo(czasem mozna o czyms zapomniec) Niestety z oryginalnym gaznikiem nie pomoge - co innego jak bys mial dwa- ale poziome |
maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2007-01-11 09:56:32 co do pozomu benzyny to jeszcze nie sprawdzalem bo stwierdzilem ze gaznik powinien byc fabrycznie regulowany , zaplon mam nowy i ustwialem go ostatnio i bylo oki pozatym jak kupilem to byla juz walnieta pompa i baka jezdzila na samym gazie , narazie kupuje pompe od poldka bo jakos do ruskiej nei mam zaufania w poprzedniej jezdzilem na pompie poldowskiej i bylo ok pozatym zeczywiscie jak wymienie pompe to sprawdze uszczelki czy nie zagrube ,
- co do objawow to jest tak ze zapalam na benie i silnik raz lapnie tak jak by wzial jakas resztke benzyny i gasnie i potem juz sie nei da odpalic , waz misie opiera na wajsze ale nie tak zeby ja zginal bo to solidna ruska wajcha pozatym dlatego tez chce zmienic pompe bo te polskie maja krutsza wajche i nic mi sie nei bedzie opeirac ,no nic narazie i tak musze poczekac do pierwszego bo tak zamowilem sobie pompe i wtedy pojade do modlnicy zobaczyc , chyba ze znajde jakiegos dobrego gazownika , narazie i tak kasy nie mam wiec zbieram dobre rady |
kruchy_ezg ŁADZIARZ Samara 21093 MPI Zgierz | 2007-01-12 10:22:43 1. gazniki do lady z ktorymi sie spotkalem (nowe) nigdy nie byly regulowane (no bo w sumie to ciezko moze byc, chociazby przez mikser od gazu czy inne ulatwienia/utrudnienia dolotu)
2. mialem kiedys podobny problem w samarce, tyle ze jak sie wlalo bezynki w gaznik to pracowala normalnie - sprawdz, wtedy wiadomo ze gaznik raczej ok - wtedy okazalo sie ze walnal przewod paliwowy zaraz przy baku i pompa ssala w zasadzie powietrze... napisz jakie efekty i powodzenia! |
maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2007-01-12 14:37:03 gaznik jest ustawiony i chodzi oki no moze na benzynie mozna by podkrecic obroty ale znalazlem pod elektrozaworem ktory zamyka benzyne po przelaczeniu na gaz takie pokretlo jak przekrece w jedna strone to chodzi na gazie ale gaznie na benzynie jak w druga to na wolnych obrotach gasnie na gazie ale odpala na benzynie nic musze gdzies poszukac dokumentacji technicznej do instaalcji gazowej |
kruchy_ezg ŁADZIARZ Samara 21093 MPI Zgierz | 2007-01-12 15:46:14 to pokretlo na zaworze sluzy do otwarcia go na stale, np gdyby walnela ci centralka od gazu. w jednym polozeniu otwiera sie jak dostanie napiecie, w drugim jest non stop otwarty. przynajmniej powinno tak byc |
maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2007-01-23 10:42:19 hm no i zaczela mi ladzina palic na gazie chyba mialem niedokrecone to pokretlo dokrecilem na maxa ale robie tak zapalam i gasze auto na benzynie bo jak nie zgasze na benzynie to juz nie odpali ?! w kazdym razie jak gasze na benzynie to odpala moze to kwestia tego ze przed przelaczeniem na gaz najpierw ocina mi i wypala cala benzyne z gaznika ??? w kazdym razie narazie mam patent coby palil na benzynce |
Sp4rkY SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2'110-2 1,5 MPI Siedliszcze [LUB.] | 2007-01-23 10:49:25 ja mialem ostatnio podobnie, jak postal caly dzien na dworze zgaszony na LPG, to mi pozniej aku brakowalo zeby odpalic na gazie,
ale juz wiem co jest, choc niewiem dlaczego niemoge odpalac na gazie na ssaniu (zalewa prawdopodobnie) ale pod koniec tygodnia jade na regulacje na prof. sprzecie a nie na ucho/oko |
maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2007-01-23 11:24:28 to mnei nie pali na benzynie na gazie odpala normalnie |
kruchy_ezg ŁADZIARZ Samara 21093 MPI Zgierz | 2007-01-23 22:50:25
to wyglada jakbys mial zaworki w pompie do luftu i ci paliwko do baku cofa... jak na benzynce zostawisz to zostaje troche w gazniku i na odcinku od zaworu i na tym odpala
oko/ucho jest najlepsze no moze jeszcze nos |